Dogma

Η Εκκλησία που ενώνει

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα "Κιβωτός της Ορθοδοξίας"

Η Εκκλησία, από ιδρύσεώς Της, έχει ρόλο φωτιστικό και αγιαστικό. Φωτιστικό γιατί απομακρύνει το σκοτάδι της αγνωσίας στον άνθρωπο, κατευθύνοντάς τον σε ασφαλή λιμένα και, συνάμα, αγιαστικό, καθώς «παράγει» αγίους και «ετοιμάζει χριστοφόρους και θεοφόρους πιστούς για τη μέλλουσα Πόλη», κατά τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς.

Ταυτόχρονα, όμως, έχει και ρόλο ενωτικό και αναμορφωτικό, διατηρώντας την ειρήνη του Χριστού ανάμεσα στους πιστούς και αναβιβάζοντας τη βιωματική τους καθημερινότητα σε μια πλέον χαριτωμένη και καρποφόρα πνευματική ζωή.

Η Εκκλησία, ενωτικά και αναμορφωτικά, χωρίς αμφιβολία, ομονοποιεί τους πιστούς στις ευρύτερες κοινωνικές τους ομάδες και συμπορεύεται «εν συνόλω», κλήρος και λαός, μεταμορφώνοντας επ᾿ αγαθώ τόσο τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά όσο και τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο.

Μια τέτοια αναμορφωτική και ενωτική μεταμόρφωση, χωρίς να υπολείπεται ούτε «κεραίας» του φωτιστικού και αγιαστικού της έργου, συντελείται και στη μητρόπολη Σιδηροκάστρου, με οδηγό τον μητροπολίτη  κ. Μακάριο. Ιεράρχης ιεροπρεπής, σεμνός και συνετός, ο κ. Μακάριος σταδιακά έχει αναβιβάσει την τοπική Εκκλησία και έχει κατορθώσει, συνθέτοντας με την ιερή τέχνη της αγάπης, να ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, και όποτε χρειάζεται και εκτός των ορίων αυτής, εστιάζοντας στο φιλανθρωπικό και εν γένει ποιμαντικό έργο της μητρόπολης.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύνθεσης και ένωσης, αλλά και αναμόρφωσης που κομίζει η Εκκλησία είναι το πρώην κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου. Εδώ και πολλά χρόνια, το κτήριο είχε παραμείνει αναξιοποίητο, με το Δημο Σιντικής να διεκδικεί να το θέσει στην κατοχή του και την τοπική Εκκλησία να αγωνίζεται να προβάλλει ακόμη μια πτυχή του πολιτιστικού έργου της περιοχής῍

Μάλιστα, η δημοτική αρχή στο παρελθόν,  και πιο συγκεκριμένα το 2019, είχε καταθέσει αίτημα στον τέως Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, για παραχώρηση του κτηρίου, χωρίς ωστόσο να υπήρχε απάντηση.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Λίγο πριν το Πάσχα, εφέτος, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας της Μεγάλης Παρασκευής, ο κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους πιστούς, μεταξύ των οποίων και οι δημοτικοί και πολιτειακοί άρχοντες, ανέφερε: «Κύριε Δήμαρχε τώρα το λέω πρώτη φορά. Θα το πω σε όλους. Θα σας στεναχωρήσω. Καλό είναι δεν είναι κακό. Η Λέσχη Αξιωματικών παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και θα γίνει πνευματικό κέντρο και μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης και μόνον. Τα γραφεία θα μείνουν στον Άγιο Γεώργιο, εκεί θα έχουμε μόνο εκκλησιαστικό μουσείο γιατί εκεί μας βολεύει. Θα σταματούν λεωφορεία, θα σταματούν άνθρωποι. Θέλω τη βοήθειά σας κι αν θέλετε θα το πάρουμε μισό μισό. Να βοηθήσουμε να κάνουμε έναν ωραίο χώρο πολύκεντρο για να έρχονται οι άνθρωποι να το βλέπουν. Καλύτερο από αυτό που έγινε στο Σιδηρόκαστρο», κατέληξε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου.

Σήμερα, μετά την παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος, το πρώην κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου δε θυμίζει σε τίποτε εκείνο το παλαιότερο. Οι εργασίες συντήρησης και αναμόρφωσης έχουν προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και έχουν σχεδόν, ολοκληρωθεί εξωτερικά, μεταμορφώνοντάς το σε ένα καθαρό και φωτεινό κτήριο, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή.

Ήδη, οι εργασίες συντήρησης προχωρούν και στο εσωτερικό του κτηρίου και υπολογίζεται πως σύντομα, στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί και εκεί.

Και, αναμφισβήτητα, η στιβαρή και αρχοντική παρουσία του μητροπολίτου κ.Μακαρίου, που γνωρίζει να συνθέτει και να ενώνει επ᾿ αγαθώ του συνόλου, αλλά και η σύμπραξη και συμπόρευση πλέον της δημοτικής αρχής, πρόκειται να αναδείξουν ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία του Σιδηροκάστρου, τόσο πνευματικά και πολιτιστικά όσο και οικονομικά, με την προσέλευση προσκυνητών και εκδρομέων απ᾿ όλη την Ελλάδα.

Η Εκκλησία έχει, ως τονίσαμε, ρόλο φωτιστικό και αγιαστικό, αλλά και ενωτικό και αναμορφωτικό. Όπου δε, αυτά κατορθώνουν να συμπορευθούν, τα αποτελέσματα είναι άκρως ευεργετικά προς όλους. Και η μητρόπολη Σιδηροκάστρου, εν πολλοίς, αυτό το έχει καταφέρει, ώστε δικαίως, μπορεί να «καυχάται εν Κυρίω» ως μέρος και παράδειγμα της Εκκλησίας, που ενώνει και αναμορφώνει.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»