Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πραγματοποιήθηκε χθες στο πνευματικό κέντρο της μητρόπολης Δημητριάδος η εκδήλωση «Γυναίκα- από το σκοτάδι στο φως, ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τον κόσμο πριν και μετά τον Ιησού Χριστό».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η τοπική εκκλησία, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης και η Αgape. Η εκδήλωση συγκίνησε και εντυπωσίασε το κοινό, αποδεικνύοντας ότι η εκκλησία έχει σύγχρονο λόγο και είναι πάντα παρούσα στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου με όμορφες πρωτοβουλίες, παρά την κρίση.
Η εκδήλωση άρχισε με τραγούδια για τη γυναίκα, που εκτέλεσαν οι βολιώτες καλλιτέχνες, Ζωή Τζαλαβρέτα (φωνή), Νίκος Αλεξίου (κιθάρα) και Βασίλης Σάρου (πιάνο).
Συγκινητική ήταν η μετάδοση του ηχογραφημένου μηνύματος του Προέδρου του Ορθοδόξου Δικτύου Ενημέρωσης Ιερομονάχου Μακαρίου, Γέροντος του Ιερού Χιλανδαρινού Κελλίου Γενέσιον της Θεοτόκου «Μαρούδα» από το Άγιον Όρος.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ταινίας «Αγία Μαρία η Μαγδαληνή: Η ζωή του Χριστού μέσα από τα μάτια της», από την υπεύθυνη κ. Νεκταρία Καρατσώρη και στη συνέχεια η προβολή της.
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε ότι «η γυναίκα, τόσο στον εθνικό, όσο και στον ιουδαϊκό κόσμο ήταν ένα πράγμα, στο έλεος των ανδρών. Ο Χριστός ανέσυρε την γυναίκα από την αφάνεια, γεγονός που φαίνεται ξεκάθαρα από τον διάλογό του με την Σαμαρείτιδα…».
Ακόμη, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας, αλλά οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρέπει να προσέξουμε τον πειρασμό μιας άλλης σκληρότητας, πνευματικής, με εξαρτήσεις, προσωπολατρίες, με εμμονές, με υποταγή σε εγωισμούς, σε φαρισαϊσμούς, σε ομαδοποιήσεις, που εμποδίζουν την εγκαθίδρυση του Ευαγγελίου της σωτηρίας στις καρδιές των ανθρώπων…».
Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «ο χριστιανισμός έφερε την αλλαγή, δημιούργησε τις προϋποθέσεις της ελευθερίας από την αμαρτία, έφερε την ισότητα ανδρών και γυναικών, για να επικρατήσει, τελικά, αυτό που ονομάζεται δυτικός πολιτισμός, ο οποίος, όμως, ξέχασε το χριστιανικό του υπόβαθρο, με αποτέλεσμα, στο όνομα της ελευθεριότητας, η γυναίκα να ευτελίζεται και να βιάζεται με άλλο τρόπο, με την αισθησιακή αντίληψη της ζωής, ορίζει την στάση και την συμπεριφορά της μέσα στην κοινωνία…».
Ο κ. Ιγνάτιος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του αναφερόμενος στον πολυσήμαντο ρόλο της γυναίκας στην Ορθόδοξη Παράδοση, ως στελέχους του ενοριακού έργου στην φιλανθρωπία, την κοινωνική αλληλεγγύη, ακόμα και την διάδοση του Θείου Λόγου.