Κρήτη: Συνεδριάζει η Επαρχιακή Σύνοδος – Ποιος θα είναι ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης – Φωτογραφίες- Βίντεο

  • Dogma
κρήτης

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά έχουν μεταβεί για τη διαδικασία της ψηφοφορίας οι ιεράρχες, για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου. Αυτό είναι άλλωστε το φλέγον θέμα της επίσημης πρώτης Επαρχιακής Συνόδου υπό την Προεδρία του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου..

Η πρώτη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Παρασκευής και θα αναδείξει το Τριπρόσωπο, ενώ η δεύτερη το μεσημέρι της Παρασκευής θα αναδείξει τον νέο Μητροπολίτη.

αρχιεπισκοπή

αρχιεπισκοπή

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας, καθώς η θέση δεν μπορεί να παραμένει σε χηρεία για περισσότερο από σαράντα ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος πιέζει, καθώς η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Όσον αφορά δε την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα μήνα μετά την εκλογή του, με τους παροικούντες…την κρητική σύνοδο να εικάζουν ότι μπορεί να λάβει χώρα εκεί κοντά στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.


Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία ενθρόνισης δεν είναι κάτι που θα καθοριστεί σήμερα. Ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης μετά την εκλογή του θα δώσει τόσο το Μικρό όσο και το Μεγάλο Μήνυμα , στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, όπως άλλωστε, προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ακολούθως θα  μεταβεί στην Αθήνα, όπου ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  θα δώσει τη νόμιμη διαβεβαίωση και θα υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Συνεπώς η ημερομηνία της ενθρόνισης είναι σε άμεση συνάρτηση με το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά  και τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ο φαβορί, το τριπρόσωπο και η διαδικασία εκλογής

Εκκλησιαστικοί κύκλοι  αναδεικνύουν τον Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο Ξενάκη, ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ συγχρόνως τα άλλα δύο ονόματα που κυριαρχούν στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια και λέγεται ότι θα συμπληρώσουν το Τριπρόσωπο είναι  ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός  Λιονάκης, καθώς επίσης και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης.

Την ίδια ώρα οι 2057 πιστοί έχουν τη δική τους άποψη και όπως ήδη έχει γράψει το dogma.gr, ζητούν με επιστολή τους  προς τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, να συμπεριληφθεί κατ’ εξαίρεση στον κατάλογο των προς Αρχιερατία Κληρικών και να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης και Αυλοποτάμου ο ρεθυμνιώτης Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης.

Όσον αφορά στη διαδικασία, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης και ειδικότερα το άρθρο 22, γνωστοποιείται στα μέλη της Συνόδου ο κατάλογος με τους εν δυνάμει εκλόγιμους Ιερωμένους. Την ημέρα της Συνόδου, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας καταρτίζεται το τριπρόσωπο, ενώ η δεύτερη ψηφοφορία αναδεικνύει τον νέο Μητροπολίτη. Σύμφωνα με το καταστατικό υποψήφιος μπορεί να υπάρξει και Ιερωμένος εκτός νησιού.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίαε γίνεται κλήρωση εντός του Ιερού Μηροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά για την εκλογή.

Από Ρέθυμνο έξι είναι Αρχιμανδρίτες στον κατάλογο και πιο συγκεκριμένα

Από την Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων οι εξής τρεις:
Ο Πρωτοσύγκελος, π. Αθανάσιο Καραχάλιο
Οι Αρχιμανδρίτες Φιλόθεος Κουκουναράςκαι Αγαθάγγελος Κουμής

Από τη Μητρόπολη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου οι εξής τρεις:
Οι Αρχιμανδρίτες π. Παρθένιος Καλυβιανάκης (Ηγούμενος Ι.Μ. Αττάλης – Μπαλί), ο πατέρας Μύρωνας  Καλαϊτζή (πρ. Ηγούμενος Μονής Αρκαδίου) και
π. Άνθιμος Ματζουράνης (πρ. Πρωτοσύγκελος και Επιστάτης στο Μετόχι Αγίου Παύλου της Μονής Αρκαδίου στου ΓάλλουΠ

Τα προφίλ των δύο επικρατέστερων για το Τριπρόσωπο

Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979.
Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως.
Επίσκοπος Κνωσού
Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Ως Επίσκοπος βοηθά τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παραμένει Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου.

Ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνός (κατά κόσμον Νικόλαος Λιονάκης) γεννήθηκε στον Πλατανιά Χανίων,  την 7η Ιανουαρίου 1979.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, και έπειτα στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, όπου σπούδασε την ιερά επιστήμη της θεολογίας και αποφοίτησε με άριστα.
Στη συνέχεια παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης λαμβάνοντας μεταπτυχιακό τίτλο στο θέμα Bapteme et chrismation  dans la theologie de saint Nicodeme l’ Hagiorite.
Το 2007 εκάρη μοναχός και Διάκονος στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή  Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων από τον μακαριστό  Μητροπολίτη  Ρεθύμνου κ.κ. Άνθιμο.
Το 2009 χειροθετονήθηκε Πρεσβύτερος λαμβάνοντας και  το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό.
Εκ του ιδίου Μητροπολίτου το 2011 διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Στις 27 Νοεμβρίου 2019 εξελέγη παμψηφή από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου βοηθός Επίσκοπος της Α.Θ.Π. Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης  Επισκοπής Δορυλαίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων.
Στις 15 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε στην Κων/πολη Επίσκοπος  Δορυλαίου από τα τίμια χέρια του Οικουμενικού μας Πατριάρχου.

Τι προβλέπει το άρθρο 22 του Καταστατικού Χάρτη

1. Ἡ Ἱερὰ Ἐπαρχιακὴ Σύνοδος Κρήτης καταρτίζει τὸν κατάλογον τῶν πρὸς ἀρχιερατείαν ἐκλογίμων.

Ὁ κατάλογος οὗτος, διαρκοῦς ἰσχύος, ἀναθεωρεῖται καθ᾿ ἑκάστην Σύνοδον τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου Κρήτης διὰ τῆς προσθήκης εἰς αὐτὸν νέων ἐκλογίμων καὶ τῆς διαγραφῆς ἐξ αὐτοῦ τῶν τυχὸν ἐν τῷ μεταξὺ ἀπολεσάντων ἓν ἢ πλείονα προσόντα.

2. Ἵνα ἐγγραφῇ τις ἐν τῷ καταλόγῳ τῶν πρὸς ἀρχιερατείαν ἐκλογίμων δέον νὰ κέκτηται τὰ κάτωθι προσόντα:

α) Νὰ ἔχῃ ὀρθῶς καὶ ὑγιῶς περὶ τὴν πίστιν καὶ νὰ διακρίνεται ἐπὶ συνέσει καὶ ἀνεπιλήπτῳ βίῳ.

β) Νὰ εἶναι κληρικὸς ἄγαμος, κεχειροτονημένος ἀπὸ δεκαετίας τουλάχιστον.

γ) Νὰ εἶναι Ἕλλην πολίτης ἢ Ἕλλην τὸ γένος.

δ) Νὰ κέκτηται πτυχίον Θεολογικῆς Σχολῆς Ἑλληνικοῦ Πανεπιστημίου ἢ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης.

«ε) Νὰ ἔχει συμπληρωμένο τὸ 35ο ἔτος τῆς ἡλικίας του».[5]

στ) Νὰ μὴ ἔχῃ καταδικασθῇ τελεσιδίκως ὑπὸ ἐκκλησιαστικῶν ἢ Ποινικῶν Δικαστηρίων.

Πλέον τούτων:

1. Νὰ ἔχῃ πενταετῆ τουλάχιστον εὐδόκιμον ὑπηρεσίαν ἀπὸ τῆς λήψεως τοῦ πτυχίου ἐν Ἑλλάδι ἢ ἐν ἀλλοδαπῇ εἰς μίαν ἢ πλείονας τῶν κάτωθι θέσεων:

α) Ἀρχιγραμματέως ἢ Γραμματέως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἢ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἢ Γραμματέως τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης.

β) Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης ἢ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν ἢ Ἱερᾶς Μητροπόλεως τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἢ Ἱερᾶς Μητροπόλεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἢ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

γ) Ἱεροκήρυκος Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἢ Ἱεροκήρυκος ἢ Ἐφημερίου Ἱεροῦ Ναοῦ τῶν ὡς ἄνω Ἐκκλησιῶν ἢ τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων.

