Dogma

Κοίμησις Ιερομονάχου και Προηγούμενου της Ι. Μονής Λογγοβάρδας, Γέροντος Ιεροθέου

Περί της εναρέτου προσωπικότητας και ηγιασμένης μορφής του αοιδίμου Γέροντος, ομίλησε με πολλή συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Εκοιμήθη εν Κυρίω την Κυριακή 23-7-2023 ο Οσιώτατος Γέροντας Ιερόθεος Νικολάκης σε ηλικία 96 ετών. Ο μακαριστός Ιερομόναχος γεννήθηκε στο γραφικό και ιστορικό χωριό Κωμιακή της ορεινής Νάξου το 1927 και κατά την βάπτισή του έλαβε το όνομα Ιωάννης.

Ανατράφηκε εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου μέσα στην υπερπολύτεκνη και ευσεβή οικογένειά του μέχρι το 1947 όταν ανταποκρινόμενος σε νεανική κλήση του προσήλθε σε ηλικία 20 ετών στην Ι.Μ. Λογγοβάρδας, την εποχή που ηγουμένευε ο διακεκριμένος και αοίδιμος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος. Από την πρώτη στιγμή ο νεαρός Δόκιμος άρχισε να ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό και ζήλο στα πιο δύσκολα και κοπιαστικά διακονήματα, παράλληλα με το ιδιαίτερο χάρισμα Αγιογραφίας που σύντομα ανέδειξε κοντά σε παλαιότερους Αγιογράφους Πατέρες της Μονής και με απόλυτη πάντοτε υπακοή στον φωτισμένο Γέροντά του. Το 1953 εκάρη ρασοφόρος Μοναχός λαβών το όνομα Αμβρόσιος και το 1958 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Αμβρόσιο τον Α΄. Το 1959 εκάρη Μεγαλόσχημος λαβών το όνομα Ιερόθεος, ενώ το 1961 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Παροναξίας κυρό Επιφάνιο. Το 1983 εξελέγη Ηγούμενος της Ι. Μονής Λογγοβάρδας εις διαδοχήν του Γέροντος Δαμιανού, αλλά μετά από μία 7ετία παραιτήθηκε της Ηγουμενίας, επιθυμώντας τον ησυχαστικότερο βίο, μακριά από την μέριμνα της διοικήσεως. Για τον σκοπό αυτό αποσυρόταν τακτικά σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία, κυρίως της Νάξου, για να αποφεύγει την συναναστροφή του με τον κόσμο, διότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων τον αναζητούσε για να εξομολογηθεί και να του ζητήσει τις πολύτιμες συμβουλές του για θέματα που τον απασχολούσαν. Εκοιμήθη την Κυριακή 23 Ιουλίου το πρωί κατά την ημέρα που τελείται η δεύτερη πανήγυρις  της Ι. Μονής Λογγοβάρδας, που εορτάζει κατ’ έτος την θαυμαστή διάσωση των 125 νέων του νησιού το 1944 (ως πράξη αντιποίνων των Γερμανών κατακτητών) με την μεσολάβηση του Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου και σωστική παρέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η Εξόδιος Ακολουθία ετελέσθη την Τρίτη 25 Ιουλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Καλλινίκου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου με τη συμμετοχή του Ηγουμένου και των αδελφών της Ι. Μονής Λογγοβάρδας και όλου σχεδόν του κλήρου της νήσου Πάρου αλλά και ορισμένων κληρικών από άλλες περιοχές.

Περί της εναρέτου προσωπικότητας και ηγιασμένης μορφής του αοιδίμου Γέροντος, ομίλησε με πολλή συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Ετάφη στο Κοιμητήριο του Αγίου Σαμψών της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας, στον τάφο του μακαριστού αδελφού και Ηγουμένου της Μονής, διαδόχου του και κατά σάρκα ανιψιού του, π. Επιφανίου Χατζοπούλου (+2001), του οποίου η εκταφή πραγματοποιήθηκε την παραμονή.