Καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer από το πρότυπο κέντρο της «Αποστολής»
Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσίασαν οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer και παρακολούθησαν τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης στο πρότυπο κέντρο «Καρέλλειο» της ΜΚΟ «Αποστολή».
Θεοδώρα Αβαγιανού
Εντυπωσιακή βελτίωση παρουσίασαν οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer και παρακολούθησαν τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης στο πρότυπο κέντρο «Καρέλλειο» της ΜΚΟ «Αποστολή».
Αξιοσημείωτο είναι πως η μονάδα αυτή, σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας εξυπηρέτησε συνολικά 1038 άτομα μέσω του ιατρείου μνήμης της, οι οποίοι είδαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη και στην ικανότητα συγκέντρωσης, την κατασκευαστική ικανότητα, την εκτελεστική, τη γλωσσική ροή και την κατονομασία.
Σε επιστημονική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Διαταραχές Μνήμης και Άνοια : Νεότερα δεδομένα και προκλήσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.
Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας, την οποία διοργάνωσε η «Αποστολή» υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στο όραμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου να σταθεί η Εκκλησία δίπλα σε όσους πάσχουν από τη νόσο, δημιουργώντας ένα πρότυπο κέντρο.
Ακόμη, επεσήμανε τη θετική επίδραση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για άτομα που πάσχουν από άνοια, σε όλα τα στάδια, παρουσιάζοντας τα ανάλογα στατιστικά στοιχεία πριν και μετά την εξάμηνη παρέμβαση του επιστημονικού προσωπικού.
Σε ομιλία του ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη την «Αποστολή» και την ολοκληρωμένη μονάδα Alzheimer για το έργο της και χαρακτήρισε την παρουσία της Εκκλησίας «πολλαπλώς χρήσιμη, συνεπίκουρο και όχι αντίπαλο του κράτους».
«Αυτό δηλώνει η Ορθόδοξη μας Παράδοση», πρόσθεσε, «αυτό δηλώνει η Ιστορία μας και αυτός είναι λόγος να συνεχίσουμε. Χρειάζεται, κατέληξε, η αγάπη, χρειάζεται η προσωπική επαφή, χρειάζεται η ανθρώπινη ζεστασιά. Και αυτή την παρέχει η Εκκλησία».
Να σημειωθεί ότι στα προγράμματα του κέντρου ημέρας, εντάχθηκαν 109 άτομα, 87 ασθενείς φιλοξενήθηκαν στους χώρους της, ενώ 173 φροντιστές, φοιτητές και επαγγελματίες υγείας, εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό της σε θέματα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης.