Η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών της πανδημίας του κορονοϊού – έστω και με αργούς ρυθμούς – φέρνει έναν “άνεμο” αισιοδοξίας για ταυτόχρονη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπόθεση που στη χώρα μας παίρνει παράταση από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Μπροστά μας, ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη «σκόπελος» κι αυτός είναι οι Αποκριές όπου υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.
Οι ειδικοί τονίζουν πως εάν ακολουθήσουμε μια ελεγχόμενη και σχετικά συντηρητική πορεία σήμερα, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε ένα κανονικό Πάσχα.
Τα 18.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, οι 517 διασωληνωμένοι και οι 94 θάνατοι στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια, ενώ τυχόν απρόσεκτη διαχείριση των εορτασμών της Αποκριάς μπορεί να θέσει σε πραγματικό κίνδυνο την πανδημία και να παρατείνει δραματικά την οριστική κατάργηση των μέτρων στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που στη χώρα μας έχει προσδιοριστεί -εκτός απροόπτου- το ερχόμενο Πάσχα.
Η νέα εικόνα της πανδημίας
Τα κρούσματα στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο έχουν πέσει από τις 19.000 και έχουν σταθεροποιηθεί στις 18.000. Αξιοσημείωτη πτώση εμφανίζει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που χθες για πρώτη φορά υποχώρησαν από τους 500 (499 συγκεκριμένα) κάτι που έχει να συμβεί από τις 10 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι ασθενείς σε διασωλήνωση είναι στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο 517, αριθμός που δεν επιτρέπει ιδιαίτερο εφησυχασμό.
Το ίδιο ισχύει και με τον αριθμό των θανάτων. Παρά την μικρή πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και η οποία δημιουργεί ελπίδες για τον περιορισμό του προβλήματος της αυξημένης θνητότητας, ο ημερήσιος απολογισμός των 94 θανάτων στον κινητό μέσο όρο της εβδομάδας, παραμένει τραγικός.
Μείωση υπάρχει, ωστόσο, και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, οι οποίες έπεσαν στις 406 κατά μέσο όρο, μειωμένες δηλαδή κατά 65 ασθενείς.
Βασιλακόπουλος: Όσο υπάρχει αποκλιμάκωση, τόσο μπαίνουμε σε «ασφαλή νερά»
Σχολιάζοντας στο iatropedia.gr τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος παραδέχεται πως είναι θετικό σημάδι η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που έφτασαν σε πανελλαδική κάλυψη από το 90%, στο 75,85%.
Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υψηλός, όπως λέει:
“Δυστυχώς εξακολουθούμε να χάνουμε υψηλό αριθμό ατόμων. Αν και ήταν λιγότεροι την Κυριακή και το Σάββατο, δεν σημαίνει ότι είναι λίγοι αυτοί που χάνονται. Δυστυχώς είναι άνθρωποι άνω των 60 και ανεμβολίαστοι, που έκαναν τη λάθος επιλογή ουσιαστικά. Δυστυχώς μέσα σ’ αυτούς χάνονται και κάποιοι που σκέφτηκαν σωστά και εμβολιάστηκαν, αλλά πληρώνουν την λάθος επιλογή των συμπολιτών τους”, αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Συνεδριάζει η επιτροπή για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα
Την ερχόμενη Τετάρτη (16/2) η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να δώσει “πράσινο φως” σε κάποιες δραστηριότητες που έχουν παραμείνει κλειστές. Κι αυτές είναι η λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης με όρθιους θαμώνες, η χρήση της μάσκας και η χωρητικότητα στα γήπεδα.
