Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Πορφύριο Αγγελάκη, προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας με θέμα: «Από την πτώση στην Ανάσταση». Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, προλόγισε κατάλληλα το θέμα της ομιλίας και έδωσε τον λόγο στον ομιλητή της βραδιάς.
Ο π. Πορφύριος με γλαφυρό και απλό λόγο, αφού αναφέρθηκε στην πτώση των πρωτοπλάστων μίλησε για την ουρανοδρόμο Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτη, τον οποίο η Εκκλησία μας προβάλλει μετά το πέρας του μέσου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που «περιγράφει πως θα νικήσουμε τα πάθη, για να μπορέσουν να ανθίσουν στην συνέχεια οι αρετές, ή πιο σωστά μας βοηθά στη μεταστροφή των παθών σε αρετές». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Η αγάπη του Θεού χάρισε στον άνθρωπο το δώρο της μετανοίας και μέσω της αληθινής νηστείας τον οδηγεί από την πικρή γεύση των καρπών της απωλείας, στη γεύση του γλυκύτατου αμνού του Θεού, που παρατίθεται με τη θυσία του σταυρού και την ανάσταση Του. Με την Ανάσταση του Χριστού δίνεται στον άνθρωπο η δυνατότητα να γίνει όχι αυτό που ήταν ο Αδάμ, αλλά αυτό που είναι ο Χριστός και μάλιστα μετά την Ανάσταση Του. Στην εικόνα της Αναστάσεως βλέπουμε τον Χριστό να εξέρχεται του τάφου κρατώντας τον Αδάμ και την Εύα δηλαδή όλο το ανθρώπινο γένος, το οποίο ανιστά. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο θάνατος με την έννοια του τέλους και γίνεται η πόρτα που μας εισάγει στην Βασιλεία του Θεού».
Ο ομιλητής υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς αναστάσεώς μας από τις πτώσεις μας, «να ατενίσουμε το γλυκύτατο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και να επανέλθουμε ο καθένας σύμφωνα με τις δυνάμεις και την προθυμία του, στην παραδείσια κατάσταση για την οποία μας έπλασε ο Θεός». Αναφερόμενος στη σταυροαναστάσιμη πορεία και στο συνεχή αγώνα του χριστιανού να πετύχει την εν Χριστώ τελείωση του επεσήμανε ότι «Όλη η ζωή μας μέσα στην Εκκλησία είναι ασκητική. Απαραίτητες όμως προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου είναι: α) η προαίρεση και ο πόθος της σωτηρίας εκ μέρους του ανθρώπου και β) η βοήθεια εκ μέρους του Θεού, η οποία μπορεί να θεωρείται δεδομένη μόνο όταν προηγείται η καλή προαίρεση και η θέληση του ανθρώπου. Επομένως η αυθεντική εσωτερική ζωή δεν είναι κάποια παθητική-ψυχολογική κατάσταση, αλλά πρόοδος πνευματική και αγώνας για την εργασία όλων των αρετών… Η πνευματική άσκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη, τη θυσιαστική αυταπάρνηση προς χάριν των αδελφών και όλα αυτά να ολοκληρώνονται στην αγάπη, τη μεγαλύτερη των αρετών και στη συγχώρηση». Ο π. Πορφύριος επεσήμανε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις λατρευτικές ευκαιρίες που μας προσφέρει η Αγία μας Εκκλησία και κατέληξε λέγοντας ότι: «Η χριστιανική ζωή είναι έξω από τη λογική. Ο κόσμος ζητά άνεση και ευκολία και η Eκκλησία, μας προτείνει ως τρόπο ζωής την άσκηση και τη στέρηση. Και αυτή ακριβώς η άσκηση και η στέρηση είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην όντως ζωή».
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την εμπεριστατωμένη και πνευματική ομιλία του και όλους τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους στη λατρευτική αυτή εκδήλωση. Επίσης παρότρυνε το εκκλησίασμα για συμμετοχή στο Μυστήριο της Μετανοίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως κατά την κατανυκτική αυτή περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 θα εξομολογεί στην πόλη της Σητείας ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Φιλήμων από την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, και ευχήθηκε σε όλους καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Κατανυκτικού Εσπερινού, που τέλεσε ο Aιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, προϊστάμενος της Ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου πόλεως Σητείας και Αρχιερατικός Επίτροπος Γ΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας (Σητείας), και συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, έψαλε χορός Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, προϊστάμενο του ναού και υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» στη Σητεία. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και αρκετοί ευσεβείς χριστανοί.