Dogma

Γλυφάδα: Παιχνίδια…εξουσίας  για το νέο Μητροπολίτη και ο εκλεκτός των Δημάρχων

Η εκλογή των νέων Μητροπολιτών στις χηρεύουσες Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σιατίστης, φαίνεται πως τελικά δε θα είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ειδικά στην περίπτωση της Μητρόπολης Γλυφάδας, τα βέλη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την εκλογή του Επισκόπου Σαλώνων ως Μητροπολίτη Γλυφάδας, μπορεί να έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία… ανέδειξαν γρήγορα όμως το θέμα σε... καυτή πατάτα της Ιεραρχίας...Στο χορό μπήκαν και οι Δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, ζητώντας τον δικό τους "εκλεκτό" για τη θέση του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Οι Δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας- Βουλιαγμένης – Βάρης, με παρέμβασή τους ζητούν από την Ιεραρχία να εκλέξει ως νέο Μητροπολίτη Γλυφάδας τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Αρχιαμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο. Την ώρα που την «εξασφαλισμένη» στήριξη του Αρχιεπισκόπου – ο οποίος σημειωτέον ανέλαβε και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης – έχει εξασφαλίσει ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης, νομικός και θεολόγος.

Ο Επίσκοπος Σαλώνων ήταν μέχρι χθες ο επικρατέστερος «εκλεκτός» για τη Μητρόπολη Γλυφάδας. Μάλιστα, οι παρηκούντες στην Ιερουσαλήμ διέρρεαν ότι η επί μακρόν ενασχόλησή του με τα Οικονομικά της Εκκλησίας, τον καθιστούν άριστο γνώστη των περί της εκκλησιαστικής περιουσίας, γεγονός που τον καθιστά το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να χειριστεί ζητήματα υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος όπως τα… «φιλέτα της Βουλιαγμένης». Στα συν δε, προσμετράται και το γεγονός ότι καθώς θα χρειαστεί να διατηρήσει και την υπάρχουσα θέση του, απαιτείται η Μητρόπολή του να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Οι Δήμαρχοι, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν κάθετα αντίθετη άποψη…

Η ανακοίνωση των δημάρχων

«Πλησιάζοντας η ημέρα κατά την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην εκλογή για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, οι τρεις Δήμαρχοι αυτής της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μας, επανερχόμαστε και υποβάλλουμε παράκληση προς το εκλεκτορικό Σώμα των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος να εισακουσθεί η πάγκοινη επιθυμία για ανάδειξη στη θέση του νέου Μητροπολίτη, του μέχρι σήμερα Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Ψωίνου.

Η κατά γενική ομολογία πολυετής δραστήρια ποιμαντική, φιλανθρωπική, κηρυκτική και διοικητική παρουσία του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη στη Μητρόπολή μας θεωρούμε ότι αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της Τοπικής Εκκλησίας αλλά και για την αγαστή συνεργασία μας.

Ευελπιστούμε ότι οι εκλέκτορες Μητροπολίτες θα λάβουν υπόψη τους την πανθομολογούμενη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράστηκε και σε προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και θα αναδείξουν τον ιδανικότερο και καταλληλότερο νέο Μητροπολίτη, σύμφωνα και με το αλάνθαστο κριτήριο του λαού μας.»

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας με σεβασμό στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου παρακαλεί την Ιεραρχία της Εκκλησίας να λάβει υπόψη της, την πλούσια δράση, το σημαντικό πνευματικό και ποιμαντορικό έργο, την ακούραστη διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, την τεράστια μόρφωση και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του σημερινού Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης (Βαρκίζης), Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π.Αλέξιου Ψωίνου και να εκλέξει αυτόν στη θέση του Μητροπολίτη.

Κατά της εκλογής του Επισκόπου Σαλώνων και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Την ένστασή του για την εκλογή του Επισκόπου Σαλώνων στη θέση του Μητροπολίτη Γλυφάδας έχει εκφράσει έντονα και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Ο Σεβασμιώτατος  στο σχετικό γνωμοδοτικό του σημείωμα έσπευσε να σημειώσει  τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η εκλογή ως Μητροπολίτη ενός Τιτουλάριου Μητροπολίτη ή Επισκόπου, ο οποίος έλαβε τη θέση αυτή ως «υψηλώ τω τίτλω», αναλύονατς παράλληλα το  νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέτοντας το ρητορικο ερώτημα: «Οι υπό την ισχύ του νέου Καταστατικού Χάρτη Τιτουλάριοι Επίσκοποι και Μητροπολίτες  έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι  σε Ιερά Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος; Για να δώσει την ακολούθως τη χαρακτηριστική απάντηση: «Κατά το πνεύμα αλλά και το γράμμα τη διατάξεως του άρθρου 25 παρ. 2 του Καταστατικού Χάρτη, η απάντηση είναι αρνητική, καθόσον η διάταξη  αναφέρεται στους Τιτουλάριους Επισκόπους και Μητροπολίτες κατά την έναρξη της ισχύος του (τότε) νέου Καταστατικού Χάρτη, δηλαδή στις 31 Μαΐου και όχι στους μεταγενέστερους της ημερομηνίας αυτής. Για αυτό και σε όλες τις εκλογές Μητροπόλεων (Πειραιώς, Κεφαλληνίας, Λευκάδος και Ιθάκης) στις οποίες συμμετείχαν οι 4 ανωτέρω, προ τις 31/5/1977, Τιτουλάριοι ήταν κανονικές, ενώ οι νυν υπάρχοντες Τιτουλάριοι Επίσκοποι  και Μητροπολίτες δεν δύνανται να είναι εκλόγιμοι κατ΄εξαίρεσιν σε Ιερά Μητρόπολη της Ελλάδος».

Το θέμα τώρα είναι αν οι Ιεράρχες θα συνταχθούν με την επιλογή του Αρχιεπισκόπου και θα δώσουν στον Επίσκοπο Σαλώνων την ευκαιρία να αποδείξει, ότι πέραν από καλός τεχνοκράτης που ξέρει να προΐσταται επιτυχώς σε μια υπηρεσία, είναι και άξιος Ποιμενάρχης ή θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους το γνωμοδοτικό σημειώμα του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, αλλά και την επιλογή του «εκλεκτού» των Δημάρχων.