Ιερά Μονή Πετράκη: Ένα μοναστήρι μέσα στο κέντρο της Αθήνας
Κυριολεκτικά στο κέντρο της Αθήνας, η Ιερά Μονή Ασωμάτων Ταξιαρχών Πετράκη βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και εντός του χώρου όπου στεγάζεται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Καθολικό της Μονής χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα και είναι ένας από τους αρχαιότερους σωζόμενους βυζαντινούς ναούς. Είναι τύπου εγγεγραμμένου σταυροειδών με τρούλο, που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Ο διπλός νάρθηκας είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Τιμάται στο όνομα των (Ασώματων) Ταξιαρχών και το «λαϊκής» προέλευσης όνομα Μονή Πετράκη προέρχεται από τον κτήτορα του ναού, ιατροφιλόσοφο Παρθένιο Πετράκη, ο οποίος την ανακαίνισε το 1673. Μπροστά από το Καθολικό βρίσκεται ο τάφος του διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων.
Η αδελφότητα της Μονής συντηρούνταν από δικούς της πόρους και κατόρθωσε να αποκτήσει τεράστια περιουσία, η οποία αποκτήθηκε με αγορές κτημάτων από Τούρκους κυρίως και διαφυλάχθηκε με προσωπικές θυσίες της αδελφότητας της Ι. Μονής. Όταν κάποια στιγμή, στα τέλη του 18ου αιώνα, η περιουσία αυτή κινδύνευσε να αρπαγεί, ο τότε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Διονύσιος κατόρθωσε να αποσπάσει εκ μέρους των Οθωμανών έγγραφο, το οποίο έθετε ολόκληρη την μοναστηριακή περιουσία υπό την προστασία της Σουλτάνας. Το ακριβοπληρωμένο αυτό «προνόμιο συνεπαγόταν την απαλλαγή από την καταδυνάστευση της περιουσίας της Μονής από τον Τούρκο Διοικητή των Αθηνών.
Κατά την Επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι λεηλάτησαν τη Μονή. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Μονή χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο και ως στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ μετά το 1922 στέγασε Έλληνες πρόσφυγες από την Τουρκία και κατά τη Γερμανική Κατοχή προσέφερε συσσίτιο σε άπορα παιδιά.
Η Ιερά Μονή Πετράκη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αθήνας: χάρη στις δωρεές που προέρχονταν από τη μοναστική της περιουσία, ιδρύθηκαν τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Συγγρού, η Ριζάρειος Σχολή, η Ακαδημία Αθηνών κ.α.
H Ιερά Μονή Ασωμάτων Ταξιαρχών Πετράκη γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου τελείται το κτητορικό μνημόσυνο στη μνήμη του πρώτου Ηγούμενου Παρθένιου Πετράκη.
Η Θεία Λειτουργία τελείται καθημερινά για τους πιστούς 06:00-08:15 π.μ.