Μετά την εισαγωγή του Καθηγητού-Φιλολόγου και μέλους του Δ.Σ. του Μουσείου κ. Δημητρίου Τζιμώκα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους εισηγητές των θεμάτων και τους διοργανωτές της Εσπερίδας.
Αμέσως μετά ακολούθησε η εισήγηση με θέμα «Η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου (1803) στο Προκόπι της Καππαδοκίας», με ομιλητή τον κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου-Αρχαιολόγο, Ιστορικό Τέχνης, Βυζαντινολόγο, Καθηγητή του Ε.Α.Π. και Διευθυντή του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ι. Μονής Κύκκου.
Η δεύτερη εισήγηση είχε θέμα «Κωστής Μελετιάδης και οι τοιχογραφίες του. Τέχνη των Σινασιτών στο «μισαφιρλίκ» της Τζαλέλας και η προσπάθεια αναγνώρισης του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς», με ομιλήτρια την κ. Δέσποινα Μπουγιουκμάνου-Παπανδρέου – Ερευνήτρια του Πολιτισμού των Ελλήνων της Καππαδοκίας και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Καππαδοκίας.
Το περιεχόμενο των εισηγήσεων συγκίνησε ιδιαιτέρως τους συμμετέχοντες στην Εσπερίδα, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα εκφράσεως ερωτημάτων στους εισηγητές επί των εκτεθέντων θεμάτων.
Την Εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για την εμπεριστατωμένη έκθεση και διαπραγμάτευση των θεμάτων τους και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της Εσπερίδας, ανέφερε αναμνήσεις του από την Καππαδοκία και τους μαρτυρικούς τόπους των προγόνων των Προκοπιέων, Σινασιτών καί τόσων άλλων προσφύγων, τους οποίους επισκέφθηκε συνοδεύοντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Ολόκληρη την Εσπερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=LwhDBpIlAQw&t=8s
Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2018 και είναι ανοικτό από Τετάρτη έως Κυριακή 9π.μ.-5μ.μ.
Εκεί φυλάσσονται Μικρασιατικά και Καππαδοκικά κειμήλια εκκλησιαστικής και λαϊκής τέχνης και εκτίθενται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εισαγάγουν τον επισκέπτη στην μαρτυρική πορεία του Πρόσφυγα Ελληνισμού του 1922-1924 και την ένταξή του στη μητροπολιτική γη.
Για να επικοινωνήσετε με το προσωπικό του Μουσείου, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2227041462, εσωτ. 4.