Dogma

Κερκύρας Νεκτάριος: Να υπακούμε στις διδαχές των Πατέρων μας

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Κουσπάδες.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στον Άγιο Αθανάσιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος είχε και εκείνος  καταγωγή από την Αγιοτόκο Καππαδοκία, απ’ όπου προήλθαν πολλοί Πατέρες της Πίστεώς μας. Ο Άγιος Αθανάσιος αγάπησε και διηκόνησε με όλη του την καρδιά τον Κύριό μας. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφερόμενος στο Μεγάλο Αθανάσιο λέει τα εξής : “ Αθανάσιον επαινώ, αρετήν επαινέσω “, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πόσο είχε προικισθεί  με τη χάρη του Τριαδικού Θεού.

Εν συνεχεία ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε πως οι Άγιοι Πατέρες είναι εκείνοι που αγωνίστηκαν, ώστε η Ορθόδοξη Πίστη μας να παραμείνει ανόθευτη, από τις διάφορες αιρέσεις, ανά τους αιώνες. Χρέος των σημερινών Χριστιανών είναι η υπακοή στις διδαχές των Αγίων Πατέρων, αφού μέσω εκείνων μιλά ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας. Αγωνιζόμαστε όλοι, κλήρος και λαός να κρατήσουμε ενωμένο το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία μας από τη μια πλευρά και από την άλλη να γνωρίσουμε τον Ιησού Χριστό, τοποθετώντας Τον ως κέντρο στη ζωή μας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως μόνο δια της πίστεως, της αγάπης και της εμπιστοσύνης  στο Θεό, μιμούμενοι τον Άγιο Αθανασιο, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε  τον Κύριό μας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος ευλόγησε και έκοψε τη Βασιλόπιτα της Ενορίας του Αγίου Αθανασίου.

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.