Η υπόθεση της Ι.Μ. Κουτσουριώτισσας είναι ένα σοβαρό θέμα που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την περιοχή και βέβαια αρκετούς πολίτες των χωριών γύρω απ αυτήν.
Πρώτο το DORIDA NEWS είχε αναδείξει το θέμα πριν αρκετούς μήνες με εκτενές ρεπορτάζ. Στη συνέχεια η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη όπου θα δώσει και την τελική λύση.
Είναι αλήθεια ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο κόσμο, όσο στη φετινή γιορτή του μοναστηριού. Αυτό δείχνει ότι το μοναστήρι της Παναγιάς Κουτσουρού, είναι μοναστήρι όλων και γι αυτό ξεχείλισε από εκατοντάδες προσκυνητές που προσήλθαν για να τιμήσουν την Παναγιά.
— Διαφήμιση —
Φυσικά μαζί και 80-100 κάτοικοι των γύρω χωριών διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά με λίγο «τραβηγμένα» πανό, που θεωρούν ότι η Μονή διεκδικεί αδίκως τα κτήματά τους και γι’ αυτό και διαμαρτύρονται.
Εμείς δεν θα κρίνουμε το ποιος έχει δίκιο, ως δημοσιογράφοι απλά καταγράφουμε τα γεγονότα. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια τα οποία εκείνα και θα αποφανθούν.
Πάντως για την ιστορία πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ηγουμένη και οι μοναχές δεν είναι «ένοικοι» της Μονής. Οι Μονές είναι νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αυτοδιοικούμενα, αυτοτελή και ανεξάρτητα. Πνευματικά μόνο υπάγονται στις Μητροπόλεις που βρίσκονται.
Η Μονή, την διαδικασία που κίνησε και δήλωσε στο κτηματολόγιο, 32.000 στρέμματα ως λέγεται, τα βρήκε ότι της ανήκουν, μετά από ρεπορτάζ που κάναμε, στα αρχεία του Κράτους. Εκεί φαίνεται ότι τα κτήματα αυτά ανήκουν στη Μονή από αιώνων και ως κυρίαρχος Μονή με νόμιμη διοίκηση και όχι ως «ένοικοι» της Μονής έπραξαν τα δέοντα προς το συμφέρον της Μονής και όχι των μοναζουσών, διότι δεν είναι προσωπικές τους περιουσίες. Υπερασπίζονται δηλαδή την περιουσία του μοναστηριού που βρήκαν στα αρχεία του Κράτους, ότι δηλαδή από αιώνων αυτή η περιουσία ήταν του μοναστηριού.
Ίσως όταν έκλεισε η Μονή και δεν υπήρχαν μοναχοί για να προσέχουν τη περιουσία της Μονής, κάποιοι πρόγονοί μας αυθαίρετα τα οικειοποιήθηκαν, νομίζοντας ότι με την χρησικτησία μπορούν να γίνουν δικά τους. Όμως χρησικτησία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν υπάρχει σε περιουσία του Δημοσίου και αφού η Μονή είναι Δημοσίου Δικαίου, δεν ισχύει η χρησικτησία. Αλλά αυτά όλα θα εξετασθούν στα δικαστήρια.
Το ρεπορτάζ μας λέει, ότι η Ηγουμένη της Μονής με τις μοναχές της κινήθηκε κατόπιν εντολής της Ιεράς Συνόδου που στάλθηκε εγγράφως σε όλες τις Μονές της χώρας μας και η οποία εντολή έλεγε να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο κανονικά όσα κτήματα ανήκαν από παλαιά στη Μονή έως και σήμερα.
Διότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος πέτυχε με τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νυν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να περάσει ειδικός νόμος από τη Βουλή, όπου μοναστηριακές περιουσίες είτε απαλλοτριώθηκαν από το Κράτος, αλλά το Κράτος ποτέ δεν πλήρωσε τα απαλλοτριοθέντα κτήματα, είτε καταπατήθηκαν από ιδιώτες στο παρελθόν, να επανέρχονται κανονικά στο περιουσιολόγιο των Ιερών Μονών και να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο. Αυτός ο νόμος μάλιστα θεωρήθηκε μεγάλη και προσωπική επιτυχία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.
Άρα η Μονή κινείται σύμφωνα με τις εντολές της Ιεράς Συνόδου και όχι αυτόβουλα ή την προτροπή της Μητρόπολης. Το δίκιο θα αποδειχθεί στα δικαστήρια.
Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης προσπάθησε και προσπαθεί να επικρατεί στην περιοχή ένα ειρηνικό πνεύμα, αφού η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Κάτι το οποίο επιτεύχθηκε και φέτος και όλα κύλισαν ειρηνικά. Γι αυτό δέχτηκε και τις ευχαριστίες από πολλούς διαμαρτυρόμενους.
Επίσης και η Ηγουμένη ευχαρίστησε δημόσια τον Δήμαρχο Γ. Καπετζώνη για όσα έχει κάνει για το μοναστήρι, την ειρηνική και δημοκρατική μεσολάβηση και του ευχήθηκε η Παναγιά να είναι πάντοτε μαζί του.
Οι διαμαρτυρόμενοι με το που ξεκίνησε ο Εσπερινός μάζεψαν τα πανό και αναχώρησαν. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας αφού έκλεισαν τα πανό να εισέλθουν εντός του ναού της Μονής και να παρακολουθήσουν και αυτοί τον πανηγυρικό εσπερινό μαζί με τις υπόλοιπους πιστούς. Δεν το έκαναν. Θα έπρεπε νομίζουμε!
Υ.Γ. Ισχυρή ήταν και η παρουσία αστυνομικών στον εσπερινό αλλά και αυτοί στο τέλος, μη έχοντας έργο, προσκύνησαν και αποχώρησαν!