Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας «Εκβιαζόμαστε;» ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε) απαντά με σκληρή γλώσσα στον Κώστα Γραβρόγλου τονίζοντας «οι κληρικοί δεν εκβιάζουν κανένα και ποτέ, δεν συνάδει με την ιδιότητα τους και την αποστολή τους, τις οποίες καθημερινώς, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, προσπαθούν να υπηρετήσουν με ζήλο και πίστη στο Θεό και με μεγάλη προθυμία και αγάπη στους ανθρώπους».
Και καταλήγει προκαλώντας τον Υπουργό Παιδείας: «Αν ο υπουργός θέλει να διαπιστώσει ποιος τιμά την κοινωνία και ποιον τιμά η κοινωνία, ας έλθει να περπατήσουμε δίπλα δίπλα στους χώρους διακονίας μας, δηλαδή μέσα στην κοινωνία, μέσα στην πραγματικότητα».
Τον γρίφο φαίνεται πως θα κληθεί να λύσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι πληροφορίες πάντως που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν τους Ιεράρχες να είναι δυσαρεστημένοι με το «πλαίσιο υλοποίησης», το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, καταρχάς γιατί ανέμεναν να λάβουν ένα σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τη δέσμευσει του Υπουργού προ των εορτών των Χριστουγέννων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γαβρόγλου στις χθεσινές του δηλώσεις τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάει η συμφωνία στις καλένδες ενώ την ίδα ώρα υπογράμμισε: » Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι ευτύχημα ότι η Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προφανώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τη διαδοχή του αλλά χαίρει του σεβασμού, πιστεύω, των περισσότερων ιεραρχών».
Αναλυτικά οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας:
«Υπήρξε το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας-Πολιτείας, υπήρξε η αντίδραση της ιεραρχίας που δεχόταν να συζητηθούν όλα εκτός από τον μισθό. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή από πλευράς Εκκλησίας και κυβέρνησης, συζητήσαμε, την πρώτη φορά αναλύσαμε το περιεχόμενο της συμφωνίας, τη δεύτερη φορά τους είπαμε αναλυτικά τι θα περιέχει η συμφωνία, την τρίτη φορά τους δώσαμε ένα κείμενο, η επιτροπή μας είπε ότι το διάβασε και δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει το μισθολογικό. Η πρότασή μας εξασφαλίζει τους κληρικούς πιο πολύ απ όσο είναι σήμερα εξασφαλισμένοι. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς ενισχύουμε το καθεστώς που λέει ότι είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας δια του εκπροσώπου του κάνει δηλώσεις που δεν μας τιμούν ως κοινωνία. Τους δώσαμε ένα κείμενο δέκα σελίδων και λένε διαφωνούμε χωρίς να εξηγήσουν σε τι και γιατί. Και στο τέλος λένε έχουμε 12.000 άμβωνες και έρχονται εκλογές. Εκβιαζόμαστε; Αυτή δεν είναι η γραμμή της Εκκλησίας. Ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος ούτε υπενόησε κάτι τέτοιο. Κάποιοι έχουν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν μόνο 6000 οργανικές θέσεις σε σύνολο 10.000. Τι είδους συνδικαλιστικό όργανο είναι αυτό που δεν πάει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και λέει απλώς «διαφωνούμε»; Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε να μπει μια τάξη, να διορθωθεί η ακαταστασία που είναι σε βάρος των κληρικών, άρα αν προχωρήσει ο διάλογος μπορούμε να προωθήσουμε οργανικές θέσεις και για τους υπόλοιπους 4.000. Ισχύει το ή όλα ή τίποτα, όπως υπαγορεύει το άρθρο 15 της συμφωνίας. Από πλευράς μας δεν είναι καθόλου προγραμματισμένο να πάει η συμφωνία στις καλένδες. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια συζήτησης. Αν χρειαστεί θα κάνουμε αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας. Είναι ευτύχημα ότι η Εκκλησία έχει επικεφαλής τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Προφανώς έχουν ξεκινήσει διεργασίες για τη διαδοχή του αλλά χαίρει του σεβασμού, πιστεύω, των περισσότερων ιεραρχών».
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης