Dogma

Καιρός: Η αφρικανική σκόνη «πολιορκεί» την Κρήτη – Μέτρα προστασίας για ευπαθείς ομάδες και παιδιά

Από τις περιοχές που «πολιορκεί» η αφρικανική σκόνη είναι η Κρήτη εκεί που μάλιστα χθες Παρασκευή (17.05.2024) ο υδράργυρος απογειώθηκε και έδειξε 37,6 βαθμούς Κελσίου.

Οι συγκεντρώσεις μάλιστα αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη είναι μεγάλες και δίνονται ειδικές οδηγίες στους πολίτες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενημερώνει ότι σύμφωνα και με τα προγνωστικά μοντέλα οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Σάββατο 18/05/2024 και την Κυριακή 19/05/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα» και πως για τους λόγους αυτούς και με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, ενημερώνει τους πολίτες ότι: Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα συστήνει τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της ποιότητας αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α, ελαχιστοποίηση της διείσδυσης εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά – όσο γίνεται – τα παράθυρα και τις πόρτες και επιπλέον βελτίωση της μόνωσης των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων συστήνεται η ενεργοποίηση της συσκευής καθαρισμού αέρα- εφόσον υπάρχει – αλλά και καθαρισμός με υγρό πανί επιφανειών επαφής, όπως τραπέζια και πάγκοι.

Τέλος επισημαίνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών και τέλος η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού.