Dogma

Η Κρήτη αποχαιρέτισε τον λεβέντη Μητροπολίτη (video)

Συγκινητικές στιγμές. Διθυραμβικοί οι επικήδειοι λόγοι για τον μακαριστό. Φτωχότερη η Ελλάδα

Λουδάρος Ανδρέας

Πάνδημο ήταν το τελευταίο αντίο του λαού της Κρήτης σε μια από τις πιο φωτισμένες προσωπικότητες της Εκκλησίας, του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου Ειρηναίου.

Πλήθος κόσμου απ’ όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού Κισάμου όπου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ενώ παρέστη και ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και την Βουλή των Ελλήνων ο Αντιπρόεδρος κ. Χ. Μαρκογιαννάκης.

Το πένθος της Εκκλησίας της Κρήτης έφερε ο Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίος ο οποίος υπήρξε Πρωτοσύγκελλος του μακαριστού.

Στο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, που διάβασε Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, έγινε αναφορά στο τεράστιο έργο που αφήνει πίσω του ο Ιεράρχης , τον οποίο ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «πρύτανη των εν Κρήτη Ιεραρχών».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του μακαριστού μίλησε για «δύσκολη και στενάχωρη ώρα» και απορύθμισε διάφορα από τα επιτεύγματα του, χαρακτηρίζοντας τον «άνθρωπο του Θεού και της Κρήτης, της Ελλάδος και του κόσμου όλου».

«Μας ανέβαζε στα βουνά και τους λόφους όπου δίδασκε, κάναμε εσπερινούς και τοποθετούσε τον Σταυρό στις κορυφές» είπε χαρακτηριστικά. «Το καλοκαίρι όταν οι μαθητές πήγαιναν στα χωριά τους εκείνος τους επισκεπτόταν στο σπίτι τους συναντούσε στους γονείς. Ήταν για όλους ο δάσκαλος και ο πατέρας μας»

Ο κ. Ειρηναίος είπε πως ο μακαριστός Ιεράρχης «Έδωσε πνοή ζωή και οράματα σε όλους τους ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης» Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το τεράστιο έργο του, στην δημιουργία σχολών, στην ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ αλλά και για τους αντιδικτατορικούς του αγώνες. «Ευχαριστούμε τον Θεό που έστειλε τέτοιον άνθρωπο στην Κρήτη. Σας ευχαριστούμε όλοι μας Κλήρος και λαός (…) για όλα όσα έχετε προσφέρει κατά τη διάρκεια της διακονίας σας στο Γένος και το Έθνος» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός μετέφερε τη θλίψη Της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Ένας από τους πρώτους συνεργάτες του μακαριστού Ειρηναίου, ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος είπε ότι ο εκλιπών ήταν «καύχημα της ορθοδόξου Εκκλησίας και της μεγαλονήσου» Αναφέρθηκε στην «καθοριστικής σημασίας συμβολή του μεγάλου Ειρηναίου» όπως τον αποκάλεσε, στην οργάνωση της Μητροπόλεως Γερμανίας η οποία επί των ημερών του αναγνωρίστηκε επίσημα από το γερμανικό κράτος. Ο κ. Αυγουστίνος χαρακτήρισε τον μακαριστό «φιλόστοργο και ακούραστο πατέρα».

Ο Ειρηναίος είχε τιμηθεί με το Ανώτατο Παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. «Όλοι όσοι παραμένουμε στη γη της αποδημίας αγωνιζόμαστε να βαδίσουμε στα χνάρια του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουστίνος.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον μακαριστό «πεφωτισμένο άγιο της εποχής μας».

Επικηδείους λόγους εκφώνησαν και διάφοροι άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Μετά το πέρας της εξοδίου Ακολουθίας το σκήνωμα του μακαριστού Ιεράρχη τάφηκε στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, αφού εψάλλη για τελευταία φορά η φήμη του και το στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμητικούς πυροβολισμούς.

Στο μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτη κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.