Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία αποτελεί το Πάσχα του καλοκαιριού εορτάστηκε και φέτος με κάθε μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια στην νησιωτική Μητρόπολη Θήρας Αμοργού και Νήσων.
Επίκεντρο της εορτής αποτελεί ο Βυζαντινός Ιερός Ναός Παναγίας Επισκοπής στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης, ο οποίος χρονολογείται στον 11ο αιώνα επί Αυτοκρατορίας Αλεξίου Κομνηνού, όπου συγκεντρώνονται πιστοί από όλο το νησί.
Η πιο σημαντική εικόνα που βρίσκεται στον Ναό Επισκοπής Θήρας είναι η Παναγιά Γλυκοφιλούσα, η οποία είναι λιτανευτική εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στον εικονογραφικό τύπο της Γλυκοφιλούσας, ενώ στο πλαίσιο υπάρχουν οι μορφές έξι ιεραρχών. Συμφωνα με την παράδοση η εικόνα συμμετείχε στις λιτανείες στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και δόθηκε στον Ναό της Επισκοπής τον 11ο αιώνα.
Το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου.
Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στη θεολογία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,όπως αυτή καθιερώθηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού τελέστηκε περιφορά του Επιταφίου της Υπεραγίας Θεοτόκου πέριξ του Ιερού Ναού και ευλογήθηκε η καθιερωμένη παραδοσιακή πανήγυρις, η οποία περιλαμβάνει σαντορινιά φάβα, φασόλια μαυρομάτικα και κρασί νυχτέρι.
Ακολούθησε ολονύχτιο προσκύνημα των πιστών.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Μητροπολίτης Θήρας χοροστάτησε της ακολουθίας του όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κήρυξε το θείο λόγο ερμηνεύοντας θεολογικά τα νοήματα του απολυτικίου της εορτής και ευλογήθηκε η πανήγυρις.
Στις ακολουθίες έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Ηλίας Σερασκέρης και οι φερέλπιδες ψάλτες Αρτέμιος Φουστέρης και Ευάγγελος Λοξόπουλος.