Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο: Ο τόπος που εμφανίστηκε η Αγία

  • Dogma
Αγίας Μαρίνας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και τη θαυματουργική εικόνα της αγίας βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων, στην Άνδρο. Το συγκεκριμένο μοναστήρι στην Άνδρο, το οποίο και πανηγυρίζει σήμερα 17 Ιουλίου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Η μονή, αφιερωμένη στην Μεγαλομάρτυρα του 3ου αιώνα μ.Χ. και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους Έλληνες Αγία Μαρίνα, χρονολογείται από το 1325, όταν στην περιοχή Λίτρες παρουσιάζεται θαυματουργικά η Αγία Μαρίνα σε γέροντα ασκητή και του υποδεικνύει να βρει την «κεκρυμμένη εικόνα» της σε μια σχισμή ενός βράχου, όπως και έγινε. Ο Αυτοκράτορας Εμμανουήλ Β΄ ο Κομνηνός βοηθά οικονομικά και έτσι ιδρύεται η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου.

Κατά τον 16ο αιώνα, το μοναστήρι καίγεται τρεις φορές κατά τις επιδρομές πειρατών, με αποτέλεσμα να χάσει την παλαιά αίγλη και να φτάσει το 1743 σε τέλεια παρακμή με πέντε μόνο υπέργηρους μοναχούς. Τότε επεμβαίνει η Αγία Μαρίνα και με νέο θαύμα φέρνει στη μονή της τον Ιερομόναχο Σωφρόνιο, ο οποίος κάτω από συνεχή θαύματα και οράματα παραμένει και πουλώντας την περιουσία του στην Πελοπόννησο, ανακαινίζει το μοναστήρι και το μετατρέπει σε γυναικεία μονή το 1746. Τότε πολλές αρχοντοπούλες της Άνδρου ενδύονται το Αγγελικό Σχήμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μοναζουσών να φτάνει τις εκατό. Η αίγλη της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο, αλλά και τα περίφημα εργόχειρα των εργαστηρίων αργυροποιείας, χαρακτικής και μεταξιού της, απλώνουν τότε τη φήμη της παντού.

Με διάταγμα του Βαυαρών Αντιβασιλέων το 1833, η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας Άνδρου αναγκάζεται να κλείσει. Τη θαυματουργή εικόνα της αγίας την αγοράζει στην αναγκαστική δημοπρασία η ιστορική οικογένεια Εμπειρίκου για να την διασώσει. Η οικογένεια αυτή τοποθετεί την εικόνα στον Ιερό Ναό της Παναγίας στη Χώρα της Άνδρου, όπου παρέμεινε για 146 χρόνια. Το μοναστήρι μετατρέπεται σε στάβλο και τα κτίρια ισοπεδώνονται.

AGMAR3-611x399

Η αναστήλωση – ανασύσταση της Ιεράς Μονής της Αγίας Μαρίνας

Μετά από ενάμισι περίπου αιώνα, μια μέρα του 1975, ο τότε Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου Δωρόθεος, περνώντας από τα ερείπια του μοναστηριού, ζητά με πόνο ψυχής από τον διάκονο του Κυπριανό, πρώην Αγιορείτη μοναχό, να αναστηλώσει τη μονή. Εκείνος αρνείται έχοντας άλλα σχέδια, αλλά δέχεται ταπεινά την θαυματουργική επίσκεψη της Αγίας Μαρίνας, που του εμφανίζεται την ίδια εκείνη νύχτα σε όραμα, και του λέει: «Είμαι η Μαρίνα και οι δύο άλλες αδελφές μου, είναι η Παρασκευή και η Αικατερίνα που συγκατοικούν με εμένα στο μοναστήρι. Το διάταγμα του Όθωνα μας πέταξε έξω και μένουμε λίγο πιο πάνω από το μοναστήρι. Θα ανοίξει όμως το μοναστήρι και θα έλθουμε πάλι εδώ να κατοικήσουμε! Εμένα θα με βλέπεις κάθε μέρα! Μαζί θα αγωνισθούμε να αναστηλώσουμε το μοναστήρι. Να δεχθείς λοιπόν, την εντολή του Δεσπότη σου. Τ΄ άκουσες Κυπριανέ;». Όπως ήταν επόμενο, ο νυν Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Χειμώνας, υπάκουσε αμέσως την αγία και από την επόμενη μέρα με το φτυάρι και το καρότσι, αγωνίστηκε για χρόνια για να ξεμπαζώσει και να αναστηλώσει την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Άνδρου, όπου από το 1976 αποθησαυρίζεται και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας. Η ιερά εικόνα της αγίας επέστρεψε στη μονή από τον ναό της Χώρας, ύστερα από επίμονη προσπάθεια του π. Κυπριανού. Παράλληλα, ο π. Κυπριανός εντόπισε και το αγίασμα που του υπέδειξε η αγία στο όραμα που είδε στον ύπνο του.

Η Αγία Μαρίνα της Άνδρου έχει κάνει πολλά θαύματα τις τελευταίες δεκαετίες, με γνωστότερο το θαύμα της θεραπείας του μικρού Ανδρέα Βασιλείου από την Κύπρο. Στο ίδιο μοναστήρι υπάρχει και άλλη θαυματουργή εικόνα, της Παναγίας, στην οποία ανθούν θαυματουργικά ξερά κλαδιά από κρίνα, κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

TOP NEWS