Επίκεντρο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, όπου την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της Επισήμου Δοξολογίας, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Ταχματζίδη, εκπρόσωπων του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Πολιτιστικών Συλλόγων του Λαγκαδά ενδεδυμένων με τις παραδοσιακές στολές τους καθώς επίσης και αντιπροσωπίες μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, οι οποίοι και είχαν ανά χείρας την Γαλανόλευκη Σημαία της Πατρίδος μας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκαδά και Καθηγητής Θεολογίας, κ. Αστέριος Καραγιοβάννης, ο οποίος με γλαφυρό λόγο ομίλησε για την εκ των πραγμάτων αλήθεια, αναφερόμενος στα γεγονότα της περιόδου εκείνης και την συμβολή των Λαγκαδιανών στον Μακεδονικό Αγώνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το πείσμα και οι θυσίες των Μακεδονομάχων, ήταν αυτά που οδήγησαν στην διατήρηση της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και εν τέλει στην απελευθέρωση της».
Ο Ιερέας και ο Δάσκαλος αναδείχτηκαν τα χρόνια εκείνα τα ισχυρότερα στηρίγματα του χειμαζόμενου Γένους, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Ρηγόπουλο, τελευταίο Επίσκοπο Λητής και Ρεντίνης, και τον Παπά – Ιωακείμ Ανανιάδη».
Ήταν ιδιαίτερη η συμβολή των ντόπιων Μακεδονομάχων, όπως του Σταύρου Μπαρέτη, του Καπετάν Γιάννη Ράμναλη και των εκατοντάδων άλλων υπολοίπων, επωνύμων και ανωνύμων αγωνιστών της επαρχίας μας, οι οποίοι με την θυσία τους μας άφησαν ως Ιερά Παρακαταθήκη, το όνομα της Μακεδονίας μας».Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αφού συνεχάρη τον κεντρικό ομιλητή της ημέρας για τον μεστό του λόγο, σημείωσε απευθυνόμενος στα παιδιά που κρατούσαν τις Ελληνικές Σημαίες ότι «δεν είναι απλά Σύμβολα του Έθνους μας, αλλά είναι τα Λάβαρα της Ελευθερίας μας και τα Ιερά εκείνα εις τα οποία η Πατρίδα μας κατέγραψε ότι πολυτιμότερο έχει, όχι μόνο μέσα από την Ιστορία του παρελθόντος αλλά και μέσα από την προοπτική του παρόντος και του μέλλοντος. Ο Τίμιος Σταυρός που φέρει η Σημαία μας, θυμίζει σε όλους μας ότι αυτοί οι αγώνες και αυτοί που αγωνίστηκαν, είχαν Πίστη και περιεχόμενο στην ζωή τους».
Ο μηδενισμός που οδηγείται σήμερα η ανθρωπότητα, μετά ποικίλα μέσα που χρησιμοποιούνται, είναι ότι χειρότερο και ότι φοβερότερο», συμπλήρωσε εν συνεχεία της προσλαλιάς του ο Σεβασμιώτατος για να αναφερθεί εν συντομία στην σημερινή ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή και στα νοήματα Αυτής, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε την καρδιά μας και γενικότερα το είναι μας, ώστε να έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, για να δεχτεί τον σπόρο της αλήθειας του Λόγου του Θεού.
Καταλήγοντας τον λόγο του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στην μεγάλη Πίστη στον Θεό και την αγάπη προς την Πατρίδα που είχαν οι Πρόγονοι μας Μακεδονομάχοι, οι οποίοι όπως τόνισε «θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς Ελεύθεροι, παρόλο που εμείς σήμερα πολλές φορές με τον τρόπο μας απαρνούμαστε αυτή την θυσία και είμαστε έτοιμοι να χλευάσουμε και να εμπαίξουμε τα ιερότερα του γένους και της φυλής μας. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τις καρδιές μας, με αγάπη και να γίνουμε άνθρωποι του Θεού με γνώση της αλήθειας».
Ακολούθησε Κατάθεση Στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Τοπικών και Στρατιωτικών Αρχών, στο Μνημείο της προτομής των Μακεδονομάχων, το οποίο και ευρίσκεται στην κεντρική Πλατεία του Λαγκαδά.