Τα μέτρα αυτά ακόμη κι αν καταργηθούν δεν θα φέρουν πλέον μεγάλη αλλαγή, καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν τηρούνται και δεν επιτηρούνται, σχολιάζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας:
“Να είμαστε ειλικρινείς. Δεν έχουμε πάρα πολλά μέτρα στην Ελλάδα. Έχουμε τη χρήση μάσκας που όμως, κατ’ ουσίας ούτε επιτηρείται, ούτε στους εξωτερικούς χώρους είναι καθολική. Κι από εκεί και πέρα έχουμε τη νυχτερινή διασκέδαση που απαγορεύονται όρθιοι, και ούτε εκεί είμαι σίγουρος κατά πόσο εποπτεύεται κάτι τέτοιο, πόσο δηλαδή γίνονται έλεγχοι. Είναι και οι φίλαθλοι στα γήπεδα οι οποίοι είναι μέχρι 1.000, αλλά αν πάρετε τον μέσο όρο των εισιτηρίων στα γήπεδα θα δείτε ότι σπανίως είναι πάνω από 1.000 οι θεατές. Δηλαδή, σε 3 με 4 παιχνίδια θα υπήρχαν παραπάνω φίλαθλοι που τώρα δεν πηγαίνουν στο γήπεδο”, τονίσει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Η χαλάρωση του καρναβαλιού μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα»
Εάν κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, τότε θα καταφέρουμε να φτάσουμε κι εμείς το Πάσχα στο στάδιο της οριστικής κατάργησης των περιοριστικών μέτρων, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κάτι που αυτή τη στιγμή, μοιάζει μακρινό:
«Στο καρναβάλι ρέει άφθονο αλκοόλ, κι όταν ρέει αλκοόλ φτιάχνουμε κέφι, κι όταν φτιάχνουμε κέφι δεν τηρούμε τα διάφορα μέτρα προστασίας και χαλαρώνουμε όλοι μας. Υπάρχει δηλαδή ένα γενικότερο κλίμα γύρω από το καρναβάλι, το οποίο δημιουργεί ένα κίνδυνο. Εκεί είναι το πρόβλημα, δεν είναι στις ίδιες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, γιατί θα μπορούσαμε να τις επιτρέψουμε. Αφού είναι σε ανοιχτό χώρο, είναι σαν μια διαδήλωση. Αφού επιτρέπουμε τις διαδηλώσεις, γιατί να μην επιτρέψουμε και το καρναβάλι;», τονίζει ο Καθηγητής Βασιλακόπουλος.
Όπως λέει, αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κάτω από τη μονάδα και καλό θα ήταν να τον αφήσουμε να πέσει πιο χαμηλά, ώστε να εισέλθουμε σε σαφή φάση αποκλιμάκωσης πριν την οριστική χαλάρωση των μέτρων.
Πώς θα φτάσουμε με ασφάλεια μέχρι το Πάσχα
Άλλα κράτη της Ευρώπης προχώρησαν ήδη σε κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, όμως, στην Ελλάδα αυτό αναμένεται -εκτός απροόπτου- το Πάσχα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επέστρεψε από το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία:
“Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αυξήσουμε τα εμβολιαστικά ποσοστά στους άνω των 60 ετών, αλλά και τα ποσοστά της τρίτης δόσης, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Βασιλακόπουλος:
“Mου κάνει και εντύπωση πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και ανθίστανται στο να κάνουν την τρίτη. Από την άλλη έχουμε 5 εκατομμύρια 100 χιλιάδες ανθρώπους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις, έχουμε 1 εκατομμύριο μολύνσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, δηλαδή άνθρωποι που θα έχουν ανοσία για το επόμενο τρίμηνο. Και άλλα 2 εκατομμύρια 700 χιλιάδες άτομα που έχουν ξεκινήσει να κάνουν εμβόλια, άρα μπορεί να συμπληρώσουν τις δύο δόσεις τις πρόσφατες, αλλά και την τρίτη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Aν συνεχίζουμε δε να έχουμε και 15.000 μολύνσεις τη μέρα κοντά στο Πάσχα θα είμαστε σε ένα ποσοστό ανοσολογικής κάλυψης πάρα πολύ υψηλό το οποίο θα μας βοηθήσει να κάνουμε Πάσχα”, τονίζει ο ειδικός.
“Δεν είναι, όμως, μόνο το να μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα, όπως λένε όλοι”, προσθέτει. “Είναι να σώσουμε ορισμένες ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορεί να είναι το μοναδικό πράγμα που μας απασχολεί η διασκέδαση, ή η οικονομική δραστηριότητα γύρω από τη νύχτα, όταν έχουμε 70 με 80 νεκρούς κάθε μέρα. Υπάρχει ένα ζήτημα πολύ σημαντικό. Το πόσο αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή!”, καταλήγει ο Καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.