Η μαρτυρία της Εκκλησίας στη δημόσια σφαίρα υπό την σκιά της πανδημίας
Η τρίτη ομιλία της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 4 Μαρτίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας zoom, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.
Ομιλητής είναι ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, πρώην καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, και το θέμα είναι «Η μαρτυρία της Εκκλησίας στην δημόσια σφαίρα υπό την σκιά της πανδημίας».
Δείτε την ομιλία: https://zoom.us/j/98740316316
Η πανδημία μεγιστοποίησε τα υποβόσκοντα κοινωνικά προβλήματα όπως η κοινωνική ανισότητα, η αδικία, η βία, η φτώχεια, οι εξτρεμισμοί κλπ. Η Ορθοδοξία εκ φύσεως είναι αδύνατον να ταυτισθεί με μια παθητική αντίσταση στα δυσθεώρητα αυτά προβλήματα, και δεν μπορεί να επιτρέψει την αιχμαλωσία της στην παραδοσιαρχία και τον εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό. Η γνώση της δυναμικής του σύγχρονου πλουραλισμού, σε άμεση κριτική σχέση με τα βασικά στοιχεία της λειτουργικής και πνευματικής παράδοσης διαμορφώνει την Ορθόδοξη δημόσια μαρτυρία. Κατέχει όμως η Εκκλησία την τέχνη του διαλόγου; Σέβεται τον άλλον στην ετερότητα του; Αποδέχεται την ετερότητα σαν αφορμή διαλόγου και κοινωνίας ή την χρησιμοποιεί σαν άλλοθι για τον βίαιο αποκλεισμό των άλλων;
Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Κλάψης ήταν καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης (1985-2020) και κατείχε την έδρα Θεολογίας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Τα κύρια ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εκκλησιολογία, τον οικουμενισμό, την δημόσια παρουσία και τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον πλουραλιστικό κόσμο κ.ά. Ο π. Εμμανουήλ διετέλεσε Κοσμήτορας του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Πίστη και Τάξη» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (1991-1998) και υπηρέτησε ως μέλος της Ομάδας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για την αντιμετώπιση της βίας (DOV 2001-2010). Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, του βιβλίου «Η Ορθοδοξία σε Διάλογο» και επίσης επιμελητής των βιβλίων «Η Ορθοδοξία σ’ ένα πλουραλιστικό κόσμο» και «Βία και πνευματικότητα», που περιέχουν άρθρα από διεθνή συνέδρια που διοργάνωσε στην Βοστώνη ως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής και δημοσιευθήκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.