Η Εκκλησία ξανασταυρώνεται

  • Dogma

Του  Δημήτρη Ριζούλη, Δύσκολες μέρες ξαναζεί η Εκκλησία. Οι αποκαλύψεις για οικονομικούς ελέγχους σε μητροπολίτες με άνομες καταθέσεις δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα που, όπως φαίνεται, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι δανειστές της χώρας για να αποδυναμώσουν την Ιεραρχία και να επιβάλουν τους όρους τους, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο ακόμη και την περιουσία της Εκκλησίας!

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μάλιστα, η σημερινή κρίση βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά της, αφού όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα ακούγονται στο παρασκήνιο. Υπαρκτές περιπτώσεις αναμειγνύονται με φήμες και σενάρια, ονόματα «εμπλεκομένων» διαδέχονται το ένα το άλλο, αλήθειες και ψέματα γίνονται κουβάρι, ενώ δεν λείπουν οι ίντριγκες σε πολιτικό αλλά και εκδοτικό επίπεδο. 

 

Ηδη σε δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν δύο «λίστες» με εμπλεκόμενους αρχιερείς. Η μία λέγεται ότι περιλαμβάνει 10 ονόματα και η άλλη 11. Ορισμένα μάλιστα από αυτά προκαλούν μεγάλη έκπληξη και απορίες, αφού αφορούν επισκόπους που διακρίνονται για το ήθος και την ασκητική τους ζωή, άρα γεννώνται πολλά ερωτήματα.

 

Τέτοιες «λίστες» μπορούν εύκολα να γίνουν αντικείμενο παζαριών, πιέσεων και πάσης φύσεως συμβιβασμών (που κατά τους γνωρίζοντες επιχειρούνται τις τελευταίες ημέρες από ορισμένες πλευρές), προκειμένου να εξυπηρετηθούν παράπλευρα συμφέροντα εν μέσω οικονομικής κρίσης και γενικότερης αστάθειας του δημοσίου βίου. 

 

Κατ’ άλλες πληροφορίες, η ασφυκτική πίεση φτάνει μεχρι τον Αρχιεπίσκοπο. Φαίνεται μάλιστα ότι στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο υποτιμήθηκε η εξέλιξη του θέματος. Ο κ. Ιερώνυμος, που ουσιαστικά διαχειρίζεται αυτές τις ημέρες την πρώτη μεγάλη κρίση της αρχιεπισκοπίας του, δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν και ο ίδιος σε δυσχερή θέση.

 

Δεν είναι τυχαία η οργισμένη αντίδρασή του στην επιστολή του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου (που του ζητούσε πρωτοβουλίες για να λάμψει η αλήθεια), την οποία χαρακτήρισε εκνευρισμενος «φανφάρα». Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος δήλωσε ότι μίλησε με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ για την υπόθεση, οι συζητήσεις πολλαπλασιάστηκαν. «Αφού μίλησε και δεν τα διαψεύδει, υπάρχει μεγάλο θέμα» δήλωνε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» μητροπολιτης της βορείου Ελλάδος με μεγάλη εμπειρία.

 

 Η ενόχληση του Αρχιεπισκόπου και η πίεση που νιώθει έχουν φουντώσει τις φήμες ότι κάτι μεγάλο κρύβεται πίσω από την όλη υπόθεση. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο (με κινήσεις πανικού, μπλόφες και σκόπιμες διαρροές), οι διεργασίες είναι άνευ προηγουμένου, τα μυστικά δείπνα δίνουν και παίρνουν και τελικά όλοι αναρωτιούνται μέχρι πού θα φτάσουν οι αποκαλύψεις. 

 

Στο όργιο φημών και διεργασιών εμφανίστηκε και ανώνυμο e-mail που εστάλη σε πιστούς, αλλά και ηλεκτρονικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επίκειται επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου και καλούν τους ορθόδοξους Ελληνες να μην πιστέψουν τίποτε από όσα θα δουν το φως της δημοσιότητας 

 

Οι διαρροές από την Αρχιεπισκοπή επιβεβαιώνουν το αρνητικό κλίμα, αλλά προσθέτουν μια ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρο που έχει να κάνει με την περιουσία. Σύμφωνα με αυτές, οι δανειστές και οι ξένοι τεχνοκράτες ψάχνουν μια καλή ευκαιρία να βάλουν στο χέρι μέρος της περιουσίας της Εκκλησίας και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν είναι να καταστήσουν την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο «ομήρους», με στόχο να περάσουν ακίνητα-φιλέτα στα χέρια ξένων.

 

Στη σημερινή συγκυρία των συσσιτίων, της εξαθλίωσης και της τεράστιας ανεργίας, η αποκάλυψη οικονομικών σκανδάλων και τεράστιων καταθέσεων ιεραρχών θα προκαλούσαν μάλιστα όχι μόνο οργή, αλλά ίσως και ακραίες αντιδράσεις από πλευράς πολιτών. 

 

Βέβαια, όπως σημειώνουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, ακόμα κι αν εξυφαίνονται τέτοια σχέδια, οι ανοιχτές «πληγές» που για χρόνια υπάρχουν στους κόλπους της Ιεραρχίας επιβάλλεται να θεραπευτούν. Ορισμένοι πάντως φοβούνται ότι μπορεί να προκύψουν εξελίξεις όμοιες με εκείνες του χειμώνα του 2005.

 

Τότε, έπειτα από δημοσιεύματα και τις έρευνες των Αρχών, παραιτήθηκε ένας μητροπολίτης, ένας δεύτερος οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό και καθαιρέθηκε, ενώ η Ιεραρχία αναγκάστηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις (στις 18 Φεβρουαρίου) για τη ζητούμενη κάθαρση. Δυστυχώς όμως, όπως φάνηκε, εκείνες οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Εφημερίδα «Δημοκρατία»

TOP NEWS