Σε όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεως Λέρου την παραμονή τελέσθηκε ο Εσπερινός και ανήμερα της εορτής η Θεία Λειτουργία. Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ήταν ευπρεπισμένος με άνθη, εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Λέρου εόρτασε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον ιστορικό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Λέρο, όπου αφ’ εσπέρας μεν ετέλεσε Αρχιερατικό Εσπερινό, την δε πρωΐαν Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία των τοπικών Αρχών και πυκνού εκκλησιάσματος.
Στο τέλος έγινε η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Μετά το πέρας, κατά το έθος, ο Μητροπολίτης μοίρασε στο εκκλησίασμα «τα Λέρικα ματσάκια». Το Εσπέρας στον ίδιο Ιερό Ναό χοροστάτησε από το παραθρόνιο στον κατανυκτικό Εσπερινό παρουσία του Ι.Κλήρου και αρκετού εκκλησιάσματος.
Η επίσημη διάδοση του χριστιανισμού καθώς και η ανάπτυξη της λατρευτικής ζωής της Αγίας Ανατολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Λέρο και την Κάλυμνο , που στα χρόνια της Ε’ Οικουμενικής Συνόδου της Κων/πολεως αποτελούσαν την Επισκοπή Λέρου ,συνέπεσε οπωσδήποτε με τη διάδοση του χριστιανισμού στη Μικρά Ασία και στα Δωδεκάνησα , όταν ο Μεγάλος Απόστολος των Εθνών Παύλος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες της Καινής Διαθήκης , πέρασε από τις νήσους Κω και Ρόδο. Το σχετικό κείμενο του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων (Κεφ ΚΑ στιχ 1), που συγγραφέας του είναι ο ιστορικός Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως και απόψεις ιστορικών μας πληροφορούν σχετικά.
Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης