Κορονοϊός: Αυξημένα περιστατικά ταυτόχρονης νόσησης με γρίπη και ιό RSV – Προβληματισμός για την Θεσσαλονίκη
Αυξημένα περιστατικά ταυτόχρονης νόσησης από κορονοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) εντοπίζονται, στο νέο κύμα ιογενών λοιμώξεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.
Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει στα δημόσια νοσοκομεία, πως ανάμεσα στα αμιγή περιστατικά γρίπης, ή κορονοϊού, υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς στους οποίους έχουν εντοπιστεί μέσω ειδικών εργαστηριακών διαγνωστικών τεστ και οι δύο ιώσεις ταυτόχρονα.
Πρόκειται για κρούσματα συλλοιμώξεων (όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται) ή αλλιώς κρούσματα «florona», ορισμός που προέκυψε μέσα στην πανδημία από τον συνδυασμό των λέξεων γρίπη (flu) και κορονοϊός (corona).
«Έχουμε εντοπίσει ναι!», παραδέχεται μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογική Εταιρείας και Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του Νοσοκομείου “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης.
«Το πρώτο περιστατικό που είχαμε νοσηλεύσει ήταν τον Φεβρουάριο του ’20. Ήταν συλλοίμωξη γρίπης με COVID. Υπάρχουν παράλληλες λοιμώξεις αλλά δεν είναι ο κανόνας. Έχουμε καταγραφή, αλλά δεν έχουμε τον αριθμό του Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει ο γιατρός.
Προβληματίζουν οι συλλοιμώξεις στην Θεσσαλονίκη
Ο μεγάλος αριθμός μεικτών λοιμώξεων που έχει εντοπιστεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει προβληματίσει τους ειδικούς.
Μόνο στο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης και χάρη στο νέο καινοτόμο τετραπλό τεστ που εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο διαγιγνώσκει παράλληλα τέσσερις ιούς (SARS-CoV-2, RSV και γρίπη Α και Β), εντοπίστηκαν έως τις αρχές του χρόνου 20 περιστατικά και μάλιστα σε διάφορους συνδυασμούς.
«Εξετάζουμε καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων στη βόρεια Ελλάδα και εντοπίζουμε πάρα πολλές συλλοιμώξεις κάτι το οποίο δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε συλλοιμώξεις τόσο με τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2, αλλά και συλλοιμώξεις με γρίπη, κορονοϊό και RSV», τονίζει η Γεωργία Γκιούλα, αναπλ. Καθηγ. Μικροβιολογίας ΑΠΘ.
Όλα ήταν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα -κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας- και με υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται δηλαδή για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, που είναι ευάλωτες σε κάθε ιογενή λοίμωξη.
Κάποιοι μάλιστα από αυτούς ήταν και ανεμβολίαστοι
«Αυτή η γρίπη κάνει πιο συχνά επιλοιμώξεις», σχολιάζει ο Καθηγητής κ. Λουκίδης, και εξηγεί:
«Δηλαδή είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι κάνει λοιμώξεις μετά η γρίπη. Ο COVID κάνει, αλλά όχι τόσο συχνά όσο η γρίπη. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό. Τα άλλα χαρακτηριστικά δεν μπορείς να διακρίνεις, δηλαδή τα συμπτώματα αναλυτικά. Φαίνονται σχεδόν ίδια σε κάθε περίπτωση και συνδυασμό», τονίζει.
Μια άλλη παρατήρηση που έχουν κάνει οι γιατροί, όπως λέει, είναι η εξής:
“Αυτό που είναι περίεργο είναι πως όταν συνυπάρχουν οι δύο ιοί, επικρατεί η γρίπη. Δηλαδή η γρίπη οδηγεί την κλινική εικόνα του ασθενούς και λιγότερο ο κορονοϊός. Αυτό ήταν κάτι που το είχαμε παρατηρήσει και στις λίγες περιπτώσεις που είχαμε εντοπίσει από την αρχή της πανδημίας. Δεν ξέρουμε, όμως, που οφείλεται», λέει ο Στέλιος Λουκίδης.
Είναι μεγαλύτερης βαρύτητας τα κρούσματα συλλοιμώξεων;
Παρά τη διαπίστωση ότι οι εξασθενημένοι οργανισμοί δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των συλλοιμώξεων, η βαρύτητα των περιστατικών δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τις αμιγείς μολύνσεις, λένε οι επιστήμονες.
Το συμπέρασμα αυτό, όμως, βασίζεται κυρίως στην κλινική παρατήρηση, καθώς δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό.
Η Νικολέττα Ροβίνα, επικ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Σωτηρία” υποστηρίζει πως εάν οι μεικτές λοιμώξεις ήταν πιο επιβαρυντικές για τον οργανισμό, θα υπήρχαν κρούσματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.
«Ξέρω από συναδέλφους στις κλινικές του “Σωτηρία” ότι υπάρχουν συλλοιμώξεις. Δεν έχουμε εμείς, όμως, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας περιπτώσεις τέτοιες. Άρα, προς το παρόν, δεν είναι και μεγάλης βαρύτητας αυτά τα περιστατικά. Εμείς που έχουμε αρκετές γρίπες στη Μονάδα μας, δεν έχουμε ταυτόχρονες λοιμώξεις με δύο ή τρεις ιούς» λέει μιλώντας στο iatropedia.gr.
Παρόμοια είναι η διαπίστωση και των επιστημόνων στο «Αττικόν»:
«Δεν είναι πιο βαριές οι περιπτώσεις των συλλοιμώξεων, αν και χρειάζεται πολύ μεγάλη επιδημιολογική παρατήρηση για να πεις με βεβαιότητα τη βαρύτητα. Το να πεις αποσπασματικά ότι “είδα κάποια συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς”, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και να συγκρίνεις τη βαρύτητα», καταλήγει ο Καθηγητής Λουκίδης.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.