Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης Κυρίλλου:
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ & ΣΗΤΕΙΑΣ κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2024
«…Λυτρωτά, εύφορον πάσι το έτος χορήγησον»
(Κοντάκιον της Ινδίκτου).
Αγαπητοί μου αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπημένα,
Εορτάζουμε σήμερα, την πρώτη Ιανουαρίου, «την κατά σάρκα Περιτομήν» του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο Οποίος από άκρα ταπείνωση και συγκατάβαση, «κατεδέξατο σπαργάνων περιβολήν» και «ουκ εβδελύξατο σαρκός την περιτομήν», που συνιστά τύπο και προτύπωση της πνευματικής και αχειροποίητης περιτομής του Αγίου Βαπτίσματος, με το οποίο οι Χριστιανοί ενδύονται τον Χριστό και εισέρχονται στην Αγία Εκκλησία Του. Μαζί εορτάζουμε την ιερά μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, που συνδύασε άριστα τη θεωρία με την πράξη, την πίστη με τα έργα, τη γνώση με την αρετή, και τη φιλοθεΐα με την φιλανθρωπία.
Αυτήν την ημέρα που αλλάζει ο χρόνος είθισται να προβαίνουμε σε ένα προσωπικό απολογισμό των πεπραγμένων μας, να αναλογιζόμαστε τα λάθη και τις παραλείψεις μας κατά το προηγούμενο έτος, να θέτουμε νέους στόχους και να ατενίζουμε το μέλλον με χρηστές ελπίδες και προσδοκίες. Είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε την πορεία της ζωής μας μέσα στην αέναη και ατιθάσευτη κίνηση του χρόνου, που εν ριπή οφθαλμού μετατρέπει το παρόν σε παρελθόν και το μέλλον σε παρόν και παρελθόν. Επίσης, είναι μια αφορμή να επαναξιολογήσουμε τη σημασία και τη σωτηριολογική διάσταση του χρόνου μας, αντιστεκόμενοι στη φολκλορική ατμόσφαιρα και στην κυριαρχία του καταναλωτικού πνεύματος αυτών των ημερών.
Η σωτηρία, κατά τη διδασκαλία του Απ. Παύλου, είναι δώρο του Θεού, αλλά δώρο που ο άνθρωπος το δέχεται και προσπαθεί να το διατηρήσει μέσα στον χρόνο της ζωής του. Ο αγώνας αυτός αρχίζει από τώρα: «Ιδού, νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού ημέρα σωτηρίας» (Β´ Κορ. 6,2). Στην προς Ρωμαίους Επιστολή του ο Απόστολος των Εθνών επισημαίνει: «Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν» (Ρωμ. 12-14), δηλαδή, η νύκτα της παρούσης ζωής των δοκιμασιών, των πειρασμών, των πτώσεων όπου να ’ναι τελειώνει. Αποκαλείται «νύχτα», διότι μέσα σε αυτή «συγκεκάλυπται τα της αισχύνης έργα», κατά τον Μέγα Βασίλειο. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε συναίσθηση της βραχύτητας του παρόντος βίου και του περιορισμένου κατάλληλου καιρού που έχουμε στη διάθεσή μας.
Η Αγία Εκκλησία μας μας προβάλλει ως οδοδείκτες πορείας, σωστής αξιολόγησης και σωτηριολογικής εκμετάλλευσης του χρόνου μας τους αναρίθμητους αγίους, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο σήμερα εορταζόμενος Μέγας Βασίλειος, ο οποίος στα 49 χρόνια της επίγειας ζωής του προσέφερε απαράμιλλο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο.
Όπως γράφει ο άγιος Ιεράρχης, ο χρόνος έχει ευθύγραμμη πορεία και περιέχει ακατάπαυστους χρονικούς κύκλους, οι οποίοι εξεικονίζουν την αιωνιότητα. Είναι η μόνη περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου για την αιώνια μακαριότητα, γι᾿ αυτό ο χρόνος γίνεται «καιρός», δηλαδή ευκαιρία για την εξαγορά της αιωνιότητας, η όπως γράφει ένας σύγχρονος Άγιος, ο Όσιος Σωφρόνιος, «τόπος» συναντήσεως με τον Θεό και την αιωνιότητά Του. Στον λειτουργικό χρόνο, και μάλιστα στη Θεία Λειτουργία, που αποτελεί πρόγευση της Βασιλείας των Ουρανών και η λειτουργική μνήμη δεν αναφέρεται μόνο στο παρελθόν αλλά και στα μέλλοντα, ο χρόνος συμπυκνώνεται. Έτσι εορτάζουμε και βιώνουμε στο παρόν όλα τα γεγονότα της θείας Οικονομίας.
Ας έχουμε πάντοτε κατά νουν, ότι η αιωνιότητα κερδίζεται η χάνεται από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χρόνο της ζωής μας. Γι’ αυτό ο Μ. Βασίλειος μας παροτρύνει «να μοιραζόμαστε τον χρόνο μας με τους άλλους, να τον θυσιάζουμε για τους άλλους, να κοινωνούμε μαζί τους. Προσφέροντας τον χρόνο μας προσφέρουμε τη ζωή μας, χωρίς να παύουμε να ζούμε οι ίδιοι. Και με τον τρόπο αυτόν ζούμε διπλά τον χρόνο και τη ζωή μας, γιατί ζούμε ταυτόχρονα στον χρόνο και στη ζωή των άλλων».
Επομένως, όλοι μας ας φροντίσουμε, όσο έχουμε ακόμα καιρό, να μορφωθεί μέσα μας ο Χριστός με τη νέκρωση των παθών και των εγωϊστικών επιθυμιών μας, και να ζήσουμε «τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία». Άλλωστε, μόνο με το Μυστήριο της Μετανοίας, την Ιερά Εξομολόγηση, ο άνθρωπος μπορεί να αναθεωρήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα της ζωής του που χάθηκε άκαρπο, να διαγράψει τα λάθη του παρελθόντος και να ξαναρχίσει μια καινούργια δημιουργική πορεία με προοπτική αιωνιότητας.
Εύχομαι εγκάρδια να αγωνιζόμαστε όλοι μας να αξιοποιούμε στο έπακρο την κάθε στιγμή «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» (Εφεσ. 5,16) και πράττοντας το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Ο Δημιουργός πάσης της κτίσεως, ο «καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος» Φιλάνθρωπος Θεός, με τις πρεσβείες του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας του Ουρανοφάντορος, να ευλογήσει πλούσια το νέο πολιτικό έτος και να χαρίζει σε όλους και όλες σας σωματική και πνευματική υγεία, καταλλαγή, αγάπη, χαρά, ειρήνη, πίστη και όλα τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.
Καλό και καρποφόρο το νέος έτος 2024!
Ιεράπετρα, Πρωτοχρονιά 2024
Ο Μητροπολίτης
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος
Διάπυρος προς τον εν σαρκί περιτμηθέντα Κύριον ευχέτης όλων σας