Dogma

Κερκύρας Νεκτάριος: »Ο Άγιος Θεόδωρος, σύμβολο αντίστασης για τον σύγχρονο Χριστιανό»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον ως άνω ιερό Ναό με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της γύρω περιοχής.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η πανήγυρη στην ενορία του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στο Περιβόλι της Νότιας Κέρκυρας, όπου από πολύ νωρίς οι κάτοικοι του χωριού κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος της Νότιας Κέρκυρας, κ. Κωνσταντίνος Λέσσης, και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου.

Τα σχολεία της κωμόπολης, συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί στον Ιερό Ναό και έψαλλε η πολυφωνική χορωδία με χοράρχη τον συνταξιούχο διδάσκαλο κ. Σπυρίδωνα Κουλούρη, ένας άνθρωπος ο οποίος εργάζεται ποικιλότροπα στην ενορία του Περιβολίου, ασχολούμενος με την μουσική, με τον πολιτισμό, με την κατήχηση και με κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής, στην ως άνω ενορία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον ως άνω ιερό Ναό με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της γύρω περιοχής.

Στην ομιλία του, έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου ο Κύριος μας, εμψυχώνει τους μαθητές του, και τους ενισχύει στην δύσκολη αποστολή της διδασκαλίας και της διάδοσης του Ευαγγελίου, και της αληθούς πίστεως στον αποκεκκαλυμένο Υιόν και Λόγον του Θεού.

Τους λέγει ότι στην πορεία κατά τις περιοδείες τους, θα συναντήσουν διωγμούς, ύβρεις, και δεν θα τους αποδεχτούν οι άνθρωποι, διότι θα συγκρουστούν με το κατεστημένο, και θα εγείρουν την αντίδραση των βολεμένων, από το συμφέρον της εκμετάλλευσης των συνανθρώπων τους, με την επιβολή της ειδωλολατρίας στους κόλπους των τότε κοινωνιών.

Αλλά οι ίδιοι δεν πρέπει να πτοηθούν, διότι όταν θα βρεθούν ενώπιον των δικαστικών συνεδρίων, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους, ότι ο ίδιος ο Θεός θα τους δώσει λόγο για να αντισταθούν, και σοφία προκειμένου να αναπτύξουν ενώπιον των διωκτών τους, την αληθινή πίστη, τον αληθινό και αποκεκαλυμμένον Θεόν.

Όλοι οι Απόστολοι, στην εντολή του Κυρίου μας, «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη», θυσίασαν την ζωή τους, ακριβώς μπροστά στην αντίσταση την πνευματική, διότι εγνώριζαν ότι αυτή η αντίσταση θα έφερνε την ανάκαμψη την πνευματική στη ζωή της ανθρωπότητας, την ανατολή του Ηλίου της Δικαιοσύνης, όπου θα φωτιζόνταν οι ψυχές και οι καρδιές των ανθρώπων.

Γι’ αυτό και όλοι οι Απόστολοι μαρτύρησαν, έχοντας πρότυπο τον Κύριο μας Ιησούν Χριστόν, ο οποίος μαρτύρησε επί του Σταυρού.

Όλοι οι μάρτυρες οι οποίοι ακολούθησαν μετά την Αποστολική εποχή, είναι εκείνοι οι οποίοι αντέγραψαν και τα λόγια του διδασκάλου, του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αλλά και τη ζωή των Αγίων Αποστόλων. Αντιστάθηκαν στις ειδωλολατρικές κοινωνίες, ομολόγησαν τον αληθινό Θεό ενώπιον των αυτοκρατόρων ,αλλά και όλων των εξουσιαστών της εποχής εκείνης.

Το μαρτύριο το οποίον τους προσεφέρετο, δεν το θεώρησαν ποτέ οδύνη, αλλά πνευματική ηδονή. Αυτό το γενναίο φρόνημα χαρακτήριζε όλους τους μάρτυρες της Αγίας μας εκκλησίας, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της πίστεως.

Ένας εξ αυτών των κορυφαίων μαρτύρων, είναι και ο άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, του οποίου τη μνήμη σήμερα η Εκκλησία εορτάζει και πανηγυρίζει. Λέγεται Στρατηλάτης διότι είχε μεγάλο στρατιωτικό αξίωμα στο Ρωμαϊκό στρατό.

Ο ίδιος δεν υπολόγισε ούτε το αξίωμα του, ούτε τις παροχές, αλλά μπροστά του πάντοτε βρισκόταν η εικόνα του Ιησού Χριστού, ο οποίος τον ενδυνάμωνε και στην ομολογία του, και στην αντίσταση του, και στο μαρτύριο του.

Ο χρυσός αιώνας για την Εκκλησία μας και τον Χριστιανισμό ωστόσο παρήλθε, και τούτο διότι μπορεί μεν η Δύση να έλαβε Πολιτισμό ελληνοχριστιανικό, και να ονομάστηκε χριστιανική Δύση και ήκμασε ως Λαός, αλλά τώρα βρίσκεται στην πνευματική παρακμή, αφού έστρεψε την προσοχή του στον άθεο Δυτικό Ουμανισμό.

Δυστυχώς, αυτός ο Ουμανισμός έχει πρότυπα το συμφέρον, την επιβολή της δυνάμεως επί των συνανθρώπων, την γενική αθεΐα, και την αποστροφή των ανθρώπων από τον αληθινό Θεό, τον Εγωισμό που εκφράζεται με την φιλοδοξία, την πλεονεξία η οποία εκφράζεται με τον χρηματισμό και την φιληδονία, και την φιληδονία που εκφράζεται με την διακήρυξη του Πανσεξουαλισμού.

Αυτά είναι τα πρότυπα, τα οποία δυστυχώς λανσάρει η άλλοτε Χριστιανική Δύση, και δυστυχώς σ΄αυτά τα πρότυπα πίστευσε και η Πατρίδα μας, ότι είναι ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας, της οικογένειας, της Παιδείας, καταρρίπτοντας κάθε αξία με την οποία κατεκόσμησε ο ίδιος ο Θεός τον άνθρωπο, που είναι η εικόνα του επί της γης.

Ο Σεβασμιώτατος στράφηκε προς τους μαθητές, και τους παρεκάλεσε να μην αντιγράφουν τα κακέκτυπα της σημερινής κοινωνίας, αλλά να ψάξουν και να βρουν τα ζώπυρα της πίστεως, τα οποία προσφέρει μόνο ο Χριστός, και αναγεννά τον άνθρωπο πνευματικά, έστω κι αν αυτός ο αγώνας, στοιχίζει σε πολλούς, πολλά από τη ζωή τους.

Στο τέλος ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα, να σταθούν εδραιωμένοι στην πίστη του Χριστού μας την Αγία, και αγωνιζόμενοι και συσπειρωμένοι, γύρω από την Εκκλησία του Χριστού μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου, στον ταπεινό και ακούραστο ιερέα της ενορίας π. Γεώργιον Ρέβην, όπου ο κόσμος με χαρά χαιρέτισε τούτο το γεγονός, και του ευχήθηκαν εγκάρδια άπαντες.