Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής διπλής εορτής, του Ευαγγελισμού της Παναγίας μας και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας το 1821.
Συγκεκριμένα ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι σήμερα πληρούται από χαρά η καρδιά κάθε πιστού Χριστιανού από την μεγάλη αγγελία την οποία κομίζει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Κυρία Θεοτόκο, ότι θα γεννήσει τον Κτίση του σύμπαντος κόσμου. Το γεγονός αυτό αποτελεί την απαρχή της χαράς ολόκληρης της ανθρωπότητας, διότι η πτώση μέσω της οποίας διεκόπει η κοινωνία Θεού και ανθρώπου, σήμερα αποκαθίσταται, καθώς το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, λαμβάνει υπόσταση στο πρόσωπο της Παναγίας μας. Η Θεοτόκος δέχεται τρεις Ευαγγελισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής Της. Ο πρώτος Ευαγγελισμός είναι ο σημερινός με το Χαίρε του Αρχαγγέλου στην Κεχαριτωμένη Μαρία. Ποιά είναι η Κεχαριτωμένη ; Είναι Εκείνη που προικίστηκε από τον Κύριο με όλες τις Χάριτες, δηλαδή με το Άγιο Πνεύμα. Όπως και όλοι εμείς οι Χριστιανοί αγωνιζόμαστε να λάβουμε Αυτή την Χάρη από τον Κύριό μας. Με την Αγάπη ,με τη Χαρά, την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη. Ο δεύτερος Ευαγγελισμός της Παναγίας μας έρχεται και πάλι δια στόματος Αρχαγγέλου μετά την Ανάσταση του Υιού Της, με το Χαίρε, “ Ο σος Υιός ανέστη τριήμερος εκ τάφου “. Η Κυρία Θεοτόκος κατέχει τα δευτερεία της Αγίας Τριάδος. Και ο τρίτος Ευαγγελισμός λίγο πριν αναχωρήσει από τα πρόσκαιρα εις τα αιώνια, Άγγελος Κυρίου Της λέγει ότι ο Υιός και Θεός Της, μετά από τρεις ημέρες θα παραλάβει την Αγία Της ψυχή. Και η Παναγία μας ετοιμάστηκε και μετέστη στους ουρανούς.
Όλα αυτά τα αγγέλματα έχουν να κάνουν με εμάς, συνέχισε ο κ. Νεκτάριος, διότι ο ίδιος ο Θεός έρχεται και μας υιοθετεί δια της Θεοτόκου, οδηγώντας μας στη σωτηρία. Τέτοιο Ευαγγελισμό δεχόμαστε και εμείς από κάποιον Άγγελο εν σαρκί, ίσως από ανθρώπους αγιασμένους από το Χριστό που έρχονται να μας υπογραμμίσουν την αμαρτία που κουβαλάμε και τον τρόπο της ζωής που ακολουθούμε, ο οποίος δεν αρμόζει με αυτά που ο ίδιος ο Θεός θέλει από τον καθένα μας.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κερκύρας, τόνισε ότι αυτά τα αγγέλματα και μηνύματα τα έστειλε ο Θεός στο λαό Του τον αγαπημένο, τα έστειλε και σε εμάς τους Έλληνες και μας απελευθέρωσε, χαρίζοντάς μας το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία μας, δίνοντάς μας Πατρίδα και όρια, μέσα στα οποία καλείται ο καθένας να βίωσει την ελευθερία του Θεού, αλλά και την προσωπική. Σήμερα δυστυχώς είμαστε ένας λαός αγνώμων μπροστά στον Κύριο, αφού τον εγκαταλέιψαμε, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται αυτή η ελευθερία της Πίστεως και της Πατρίδας μας. Δεν είναι αρκετό απλώς να ανησυχούμε, αρκετό είναι να αγωνιζόμαστε και ο αγώνας θα πρέπει να είναι πρώτα υπέρ της Πίστεως και έπειτα υπέρ της Πατρίδος, όπως ακριβώς αγωνίστηκαν και οι ήρωές μας το 1821, μα κυρίως το καύχημα της Κερκύρας και ολόκληρης της Ελλάδος ο Πρώτος της Κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας που έδωσε και τη ζωή του ακόμα για τα ιδανικά που πρέσβευε.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλη Δοξολογία επί τη επετείω της 25ης Μαρτίου, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Εκπαιδευτικό Α/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αντώνιο Κουρσάρη και εν συνεχεία έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως και ακολούθως πραγματοποιήθηκε η παρέλαση.