Dogma

«Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά». Αποτυπώσεις σε ξύλο και μέταλλο από το Β. Καποδίστρια στον Βόλο

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Κίνησαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» του Βασίλη Καποδίστρια θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη στον εκθεσιακό χώρο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Κτιρίου Τσικρίκη (Ιάσονος 145) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Κίνησαν τα καράβια τα Ζαγοριανά» του Βασίλη Καποδίστρια. Η έκθεση εμπλουτισμένη με περισσότερα έργα μετά τη Ζαγορά (Ελληνομουσείο – Σχολείο του Ρήγα) και την Τσαγκαράδα (Αχιλλοπούλειο) μεταφέρεται στο Βόλο έτσι ώστε και οι το κοινό του Βόλου και όχι μόνο να έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μια έκθεση που αναβιώνει το μύθο των Ζαγοριανών με ξύλο, μέταλλο και ζωγραφική.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στο πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, τον Διευθύνων Σύμβουλο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή κ. Βύρων Κοτζαμάνη και τον καλλιτέχνη Βασίλη Καποδίστρια.
Για το θέμα της έκθεσης και το μύθο των «Ζαγοριανών Καραβιών» θα μιλήσει ο Νικόλαος Ρέππος, Πτυχιούχος Μηχανικός – Ναυπηγός, Κατασκευαστής ξύλινων σκαφών.
Η διάρκεια Έκθεσης θα είναι από 8 Δεκεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου 2015 και ημέρες και ώρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους εκδηλώσεων 2015 με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» που ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο.
Το θέμα της έκθεσης «Κίνησαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά» είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρης και Νίκου Τσούκα «Ήρθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1930». Ειδικότερα ο γνωστός βολιώτης εικαστικός Βασίλης Καποδίστριας έχει δημιουργήσει δεκαπέντε περίτεχνες συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο αναπλάθοντας τον μύθο των Ζαγοριανών καραβιών που εκτείνονταν από το Κεραμίδι έως τον Αη Γιάννη.
Μερικά από τα Ζαγοριανά καράβια που έχει φιλοτεχνήσει ο Βασίλης Καποδίστριας είναι το Αη Γιαννιώτικο πλοίο «ΑΝΘΟΥΛΑ» με ιδιοκτήτη τον καπετάνιο Ιωάννη Κλειτσινάρη από τον Αη Γιάννη Πηλίου, το πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΥΝΙΣΤΡΑ» του Γεωργίου Βισβίκη από τη Ζαγορά αφιερωμένο στην Παναγία της Εικονίστριας της Σκιάθου, το πλοίο «ΕΛΠΙΣ» του Αργύρη Πλουμιστού από τη Ζαγορά το οποίο στη συνέχεια το μετονόμασε σε «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ», το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» του Ζαγοριανού καπετάνιου Γεώργιου Βισβίκη, το Αη Γιαννιώτικο πλοίο «ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ» με ιδιοκτήτη τον καπετάνιο Ιωάννη Κλειτσινάρη από τον Αη Γιάννη Πηλίου, το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» του Ζαγοριανού καπετάνιου Γεώργιου Μακρή, το Αη Γιαννιώτικο πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» των αδελφών Στάμου από το Πουρί, το πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ» του Κωνσταντίνου Στάμου και Υιών από το Πουρί, το πλοίο «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» των αδελφών Φανούρη και Ευστάθιου (Γαλέος) Βασιλείου από τον Αη Γιάννη Πηλίου, το πλοίο «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ» του Αργύρη Πλουμιστού από τη Ζαγορά και τέλος η Μπριγκαντίνα «ΣΩΤΗΡΑ ΖΑΓΟΡΑ» του καπετάνιου Δημήτρη Μπούρα από τη Ζαγορά (καταγωγή από Μιτζέλα) που αποτελεί και την αφίσα της έκθεσης. Στα έργα της ατομικής έκθεσης του Βασίλη Καποδίστρια περιλαμβάνονται και άλλες συνθέσεις με τα θέμα τα καράβια της Ζαγοράς ενώ η λαϊκή μούσα με τα περίφημα δημοτικά τραγούδια για τα Ζαγοριανά καράβια είναι αποτυπωμένη σχεδόν σε όλα τα έργα με χαρακτηριστικά τετράστιχα.

Ο Βασίλης Καποδίστριας είναι χειρουργός οδοντίατρος από το Βόλο και ασχολείται με τις γλυπτικές κατασκευές από νεαρή ηλικία. Πρωτοεμφανίζεται το 2007 με μία ατομική έκθεση έργων στην Πάου Αργαλαστής υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση οδοντιάτρων καλλιτεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, σε ατομική έκθεση έργων στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα το Μάιο του 2013 και αντίστοιχα σε ατομική έκθεση έργων με τίτλο Λόγια της πλώρης στο Μούρεσι Πηλίου, το καλοκαίρι του 2013. Τέλος έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στο Μουσείο Κεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο το Δεκέμβριο του 2013.