Με την δέουσα Εκκλησιαστική ευπρέπεια και με τις οφειλόμενες τιμές εορτάστηκε κι εφέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της Επαναστάσεως του 1821 στην Ι. Μητρόπολή Κορίνθου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Δ’ Στάση των Χαιρετισμών στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθικίων. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου επισημαίνοντας ότι η εορτή αυτή αποτελεί «τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό κεφάλαιον», την αρχή, δηλαδή, της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και της δημιουργίας της «Νέας κτίσεως». Οι πατέρες μας, άνθρωποι εκ φύσεως της πίστεως, ψηλαφούσαν με φιλόσοφη διάθεση τα γεγονότα της πίστεώς μας και έβλεπαν πάντοτε την ζωή τους υπό το πρίσμα της Σαρκώσεως του Λόγου του Θεού και της εξ αυτής σωτηρίας των ανθρώπων. Εξ αιτίας αυτής της συνειδητής παραδοχής όλος ο βίος τους, οι χαρές, οι λύπες, οι πόνοι ακόμη και οι πόλεμοι τους ήταν συνδεδεμένοι με αυτό το γεγονός. Στις καρδιές τους χωρίς Χριστό δεν υπήρχε σωτηρία και στις δυσκολίες τους πάντοτε Τον επικαλούνταν όπως και την Παναγία Μητέρα Του, η Οποία ανά τους αιώνας αναδείχθηκε Μητέρα όλου του κόσμου, Πρέσβειρα μας προς τον Θεό, Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας και Ελευθερώτρια. Η ανάδειξη Της αυτή Την συνέδεσε αυτόματα με όλες τις εκφάνσεις του Εθνικού μας βίου. Ο Ευαγγελισμός κατέστη για τους Χριστιανούς εορτασμός με διπλό νόημα: α) για της σωτηρίας των ανθρώπων το κεφάλαιο και β) για την σωτηρία του Έθνους μας.
Αυτό το αδιαμφισβήτητο τόσο ιστορικό όσο και πνευματικό γεγονός κάποιοι προσπαθούν να το απομειώσουν και αναρωτιούνται τάχα γιατί να υπάρχει τόσο στενή σύνδεση ανάμεσα στην θρησκεία μας και στην Πατρίδα μας. Η απάντηση έρχεται κατευθείαν από τα χείλη του Κολοκοτρώνη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου που έλεγαν ότι «στην Ελλάδα έχουμε μια ιστορία και μια παράδοση, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, αφού η Εκκλησία θυσιάστηκε επανειλημμένως γι’ αυτόν τον Λαό. Δέκα (10) Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, έδωσαν την ζωή τους στα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, εκατό (100) Ιεράρχες της Ορθοδοξίας θυσιάστηκαν, έξι χιλιάδες (6.000) Παππάδες, Διάκοι και Μοναχοί θανατώθηκαν στον αγώνα αυτόν και όλοι αυτοί μας υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει να παρασύρεται κανείς από το τι συμβαίνει οπουδήποτε αλλού. Ένα κοστούμι που έχει κοπεί και έχει ραφτεί στα μέτρα κάποιου άλλου Λαού δεν μπορεί να φορεθεί από εμάς γιατί δεν μας ταιριάζει». Οι Έλληνες είμαστε πλούσιοι σε πολιτισμό και παράδοση συνέχισε ο Ποιμενάρχης μας. Οι Τούρκοι αυτό δεν μπορούν να το ξεπεράσουν και τους δημιουργεί συμπλέγματα. Ακούμε σήμερα τον ηγέτη τους, παρότι στριμωγμένος πολιτικά στα σχοινιά, να θυμάται την «κόκκινη μηλιά» και να καμαρώνει που ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σαν την Αγιά Σοφιά, το κατέκτησαν και το εκβαρβάρησαν καυχόμενος μάλιστα ότι θα το κρατήσουν για να το βεβηλώνουν. Κρατώ στα χέρια μου ένα «πρακτικό» συμμετοχής στον αγώνα κατά των Τούρκων και την επιτροπή Άμυνας που συγκρότησαν οι πρόγονοί μου στον τόπο καταγωγής μου, το Μελί της Μικράς Ασίας, το οποίο εκτός των άλλων υπογράφουν και οι πάπποι μου εκ πατρός Νικόλαος Μάνταλος και εκ μητρός Γ. Δημητριάδης και οι γονείς τους που επιβεβαιώνει την συνειδητή συμμετοχή στον αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων όπου γης. Οι Έλληνες διαχρονικά αγαπάμε ακόμα και τους εχθρούς μας. Στείλαμε βοήθεια στους γείτονες μας και ας θυμούνται την «κόκκινη μηλιά» και ας βεβηλώνουν την Αγιά Σοφιά, γιατί εμείς θα θυμόμαστε πάντοτε τα λόγια του Πατροκοσμά, «όλα μπορούν να σας τα πάρουν, ένα μόνο δεν μπορούν να σας πάρουν την ψυχή σας. Εκτός κι αν τη δώσετε μόνοι σας».
Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό και τους Δ’ Χαιρετισμούς στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων όπου και ομίλησε για το χαρμόσυνο μήνυμα της εορτής του Ευαγγελισμού. Επεσήμανε την χαρά του ουρανού, διότι βρήκε Πρόσωπο που ελευθέρως και αυτοβούλως συνεργάσθηκε για να πραγματοποιηθεί η προαιώνιος βουλή του Θεού. Ομίλησε για την Χαρά της Θεοτόκου που δέχθηκε «τον ασπασμόν και το χαίρε» από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, για την χαρά του ανθρωπίνου γένους, αφού ο Πλάστης πλάθεται υπό γυναικός, ο άναρχος άρχεται, ο Λόγος σαρκούται , για την χαρά της αλόγου κτίσεως, η οποία «συστενάζει και συνωδίνει άχρι του νυν» αλλά «ελευθερωθήσεται από της δουλείας της φθοράς εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού» Δεν παρέλειψε όμως ν᾿ αναφέρει και την χαρά του Έθνους μας για την «Παλιγγενεσία», αφού την ημέρα κατά την οποία εορτάζει η Εκκλησία την ελευθερία του ανθρωπίνου γένους από την αιχμαλωσία του Διαβόλου επέλεξε να εορτάζει και αυτό την ελευθερία του από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, πλαισιούμενος από τους Κληρικούς του Ι. Ναού. Στο σύντομο κήρυγμα του αναφέρθηκε στα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και του Γάλλου ιστορικού Πουκεβίλ. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και περί ώρα 11:00 π.μ., παρουσία των Υφυπουργών Εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ. Χρίστου Δήμα και Νικολάου Ταγαρά και όλων τον Πολιτικών, Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών του Τόπου, τέλεσε την επίσημη Δοξολογία για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ακολούθως, όλοι μαζί μετέβησαν στο Μαυσωλείο, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού, για την τέλεση του Επιμνημόσυνου Τρισαγίου για τις ψυχές των πεσόντων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Πολιτείας, του Στρατού, των Αρχών και Εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στην Κόρινθο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συνοδευόμενος από Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, ολοκλήρωσε το εορταστικό πρωινό παριστάμενος και στην καθιερωμένη, επί τη Εθνική Επετείω, Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα Περιβολάκια, στην Κόρινθο.
Στο Λουτράκι και στον Ι. Ναό Τιμίου Προδρόμου λειτούργησε, ομίλησε και τέλεσε την Επίσημη Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων κ. Γεωργίου Γκιώνη και εκπροσώπων Πολιτικών, Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, όπου μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και της Δοξολογίας, μαζί με τους Ιερείς της πόλεως Λουτρακίου, τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώων, στο οποίο έλαβε χώρα και η κατάθεση στεφάνων. Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στην «υψοποιό ταπείνωση» με αφορμή την εκ της ωδής της Θεοτόκου φράση· «ὅτι ἐπέβλεψεν ἐπὶ τὴν ταπείνωσιν τῆς δούλης αὐτοῦ» και στην ωφέλεια που προκύπτει εξ αυτής, όταν ο άνθρωπος κοσμείται με την εξέχουσα αυτή αρετή, κύριο γνώρισμα της Παναγίας μας, τονίζοντας συνάμα ότι, όταν συνετελέσθη και η «ταπείνωσις» του Έθνους μας, επέτρεψε ο Θεός και πάλιν την απελευθέρωσή του.