Ο ως άνω ιερός ναός, κτίσμα του 15ου αιώνος, βομβαρδίστηκε στα γεγονότα του 1453 κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, και κατεστράφη ολοσχερώς. Ανοικοδομήθη εκ βάθρων, από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κερκύρας κυρό Τιμόθεο, και χρησιμοποιείται ως εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου και εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια μεταβυζαντινής εποχής.
Ο Σεβασμιώτατος Κερκύρας συλλειτούργησε με τον ιερομόναχο Γεώργιο από την Εκκλησία της Γεωργίας, τον πρεσβύτερο Κωνσταντίνο Χρυσοβιτσιάνο, που είναι και υπεύθυνος του ως άνω ιερού ναού, τον πρεσβύτερο Αντώνιο Σουέρεφ, εφημέριο του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου, και μετά των διακόνων του, π. Ανδρέα Γκιόκα και π. Δοσιθέου Παπαμήτρου.
Έψαλλε η πολυφωνική χορωδία του ιερού ναού του Αγίου Βασιλείου, και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του εκκλησιάσματος, μεταξύ των οποίων και μια μεγάλη ομάδα προσκυνητριών, από τους κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής της Χριστιανικής Εστίας Πατρών.
Παρόντες στην Θεία Λειτουργία ήταν η Δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Μεταλληνός, καθώς και ο κ. Τάκης Μεταλληνός, πρόεδρος της χορωδίας Κέρκυρας.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, έλαβε αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα των Πράξεων, που γίνεται παραίνεσις στους κατά τόπους επισκόπους, τους οποίους οι άγιοι Απόστολοι χειροτόνησαν και τοποθέτησαν στις κατά τόπους εκκλησίες, λέγοντας τους «προσέχετε σεαυτώ και παντί τω ποιμνίω».
Αυτή η παραίνεσις έχει να κάνει με όλους τους επισκόπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι πρέπει να παραμένουν άγρυπνοι φρουροί του ποιμνίου τους, και ταυτόχρονα να επιμελούνται πνευματικά τον εαυτό τους, ούτως ώστε να μην παρεκκλίνουν από την αλήθεια της πίστεως.
Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία συνεκλήθη το 325 μ. Χ. και την οποία συναποτέλεσαν 318 θεοφόροι Πατέρες, στηρίζεται ακριβώς σε αυτή την αποστολική παρέμβαση.
Το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, από την αρχή της ενανθρωπήσεως Του έως και τις ημέρες μας, διαβάλλεται από τον πειρασμό, αλλά και από τους ανθρώπους οι οποίοι γίνονται όργανα του πειρασμού.
Ο Άρειος, εκκλησιαστικός ανήρ, διαστρέβλωσε το πρόσωπο του Κυρίου, και αυτές τις διαστρεβλώσεις προσπάθησε να τις θεμελιώσει δογματικά.
Η ευαισθησία όμως της συνείδησης των Πατέρων της Εκκλησίας μας αντέδρασε, και γι’ αυτό το λόγο συνεκλήθη η Α΄ Οικ. Σύνοδος, για να δογματίσει εν Αγίω Πνεύματι την αλήθεια της πίστεως, στηριζόμενη στο Ευαγγέλιο του Χριστού μας, κυρίως στο κατά Ιωάννην Δογματικό Ευαγγέλιο.
Έτσι θεμελίωσαν την ορθόδοξη πίστη, η οποία σώζει την Αποστολική παράδοση, την οποία μας παρέδωσαν οι άγιοι Απόστολοι.
Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη και στις σύγχρονες επιθέσεις κατά του προσώπου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Διότι όταν πολεμείται η πεμπτουσία της πίστεως μας, η Θεία Ευχαριστία, τότε πολεμείται ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του έκανε σύγκριση της νέας εποχής στην οποία ζούμε με την παλαιότερη εποχή, η οποία τηρούσε τις αξίες της πίστεως, των παραδόσεων, και όλων των θεσμών που οικοδόμησε η αγάπη των ανθρώπων, και τις οποίες στήριξε και ενεθάρρυνε η Εκκλησία του Χριστού μας, σε αντίθεση με την σύγχρονη εποχή όπου τα πάντα αποδομούνται.
Αυτή η αποδόμηση ήδη έχει αρχίσει από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, την εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας, την αγάπη για την πατρίδα μας, στην οποία πατρίδα όπως και σε όλες τις άλλες πατρίδες, τις οροθεσίες, ο ίδιος ο Θεός επέτρεψε.
Αυτά τα λόγια τα οποία ανέφερε ο κ. Νεκτάριος είναι λόγια προκειμένου να αφυπνιστούμε και να ανασυγκροτηθούμε πνευματικά, για να μπορέσουμε να ζήσουμε το κάλλος της Ορθόδοξης πίστης μας.
Και οι σύγχρονοι επίσκοποι τόνισε, έχουν ευαισθησία στην αρχιερατική τους συνείδηση ,όλοι υπέρ της ευστάθειας της πατρίδος αλλά και της ακεραιότητος της αμωμήτου πίστεως μας.
Καλώντας έτσι τους πιστούς, να έχουν εμπιστοσύνη στους πνευματικούς πατέρες, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να οδηγήσουν το ποίμνιο τους στην Γη της επαγγελίας, η οποία μας εξασφαλίζει την αληθινή Ελευθερία, την Αληθινή Αγάπη, την αληθινή Δικαιοσύνη.