Μετά από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (9 Μαΐου 2022), περί αποδοχής σε ευχαριστιακή κοινωνία της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», και την επισφράγιση της Πατριαρχικής και Συνοδικής αυτής Πράξης, με το ιστορικό συλλείτουργο μεταξύ του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου, στο Φανάρι, κατά την εορτή της Πεντηκοστής (12 Ιουνίου 2022), τελέστηκε η πρώτη εν Ελλάδι Θεία Λειτουργία Επισκόπου της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγούδας – Γοργοϋπηκόου, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιερατική Χοροστασία και Θεία Λειτουργία, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αντανίας και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μπίγκορσκι, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, κ. Παρθενίου.
Τον Θεοφιλέστατο πλαισίωσαν κληρικοί εκ της υπό αυτού μοναστικής αδελφότητας, καθώς και ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς.
Η Ακολουθία του Όρθρου, η Θεία Λειτουργία και οι ψαλμωδίες αποδόθηκαν, εναλλάξ, και στις δύο γλώσσες, Ελληνικά και Σλαβομακεδονικά, ενώ τόσο ο Επίσκοπος Αντανίας, κ. Παρθένιος, όσο και οι κληρικοί της συνοδείας του, γνώστες της ελληνικής γλώσσας, μετείχαν και στα Ελληνικά. Αυτό μάλιστα το έπραξαν, όχι μόνο προς χάριν της φιλοξενίας, αλλά και επειδή οι ίδιοι στην Ιερά Μονή τους, ψάλλουν και στην ελληνική γλώσσα, καθότι οι περισσότεροι αδελφοί της Μονής, σπούδασαν στη Θεσσαλονίκη.
Το κλίμα της συνάξεως ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακό, αλλά και πανηγυρικά χαρμόσυνο, καθώς η Θεσσαλονίκη, και ειδικά η Ιερά Μητρόπολη αυτής, ως σπουδαίο πνευματικό ορμητήριο, αποτελεί και επίσημα ποτήριο αγάπης, αλλά και προσμονή για ένα πιο φωτεινό και καρποφόρο μέλλον μεταξύ των δύο λαών.
Η Θεία Λειτουργία, τελέστηκε υπό την σεπτή αδεία και ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ανθίμου, κατόπιν σχετικού ευγενούς αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, κ. Στεφάνου, ανταποκρινόμενου στην εκπλήρωση προσωπικού τάματος του Επισκόπου Παρθενίου, προς την Παναγία Γοργοϋπήκοο, όπου ιστορική και θαυματουργή Ιερά Εικόνα Της, φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Παναγούδας.