Dogma

Η πρώτη παρουσίαση του Τόμου για Ναούς της Αγίας Σοφίας – Συνάντηση Χαρακόπουλου με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ

Την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής Λαρίσης, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προκειμένου να παρουσιάσει τον Τόμο για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Χαρακόπουλος ζήτησε από την πρόεδρο κ. Αντωνιάδου να είναι η συντονίστρια της πρώτης παρουσίασης του τόμου “Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο”, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Κάτι που έγινε άμεσα αποδεκτό.

«Είμαι βέβαιος ότι το εξαίρετο αποτέλεσμα της εργασίας των ειδικών επιστημόνων που συνεισέφεραν στην έκδοση του πολύτιμου Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, θα βρει θετική ανταπόκριση όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, τυπώνεται σε πολλές γλώσσες, ώστε να διατεθεί παντού. Ο σκοπός μας δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και των υψηλών πανανθρώπινων αξιών που καταρρακώνονται από την αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία στην Πόλη. Πανηγυρική αφετηρία του “μαραθωνίου” ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης θα είναι η Αθήνα, όπου στις 23 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Τόμου. Για τον λόγο αυτό και επισκέφθηκα την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, για να της επιδώσω τον Τόμο και να της ζητήσω να είναι η συντονίστρια της εκδήλωσης, κάτι που έκανε ασμένως δεκτό και την ευχαριστώ θερμά».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου.

37 εμβληματικοί ναοί

Την πρωτοβουλία έκδοσης του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», την ανέλαβε η ΔΣΟ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς της Γραμματείας τον Σεπτέμβριο του 2020, ως απάντηση στη μονομερή και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Μια απόφαση που προσβάλει συνολικά τον Χριστιανισμό και θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένων από την UNESCO.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΔΣΟ ανέλαβε δυο ακόμη σχετικές πρωτοβουλίες: α) τη διοργάνωση Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας με το ίδιο θέμα, ο οποίος ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο του 2021 με την απονομή των Βραβείων και β) την «χάραξη» της πολιτιστικής διαδρομής “Hagia Sophia: The European Cultural Route of the Wisdom of God Churches” και την υποβολή στο μέλλον αίτησης αναγνώρισής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών.

Το εν λόγω επιστημονικό πόνημα -καρπός της συνεργασίας της ΔΣΟ και του Κέντρου Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκευτικός Διάλογος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- αποσκοπεί μέσα από κείμενα μιας πολυεθνικής ομάδας ερευνητών/επιστημόνων στην πολυδιάστατη σκιαγράφηση των 37 ιστορικών εμβληματικών ναών αφιερωμένων στη Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται σε 11 χώρες από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη.

Συγκεκριμένα, οι χώρες που περιλαμβάνονται είναι οι: Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία και Τουρκία. Η πολυπρισματική μελέτη καλύπτει πληροφορίες για την ιστορική διαδρομή, το πολιτιστικό αποτύπωμα, τον εσωτερικό διάκοσμο, την αρχιτεκτονική και τη ναοδομία των Ναών της του Θεού Σοφίας.

Πολύτιμη πολύγλωσση έκδοση

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά) και μεταφράζεται σε άλλες 4 (Αρμενικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Φινλανδικά), ενώ αναμένεται να μεταφραστεί και σε άλλες, προκειμένου να διανεμηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την ανάδειξη του πνευματικού, ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού.

Η πρώτη παρουσίαση του τόμου θα λάβει χώρα την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 13.00 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Αίθουσα Ιφιγένεια). Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Μέλους της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, κ. Sergei Gavrilov. Ακολούθως, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης κα Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Για τον Τόμο θα μιλήσει η επιστημονική υπεύθυνη της έκδοσης Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ κα Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ, Μέλους της Βουλής των Ελλήνων, δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου.

Στην παρουσίαση έχουν προσκληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και μέλη του διπλωματικού σώματος της χώρας και ξένων αντιπροσωπειών.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί με πλήρη συμμόρφωση προς τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών αρχών στο πλαίσιο ανάσχεσης της πανδημίας του Covid-19.