Dogma

Κορονοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες 9 μέρες για τα Χριστούγεννα – Τα σενάρια και το μήνυμα προς την Εκκλησία

Οι επόμενες 9 ημέρες κρίνουν τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στις γιορτές και το πως θα κάνουμε Χριστούγεννα, με τον κορονοϊό και πάλι να καλπάζει.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει θέμα lockdown στη χώρα διαμηνύει η κυβέρνηση, ωστόσο τον τελευταίο λόγο, όπως έχει περίτρανα αποδειχτεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τον έχει ο κορονοϊός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου «ξορκίζουν» κάθε ενδεχόμενο να χρειαστεί να μπει ξανά η χώρα σε καραντίνα, κι ενώ παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τον εφιάλτη της πανδημίας να γιγαντώνεται στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να δηλώνει ανοιχτή να ακολουθήσει στον δρόμο της Αυστρίας, με καθολικό lockdown.

Σύμφωνα τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, το καλό σενάριο είναι το κύμα της πανδημίας να κορυφωθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Στον αντίποδα, το κακό σενάριο είναι η κορύφωση να υπάρξει μετά τα Χριστούγεννα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, φέρνει την κυβέρνηση ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων.

Το μήνυμα στην Εκκλησία
Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η εκκλησία δεν έχει τους μηχανισμούς και δεν μπορεί να ελέγχει τα rapid test που πρέπει να προσκομίζουν οι πιστοί, δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Ωστόσο το μήνυμα της στους ιερείς είναι πως όλοι, στο βαθμό που μπορούν, είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία.

«Η Πολιτεία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στην εκκλησία» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι ευθύς εξαρχής υπήρχε μέριμνα στους ελέγχους των πιστών να λάβουν μέρος και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

«Είμαστε σε καλή συνεργασία με την εκκλησία και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό το θέμα» δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα στο ποίμνιο είναι άνθρωποι άνω των 60 ετών – ευάλωτη ηλιακή ομάδα και με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων – η ανάγκη για έλεγχο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, ειδικά μέσα στον Δεκέμβριο που υπάρχουν πολλές γιορτές, παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα.

Πλεύρης: Γιατί δεν θα γίνει lockdown
«Lockdown δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους. ‘Έχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Ούτε στην Επιτροπή των Επιστημόνων πλέον καταγράφεται τάση εισήγησης lockdown» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι φανερό ότι τυχόν lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα ληφθεί αν και εφόσον η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, και εφόσον στον ίδιο δρόμο βαδίσουν κι άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς πρόκειται για μια απόφαση με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Θα προηγηθούν άλλες στοχευμένες κινήσεις
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, αν το μείγμα των μέτρων που εφαρμόζεται από χθες δεν αποδώσει, να προχωρήσει σε νέους, αυστηρότερους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Η αξιολόγηση θα γίνει την 1η του Δεκέμβρη. Η εικόνα της πανδημίας εκείνη την χρονική στιγμή – το ιικό φορτίο και η πίεση στο ΕΣΥ – θα είναι ο καταλύτης για όποιες αποφάσεις ακολουθήσουν.

Η αγωνία αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που αποτελούν μία πολύ ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα στην covid_19. Σε αυτές τις ηλικίες οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση έχουν «κολλήσει» στις 570.000 και δεν καταγράφεται ενδιαφέρον. Καλύτερη είναι η εικόνα για την τρίτη δόση. Παρότι υπολείπονται 1,25 εκατ. εμβολιασμοί, σε σύνολο 2.8 εκατ. που είναι οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης, καθημερινά τα ραντεβού αυξάνονται…