δ) Διευθυντοῦ ἢ Καθηγητοῦ Σχολείου Ἐκκλησιαστικῆς ἢ Μέσης Ἐκπαιδεύσεως, καὶ

ε) Ἡγουμένου Μονῆς τινος τῶν αὐτῶν ὡς ἄνω Ἐκκλησιῶν ἐν ᾗ ἐγκαταβιοῦσι τουλάχιστον τριάκοντα (30) ἀδελφοί, ἢ

2. Νὰ εἶναι τακτικὸς ἢ ἔκτακτος Καθηγητὴς ἢ Ὑφηγητὴς τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῶν ἐν Ἑλλάδι Πανεπιστημίων ἢ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης.

Τὰ ἀποδεικτικὰ τῶν προσόντων βεβαιοῦνται διὰ πιστοποιητικῶν ἁρμοδίως ἐκδιδομένων, ἡ δὲ ἔλλειψις οἱουδήποτε ἐκ τῶν ἀπαιτουμένων κατὰ τὰ ἄνω προσόντων καθιστᾷ αὐτοδικαίως ἄκυρον τὴν τυχὸν ἐγγραφὴν ὑποψηφίου εἰς τὸν κατάλογον τῶν ἐκλογίμων.

3. Ἡ ἐγγραφὴ εἰς τὸν κατάλογον τῶν ἐκλογίμων ἐνεργεῖται κατόπιν προτάσεως τοῦ Ἀρχιεπισκόπου ἢ τῶν Μητροπολιτῶν Κρήτης, συνοδευομένης ὑφ᾿ ὅλων τῶν ἐγγράφων πιστοποιητικῶν περὶ τῶν προσόντων τῶν ὑποψηφίων καὶ ὑποβαλλομένης μετ᾿ αὐτῶν ὑπὸ τοῦ προτείνοντος Ἀρχιερέως εἰς τὸν Πρόεδρον τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τουλάχιστον δέκα (10) ἡμέρας πρὸ τῆς συγκλήσεως αὐτῆς, ὅστις ἀποστέλλει εἰς τοὺς Μητροπολίτας ὀνομαστικὸν πίνακα τῶν προτεινομένων πρὸς ἐγγραφὴν εἰς τὸν κατάλογον τῶν ἐκλογίμων πρὸ τῆς συγκλήσεως τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, ἵνα λάβωσι γνῶσιν.

Ἡ ἐγγραφὴ εἰς τὸν κατάλογον τῶν ἐκλογίμων γίνεται διὰ μυστικῆς διὰ ψηφοδελτίων ψηφοφορίας καὶ δι᾿ αὐτὴν ἀπαιτεῖται, ὅπως συγκεντρώσῃ ὁ ὑποψήφιος τὰ δύο τρίτα (2/3) τῶν μελῶν τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου.

Ὁ κατὰ τὰ ἄνω καταρτισθησόμενος κατάλογος ὅστις κατὰ τὴν πρώτην ἐφαρμογὴν τοῦ παρόντος, δέον, ὅπως καταρτισθῇ τὸ βραδύτερον ἐντὸς μηνὸς ἀπὸ τῆς δημοσιεύσεως αὐτοῦ καὶ αἱ ἑκάστοτε μεταβολαὶ τούτου, διὰ τῆς προσθήκης ἢ τῆς διαγραφῆς ἐκλογίμων, ὑποβάλλονται εἰς τὸ Ὑπουργεῖον Ἐθνικῆς Παιδείας καὶ Θρησκευμάτων πρὸς γνῶσιν.

«4. Οἱ Βοηθοὶ Ἐπίσκοποι καὶ οἱ Μητροπολῖται τοῦ κλίματος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου δύνανται νὰ ἐκλέγωνται εἰς κενὰς Ἐπισκοπικὰς ἕδρας, ἄνευ ἐγγραφῆς εἰς τὸν κατὰ τὸ ἄρθρον τοῦτον κατάλογον τῶν ἐκλογίμων».

Φωτογραφίες – Video: cretalive.gr

TOP NEWS