Ιερά Μονή Δαδίου (Παναγίας Γαυριώτισσας)

  • Δόγμα

Η μονή γνώρισε πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 και η συμβολή της σ΄ αυτή ήταν σημαντική. Απετέλεσε κέντρο δράσεως τόσο του Αθανασίου Διάκου, όσο και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας, (από το δένδρο γαύρος πιθανώς), βρίσκεται έξω από την πόλη της Αμφίκλειας, σε υψόμετρο 800 μ. χωμένο σε πυκνό δάσος από πεύκα, κέδρα, βελανιδιές και γαύρους. Το Μοναστήρι ήταν ανδρικό στο παρελθόν, όμως από το 1954 μετατράπηκε σε γυναικείο.

Γύρω από τον Ιερό Ναό βρίσκονται σε δύο επίπεδα οι κοινόχρηστοι χώροι, η τραπεζαρία των Μοναχών και των ξένων, το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που κάηκε το 1956 και ανακαινίστηκε ένα χρόνο αργότερα, ο ξενώνας και το Δεσποτικό. Το όλο αυτό συγκρότημα έχει την κλασική μορφή των Μοναστηριών με κέντρο το Καθολικό και γύρω τα διάφορα κτίσματα, όπως οι πύργοι των μεσαιωνικών χρόνων.

Η μονή γνώρισε πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του 1821 και η συμβολή της σ΄ αυτή ήταν σημαντική. Απετέλεσε κέντρο δράσεως τόσο του Αθανασίου Διάκου, όσο και του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Το 1836 και το 1848 ανακαινίσθηκε. Υπέστη νέες φθορές κατά την περίοδο της κατοχής. Το 1956 πάλι κάηκε. Το 1957 ανακατασκευάσθηκε και μετατράπηκε σε γυναικείο Μοναστήρι. Πολλά τα φυλασσόμενα κειμήλια. Ξεχωρίζει ένα σιγγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Αντιμήνσιο με Ελληνικά και Σλαβικά γράμματα του έτους 1717, Λειψανοθήκες των ετών 1815 και 1870 κ.α.

Ο Ιερός Ναός του Μοναστηριού είναι αφιερωμένος στην Παναγία Γαυριώτισσα και εορτάζει την 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού του Γενεσίου της Θεοτόκου. Την ημέρα αυτή στο παρελθόν γινόταν μεγάλο πανηγύρι στο Μοναστήρι  και στο Δαδί, που διαρκούσε 5-6 ημέρες. Με το Νέο Ημερολόγιο (1924) αυτό το πανηγύρι μεταφέρθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και έκτοτε γίνεται στην Αμφίκλεια, ενώ το μεγάλο πανηγύρι στο Μοναστήρι γίνεται στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτασμού του παρεκκλησίου του.

TOP NEWS