Dogma

Κερκύρας Νεκτάριος: Οφείλουμε να διαπιστώσουμε τα λάθη μας και να επιστρέψουμε στην εν Χριστώ Ελευθερία

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Νήσος των Παξών τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, μετέβη στην δεύτερη μεγαλύτερη νήσο της Ιεράς Μητροπόλεως του, προκειμένου να προστεί των θρησκευτικών τελετών, προς τιμή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, που οι Παξινοί ιδιαίτερα τιμούν και σεμνύνονται.

Μαζί με τον κ. Νεκτάριο, μετέβησαν και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα και η αντιπεριφερειάρχης κ. Μελίτα Ανδριώτη, όπου μαζί με τον Δήμαρχο των Παξών, κ. Σπύρον Βλαχόπουλο, παρέστησαν κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ως και πολλοί νέοι, και μαθητές από το Λύκειο και το Γυμνάσιο των Παξών.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος επέδειξε δύναμη εσωτερική παρά το προκεχωρημένο γήρας της ηλικίας του, όπου εμαρτύρησε 113 ετών.

Αυτή η δύναμη την οποία περιέκρυβε, ήταν η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, η οποία τον επεσκίασε, όχι μόνο από τη χάρη της ιεροσύνης την οποία έφερε, αλλά και την βαθεία πίστη την οποία είχε εις τον αναστάντα Ιησούν Χριστόν.
Μπορεί να πέρασαν είκοσι αιώνες από τότε, αλλά η μορφή και το μαρτύριο του δεν λησμονήθηκαν, και σελαγίζουν στο πνευματικό στερέωμα της εκκκλησίας μας. Αν ωστόσο ανατρέξει κανείς πίσω είκοσι αιώνες, μεγάλες και σημαντικές προσωπικότητες χάθηκαν στη λήθη του χρόνου.

Εκείνη την εποχή που μαρτύρησε ο Άγιος Χαράλαμπος, ήταν εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πρόβαλλε ως Θεούς αυτοκράτορες, και εκείνους οι οποίοι είχαν τη δύναμη της εξουσίας. Και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτή η εποχή, ήταν εποχή της δουλείας των ανθρώπων.

Ενώ η πίστη στον Ιησούν Χριστόν, απελευθέρωσε την ανθρωπότητα από κάθε μορφή δουλείας. Το κήρυγμα του Παύλου, ήταν εκείνο το οποίο έγειρε αντιδράσεις όταν ακούστηκε «Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ»

Πέρασε ο χρυσός αιώνας, όπου οι άνθρωποι έζησαν τα αγαθά της Χριστιανικής ελευθερίας, και ιδιαίτερα η Πατρίδα μας, με την Διακήρυξη της Δημοκρατίας έδωσε σε όλους τους λαούς το
Πνεύμα της εν Χριστώ Ελευθερίας, που στηρίζεται και η αληθινή Δημοκρατία.

Έτσι μεγαλούργησαν όλες οι χριστιανικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα η Χριστιανική Ευρώπη.
Σήμερα όμως η λεγομένη παγκόσμια Διακυβέρνηση, η οποία ατυχώς υμνήθηκε από τους συγχρόνους εξουσιαστές, θέλησε να πλήξει την αληθινή εν Χριστώ Ελευθερία και να επαναφέρει το πνεύμα της δουλείας.

Έκανε το πείραμα και η Ευρώπη, και ατυχώς, μπολιάστηκε και η Πατρίδα μας σ΄αυτό το εγχείρημα. Το πείραμα της αποστασίας από τον αληθινό Θεό. Ο σύγχρονος θεατής των γεγονότων, περιγράφει την κακοποίηση και της οικογενείας, αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Οφείλουμε να διαπιστώσουμε τα λάθη μας και την πορεία μας, και να επιστρέψουμε σ΄ αυτή την εν Χριστώ Ελευθερία, για την οποία μαρτύρησαν αναρίθμητοι μάρτυρες, και πότισαν το δένδρο της Εκκλησίας μας με το αίμα τους.

Γι΄ αυτό και Απόστολος Παύλος θα πεί «Τοιγαροῦν καί ἡμεῖς, τοσοῦτον ἒχοντες περικείμενον ἡμῖν νέφος μαρτύρων..»

Ο Άγιος Χαράλαμπος προχώρησε στο μαρτύριον με χαρά. Μπορεί να ήταν φρικτό το μαρτύριο του, αλλά εκείνος δεν αισθάνθηκε την οδύνη και τον πόνο. Αντίθετα ένοιωσε την πνευματική ηδονή,
να τον απαλλάσσει από το μαρτύριο το σωματικό.

Και σήμερα, όπως και πάντα διαχρονικά, ομιλεί στον καθένα μας, επαναλαμβάνοντας με τον τρόπο της ζωής του, τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, «Τη ελευθερία ημάς Χριστός ηλευθέρωσε· στήκετε ουν και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε»

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε σε όλους τους ανθρώπους, ο Άγιος Χαράλαμπος να είναι ο αείφωτος λύχνος στην ζωή τους, και να πρεσβεύει για την σύγχρονη οικογένεια η οποία διαλύεται, για τη νεότητα η οποία παραπέει, για τα γηρατειά να τα επιστηρίζει, και να τους δίνει την ελπίδα την οποία εχάρισε ο Θεός σε όλους μας.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος των Παξών, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο, ευχόμενος για τα είκοσι χρόνια της ποιμαντορίας του, και του προσέφερε μια ιερά εικόνα για το ως άνω γεγονός.