Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στη Μητρόπολη Ιερισσού
Της Ακολουθίας του Όρθρου και της Πανηγυρικής Λαμπροφόρου Αναστασίμου Θείας Λειτουργίας της Κυριακής του Θωμά, της λεγομένης Αντίπασχα, προέστη ο Επίσκοπός μας πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Θεοφάνη Νικοδομόπουλο, π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, τον Αιδ. Οικ. π. Γαβριήλ Ζαχαρίου, τον και καλό Εφημέριο της Ενορίας και τους Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο και π. Νικόλαο Τσεπίση. Τα Ιερά Αναλόγια ετίμησε, πέραν των τοπικών Ιεροψαλτών, ο Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Κωνσταντίνος Πνευματικός.
Η Ενορία του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου Χαλκιδικής πανηγύρισε φέτος, Κυριακή 23η Απριλίου τ.έ, τον Προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο μέσα σε κλίμα μεγάλης κατάνυξης και άφατης Αναστάσιμης Χαράς.
Είχε την μεγάλη ευλογία από την παρελθούσα Παρασκευή να προσέλθη φιλοξενούμενος στον Μεγαλοπρεπή Ναό του Τροπαιοφόρου απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Θαυματουργού Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, κομισμένο από τον Παν. Αρχιμ. π. Θεοφάνη Νικοδομόπουλο, αδελφό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Ο Θησαυρός Αυτός προσήλθε στην Ιερά μας Μητρόπολη με ευλογία του αγίου Βεροίας κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, κατόπιν αδελφικής προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ.
Της Ακολουθίας του Όρθρου και της Πανηγυρικής Λαμπροφόρου Αναστασίμου Θείας Λειτουργίας της Κυριακής του Θωμά, της λεγομένης Αντίπασχα, προέστη ο Επίσκοπός μας πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Θεοφάνη Νικοδομόπουλο, π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, τον Αιδ. Οικ. π. Γαβριήλ Ζαχαρίου, τον και καλό Εφημέριο της Ενορίας και τους Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο και π. Νικόλαο Τσεπίση. Τα Ιερά Αναλόγια ετίμησε, πέραν των τοπικών Ιεροψαλτών, ο Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας κ. Κωνσταντίνος Πνευματικός.
Το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα κατέκλυσε τον παραδοσιακά φροντισμένο απ’ άκρου εις άκρον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό με επικεφαλής τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό και Νικόλαο Κεφαλά, τον Πρόεδρο του Νεοχωρίου κ. Δημήτριο Καραντώνα, την Αντιπρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κα Ελένη Καραντώνα, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γεώργιο Λαμπράκη και κα Ιφιφένεια Χαϊδευτού, τον Διευθυντή της Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Διευθυντή Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Καθηγητή κ. Γρηγόριο Μισερλή, ο οποίος και επραγματοποίησε επιτυχέστατα την μεταμόσχευση νεφρού στον έχοντα την ανάγκη αυτή Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γαβριήλ.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη σε τρία σημεία, που απαρτίζουν την σημερινή μεγάλη Εορτή:
- Στην Ψηλάφηση του Κυρίου απο τον Απόστολο Θωμά.
- Στην Προσωπικότητα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και
- Στα Μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Λουκάς, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κατά τον 20ο αιώνα.
Για τον Άγιο Ένδοξο Απόστολο Θωμά, παρετήρησε ο ομιλητής, ότι η ‘’καλή απιστία’’ του κατοχύρωσε έτι περισσότερο την Πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στον Αναστάντα Κύριό μας, καθότι ξεκαθάρισε η Ιερά Κοινότητα ότι η Πίστη Της στην Ανάσταση του Κυρίου μας δεν είναι αποκύημα φαντασιοπληξίας ή αυθυποβολής ή παραληρήματος θρησκολήπτων Μαθητών Του, αλλά ψηλάφηση του ιστορικού Προσώπου του Αναστάντος Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού!
Αναφερόμενος στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο ο ομιλητής παρετήρησε ότι ο Γεώργιος καταγόμενος από τον πατέρα του εκ Καππαδοκίας και από την μητέρα του από τη Λύδδα Παλαιστίνης, καταγόταν από επιφανές γένος και μάλιστα από πολύ πλούσια και ευγενή οικογένεια. Ο Ίδιος ήταν χιλίαρχος του ρωμαϊκού στρατού, επί Διοκλητιανού Αυτοκράτορος, ο οποίος μάλιστα απολάμβανε της αποδοχής Αρχών και Λαού της εποχής του.
Και τέλος, για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, παρετήρησε ο Σεβασμιώτατος, ότι ήταν Καθηγητής Χειρουργικής που σπούδασε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και έζησε κατά τα έτη 1877 – 1961. Ήταν δηλαδή Άγιος τους 20ου αιώνος μ. Χ. Εξελέγη Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης στην έδρα της τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής και δημοσίευσε σημαντικώτατες επιστημονικές μελέτες, αποσπώντας τα ανώτερα κρατικά βραβεία της τότε Σοβιετικής Ενώσεως. Έζησε συνολικώς 11 χρόνια στις φυλακές και γνώρισε εξορίες για τον λόγο ότι κήρυττε Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα.
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Και οι τρεις ως άνω αναφορές οδηγούν ασφαλώς στο συμπέρασμα ότι η Πίστη της Αγίας Ορθοδοξίας βασίζεται στο αληθές, αυτό που είδαν, αυτό που άκουσαν και κυρίως αυτό που άγγιξαν τα χέρια των Μαρτύρων της Πίστεως, δηλαδή των Αποστόλων, των Πατέρων της Εκκλησιάς και Ομολογητών, των Μαρτύρων, των Αγίων, των Οσίων και Ασκητών. Τόσο ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, όσο ο Άγιος Γεώργιος, όσο επίσης και ο Άγιος Λουκάς ήσαν προτεταμένα και υψηλά ιστάμενα μέλη της κοινωνίας που έζησαν, για τούτο και η μαρτυρία τους προσδίδει αίγλη και κύρος στα πιστεύματα της Ορθοδοξίας. Με λίγα λόγια: η Πίστη μας κατοχυρώνεται στην ομολογία αληθών μαρτύρων και βιώνεται από όλα τα γνωστικά και κοινωνικά επίπεδα όλων των Λαών, για να μπορή σήμερα αυτή η Πίστη να κραυγάζη ότι είναι τεθεμελιωμένη στο κήρυγμα των Αποστόλων, στο αίμα των Μαρτύρων, στα Ιερά των Κληρικών της και του Λαού την ομολογία!»
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Χορευτικό Παραδοσιακό Συγκρότημα της Κοινότητας Νεοχωρίου και η Χορωδία με μαθητές του Δημοτικού προσέφεραν ανάψυξη και χαρά στους Εκκλησιαζομένους, γεμίζοντας την ψυχή με νάματα Πίστεως και μουσικές ευλογημένες και χορούς παραδοσιακούς βγαλμένους από το Γεώργιο της Ρωμιοσύνης!