Dogma

Κερκύρας Νεκτάριος: Η θεώρηση του ανθρώπου ως αριθμού μας οδήγησε στη αίσθηση της παντοδυναμίας- Αποτέλεσμα εγκλήματα όπως η δολοφονία του Αντώνη

Κερκύρας Νεκτάριος: Η θεώρηση του ανθρώπου ως αριθμού, διά μέσου της τεχνολογικής επανάστασης, που, αντί να μας καταστήσει δοξολογούντες τον Θεό που μας έδωσε τέτοια χαρίσματα, μας οδήγησε στη αίσθηση της αυτοθεώσεως και της παντοδυναμίας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε εγκλήματα, όπως η πρόσφατη δολοφονία του απλού Αντώνη, τον οποίο σκότωσαν με απάνθρωπο τρόπο εκείνοι που είχαν στα χέρια τους την εξουσία στο πλοίο που πήγαινε στην Κρήτη

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023 με την ευκαιρία της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στον κατάμεστο από πιστούς ναό ο κ. Νεκτάριος, στο κήρυγμά του, μίλησε για την μοναδική σε σημασία προσφορά της Παναγίας στο ανθρώπινο γένος, καθώς κατέστη η Μητέρα του Θεού με την ελεύθερη προσφορά της στο θέλημά Του και την αγάπη και τη εμπιστοσύνη σ’ Εκείνον. Η Παναγία έλυσε, με τη γέννησή της, τη στειρότητα του Ιωακείμ και της Άννας. Η στειρότητα θεωρούνταν εκείνα τα χρόνια κατάρα. Ήταν λοιπόν μεγάλη η δωρεά του Θεού, καθώς ο Ιωακείμ και η Άννα ήταν σε προβεβηκυία ηλικία. Ήταν δωρεά προς όλη την ανθρωπότητα και, ταυτόχρονα, μια υπενθύμιση, ότι ο άνθρωπος καλείται στην πορεία του στη ζωή να πετύχει καρπούς πνευματικούς, εκτός από το να φέρει στον κόσμο νέους ανθρώπους, διότι η στειρότητα, ιδίως στους καιρούς μας είναι πνευματική.

Ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι η στειρότητα φανερώνεται από την απουσία γνήσιας κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Έχει απομακρυνθεί ο άνθρωπος από την αγάπη και βρίσκεται συχνά σε κατάσταση κτηνώδη. Γι’ αυτό και γινόμαστε μάρτυρες της εγκληματικότητας των καιρών μας. Καθώς η κοινωνία σήμερα αποτελείται από ένα άθροισμα ανθρώπων αποπροσωποποιημένων. Σ’ αυτό έχει συμβάλει η θεώρηση του ανθρώπου ως αριθμού, διά μέσου της τεχνολογικής επανάστασης, που, αντί να μας καταστήσει δοξολογούντες τον Θεό που μας έδωσε τέτοια χαρίσματα, μας οδήγησε στη αίσθηση της αυτοθεώσεως και της παντοδυναμίας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε εγκλήματα, όπως η πρόσφατη δολοφονία του απλού Αντώνη, τον οποίο σκότωσαν με απάνθρωπο τρόπο εκείνοι που είχαν στα χέρια τους την εξουσία στο πλοίο που πήγαινε στην Κρήτη. Αν ο Αντώνης, τον οποίο μνημόνευσε υπέρ αναπαύσεως στην θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, ήταν πλούσιος και επιφανής, κανείς δεν θα τον πείραζε. Ήταν όμως ένας απλός άνθρωπος και γι’ αυτό κανείς δεν του έδωσε σημασία.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας επεσήμανε ότι οι καιροί μας μαρτυρούν αυτή τη στειρότητα: λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, εμφύλιοι πόλεμοι, δεινά, μαρτυρούν την σκληροκαρδία και την πνευματική στειρότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Φυγαδεύτηκε ο Θεός από τη ζωή μας και κατασταθήκαμε ανέστιοι πνευματικά. Ο Ψαλμωδός το λέει: «αποστρέψαντος δε σου το πρόσωπον, ταραχθήσονται». Γι’ αυτό είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος την πνευματική μας στειρότητα, να εκζητήσουμε την μετάνοια και να ακούσουμε τη φωνή της Εκκλησίας , να νικήσουμε την κατάρα και να ζήσουμε την ευλογία, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος.

Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτριος Μεταλληνός, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώτης καικ. Τόμπρου και άλλοι.

Στον εσπερινό της εορτής, το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Λαμποβίτισσας στην Άφρα. Εκεί αναφέρθηκε στην Παναγία ως πύλη του ουρανού, διά της οποίας η ανθρωπότητα αφησε δέχθηκε τον Θεό, για να γίνει άνθρωπος και ζήτησε από τους πιστούς να καταστήσουν τις καρδιές τους θύρα, ώστε να εισέρχεται διά της αγάπης και της ελευθερίας ο Χριστός, δίδοντας νόημα στη ζωή τους.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη της μετανοίας και το να μην υποκύψουμε στην αριθμοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου, στην μετατροπή της κοινωνίας μας σε άθροισμα ανθρώπων που σκέπτονται και ζούνε ηλεκτρονικά, χωρίς πίστη και χωρίς αγάπη για τον Θεό.