Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον διευθυντή της, Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη και πολλούς από τους επιστημονικούς συνεργάτες της και το προσωπικό της. Στη εννεαμελή Ουκρανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Πολτάβα κ. Θεόδωρος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας για τη Νεότητα, ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου και Πρόεδρος των Συνοδικών Επιτροπών για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση και για το Ημερολογιακό Ζήτημα πρωτοπρεσβύτερος Ολεξάντρ Τροφιμλιούκ, ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Ολεξάντρ Σοσονιούκ και άλλοι διακεκριμένοι κληρικοί και λαϊκοί.
Παρουσιάζοντας την υπερεικοσαετή πορεία της Ακαδημίας του Βόλου, ο διευθυντής της Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης τόνισε το ενδιαφέρον της για θέματα όπου η θεολογία συναντάται με τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και υπογράμμισε την υποστήριξη που παρείχε από την πρώτη στιγμή στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με θερινά προγράμματα επιμόρφωσης για κληρικούς και θεολόγους από την Ουκρανία ήδη από το 2019.
Τόνισε επίσης το γεγονός ότι η Ακαδημία ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της πασίγνωστης πλέον Διακήρυξης ενάντια στη Διδασκαλία του Ρωσικού Κόσμου, της διδασκαλίας που αποτελεί το θρησκευτικό υπόβαθρο της ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην σθεναρή υποστήριξη της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας από τη Μητρόπολη Δημητριάδος και εξέφρασε την συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος στον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο αλλά αξιοθαύμαστο Ουκρανικό λαό, ευχόμενος την ταχεία αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Αντιφωνώντας, ο Μητροπολίτης Πολτάβα κ. Θεόδωρος ευχαρίστησε για τις κινήσεις συνεργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα, θυμίζοντας ότι οι Ουκρανοί αυτή τη στιγμή πολεμούν όχι απλά για την πατρίδα, αλλά για την ίδια τους τη ζωή, ενώ ο πρύτανης π. Ολεξάντρ Τροφιμλιούκ, υπενθυμίζοντας τη μακραίωνη ιστορία της Ακαδημίας του Κιέβου –παρά τη διακοπή της λειτουργίας της στη Σοβιετική περίοδο– και τις σχέσεις της με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα δυο ιδρύματα θα ενισχυθούν για την επίτευξη των κοινών στόχων. Τόνισε την ανάγκη ανανέωσης των θεολογικών σπουδών και τον προσανατολισμό τους προς σύγχρονα θέματα, την ανάγκη ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε όλα τα θέματα και κάλεσε τον Διευθυντή της Ακαδημίας να συμμετάσχει στην επιστημονική επιτροπή των εκδόσεων της Ακαδημίας του Κιέβου.
Στην κατακλείδα των προσφωνήσεων, οι δυο πλευρές αντάλλαξαν δώρα και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια ο διευθυντής της Ακαδημίας ξενάγησε την ουκρανική αντιπροσωπεία στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου στα Μελισσάτικα, πράγμα που έδωσε αφορμή για συζητήσεις πάνω σε λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας, της συνεργασίας με τους ερευνητές, της διαχείρισης του αρχειακού υλικού κλπ.