Η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας», από τη Μονή Ξενοφώντος Αγ. Όρους, στο Μοσχάτου
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνας στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου, θα τελούνται καθημερινά, παράκληση, εσπερινός και ιερά αγρυπνία.
Την ευκαιρία να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας» από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους, θα έχουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου το προσεχές διάστημα, στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου
Η τελετή υποδοχής της θαυματουργής εικόνας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου και ώρα 18:00 μ.μ., στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Ποσειδώνος και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Αμέσως μετά θα τελεστεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός και ιερά αγρυπνία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνας στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου, θα τελούνται καθημερινά, παράκληση, εσπερινός και ιερά αγρυπνία.
Η εικόνα της Παναγίας θα τίθεται προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών καθημερινά από τις 06:30 το πρωί έως και 01:30 το βράδυ.
Το Ιστορικό της Εικόνας:
Η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, είναι ιστορικά η πρώτη εικόνα της Εκκλησίας, ιστορηθείσα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όπως μαρτυρεί και το σχετικό Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο: «Άλαλα τα χείλη των ασεβών, των μη προσκυνούντων την Εικόνα Σου την σεπτήν, την ιστορηθείσαν υπό του Αποστόλου Λουκά ιερωτάτου, την Οδηγήτριαν».
Κατά την συναξαριστική Παράδοση, ο Ιερός Ευαγγελιστής φιλοτέχνησε την εικόνα ζώσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και εκείνη την δέχθηκε μετά μεγάλης χαράς και την ευλόγησε λέγουσα: «Ἡ χάρις του παρ’ εμού τεχθέντος είη μετ’ αυτής».
Η Εικόνα αυτή διασωθείσα στην Παλαιστίνη, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Θεοδοσίου Β’ του Μικρού, από την Αυτοκράτειρα Ευδοκία, ως δώρο στην αδελφή του Θεοδοσίου Αγία Πουλχερία (εορτάζει 17 Φεβρουαρίου) και κατετέθη υπ’ αυτής στην Μονή των Οδηγών, της οποίας ήταν κτιτόρισσα. Η Εικόνα επετέλεσε αναρίθμητα θαύματα (όπως την διάσωση της Κωνσταντινούπολης το 717 μ.Χ., από τους Άραβες) και τελικά καταστράφηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ.
Η εικόνα αυτή βρισκόταν από πολύ παλιά στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, στον κίονα του αριστερού χορού.
Το 1730 όμως εξαφανίστηκε ξαφνικά από τη θέση της, ενώ οι πύλες του ναού ήταν κλειδωμένες, και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Όλοι νόμισαν ότι κάποιος την είχε κλέψει κρυφά και έτσι η εικόνα μεταφέρθηκε πίσω στη θέση της, ενώ οι Βατοπεδινοί πατέρες έλαβαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και σφράγισαν τον ναό.
Σε λίγη όμως ώρα, όταν ανοίχτηκε η εκκλησία για την ακολουθία, η εικόνα έλειπε και πάλι από τη θέση της και πολύ σύντομα έφτανε είδηση από την Μονή του Ξενοφώντος ότι βρέθηκε και πάλι στην αντίστοιχη θέση του εκεί καθολικού.
Οι Βατοπεδινοί πατέρες πείσθηκαν για το θαύμα και αποφάσισαν να μην αντισταθούν άλλο στη θέληση της Θεομήτορος. Έτρεξαν στη Μονή Ξενοφώντος για να προσκυνήσουν την Οδηγήτρια και για πολύ καιρό της έστελναν λάδι και κερί στην νέα της κατοικία.
Έκτοτε η θαυματουργός Εικόνα τεθησαύρισται στη Μονή Ξενοφώντος και επιτελεί πολλά θαυμαστά σημεία, ενώ πολλοί προσκυνητές καταφθάνουν στη Μονή, κατά τη διάρκεια του έτους, ώστε να προσκυνήσουν και να πάρουν τη Χάρη της Παναγίας.