Dogma

Κυκλοφορήθηκε το 6ο τεύχος του Περιοδικού “ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΠΟΛΙΣ” από τη Μητρόπολη Λαρίσης

Όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο εισαγωγικό σημείωμα του τεύχους, το εξώφυλλο του οποίου επιμελήθηκε για μία ακόμη φορά, με μία πρωτότυπη σύνθεση αφιερωμένη στον άγιο Γεδεών ο σπουδαίος Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου

Η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου εξέδωσε το έκτο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού “Αχιλλίου Πόλις”. Το τεύχος έχει ως κύριους θεματικούς άξονες την επανάσταση του 1821 και τον εγχρονισμό της στο σήμερα, όπως επίσης και όψεις της ιστορίας του Τυρνάβου, της δεύτερης έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τεύχος γράφουν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα “Κάποια σημεία για τα 200 χρόνια από το 1821 και την αυτοσυνειδησία μας”, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος για την προσφορά της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία, ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας για την σταυροαναστάσιμη πορεία του Γένους μας ως ελπίδα για το μέλλον μας, ενώ ο συγγραφέας κ. Γιώργης Μαυρομιχάλης κάνει μια εξαιρετική ανάλυση για τους “ανεξολόθρευτους” Έλληνες. Σχόλια πάνω στον λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα το 1838 παραθέτει ο γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος, ενώ ο καθηγητής και συγγραφέας Ανδρέας Κούκος, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ντίνος Αυγουστή παρουσιάζουν όψεις της προσωπικότητας και της δράσης του πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Τέλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ρίχνουν σύγχρονες ματιές στην Λάρισα και την Θεσσαλία από την Τουρκοκρατία στο σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος που επιγράφεται “Ο Τύρναβος και η Τουρκοκρατία”, ο Μιχάλης Λαφαζάνης αναλύει με συντομία την ιστορία του Τυρνάβου στους χρόνους της δουλείας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξανδρος Αλεξάκης αναλύει τον βίο του Αγίου Γεδεών, προστάτου του Τυρνάβου, ενώ μελέτες για όψεις και πρόσωπα της Τυρναβίτικης ιστορίας καταθέτουν η Στυλιανή Περμαθούλη, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος και ο Αθανάσιος Χρυσοβέργης.

Στο τρίτο μέρος οι Κώστας Σπανός, Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Αναστασία Λαλάγκου, Σταύρος Γουλούλης και Ιωάννης Μαυρομάτης παρουσιάζουν πρωτότυπες μελέτες για τον Μητροπολίτη Λαρίσης Ιωάσαφ Β’ (1581-1603), για τον από Λαρίσης (1662-1671) Οικουμενικό Πατριάρχη Διονύσιο, και την άνοδό του στον πατριαρχικό θρόνο, τον επίσκοπο Πλαταμώνος Διονύσιο, τον εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Λαρίσης Πολύκαρπο και τον βίο του ως παιδαγωγικό και λογοτεχνικό έργο, καθώς και για τον σπουδαίο πρωτοψάλτη Αναστάσιο Ραψανιώτη αντίστοιχα.

Στο τέταρτο μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός γράφει για την στάση του από Λαρίσης Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δωροθέου Κοτταρά στο ζήτημα του παλαιού ημερολογίου, ενώ ο Δρ Αγιολογίας Σωτήριος Μπαλατσούκας καταθέτει προβληματισμούς για την οικολογική κρίση που ταλανίζει την εποχή μας. Ο θεολόγος και ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας αναφέρεται στο εικονολογικό-οντολογικό περιεχόμενο της Ευχαριστίας, ενώ ο διευθυντής του περιοδικού π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός δημοσιεύει μία πρωτότυπη μελέτη για την γλώσσα της Εκκλησίας.

Στο πέμπτο μέρος, που υπενθυμίζει μνήμες της Λάρισας και προσώπων του τόπου που ξεχώρισαν η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια αναφέρεται σε μια έκθεση για το 1821 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ο Γιώργος Τράντας γράφει ένα κείμενο μνήμης για τον συνεργάτη του περιοδικού, λογοτέχνη, συγγραφέα και δημοσιογράφο Άγγελο Πετρουλάκη, ενώ ο π. Αθανάσιος Γκατζώνας μας θυμίζει τον Αχιλλέα Τζάρτζανο, τον σπουδαίο Τυρναβίτη φιλόλογο Αχιλλέα Τζάρτζανο, που οι παλαιότεροι μεγάλωσαν με την Γραμματική και το Συντακτικό του. Ο Κωνσταντίνος Χλωρός γράφει για τον αείμνηστο πατέρα του π. Δημήτριο Χλωρό και ο Γιώργος Τερζούδης για τον πρωτοψάλτη Αθανάσιο Βαΐου.

Στο έκτο μέρος, το εορτολογικό, ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος σχολιάζει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο π. Πολύκαρπος Σαρμανιώτης γράφει για τον άγιο Δημήτριο, ενώ ο π. Ειρηναίος Λαφτσής συνδέει την εορτή της Αγίας Αικατερίνης με την φιλόσοφο και μαθηματικό Υπατία, ο π. Γεώργιος Μίλκας φέρνει τον άγιο Σπυρίδωνα στους καιρούς μας και ο π. Ιάκωβος Κανάκης μας μιλά για τον σπουδαίο πατέρα της Εκκλησίας Αθανάσιο τον Μέγα.

Τέλος, το περιοδικό κλείνει με τέσσερα ξεχωριστά κείμενα που δείχνουν ότι η τοπική Εκκλησία δεν φοβάται τον διάλογο για θέματα που άπτονται των καιρών μας. Ο ραβίνος Ηλίας Σαμπετάι γράφει για τον αντισημιτισμό, η συγγραφέας Μπέτυ Μαγρίζου μας συγκινεί με την ιστορία οικογενειών που αγωνίστηκαν να γλιτώσουν από τους ναζί, η υπεύθυνη της Σχολής Γονέων της Μητροπόλεως Βαρβάρα Βασιλάκη αναλύει με έναν ξεχωριστό τρόπο για την ταυτότητα των καιρών μας το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε “Ο λύκος της στέππας”, ενώ η Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου μας μιλά για την ταυτότητα της Λάρισας από το 1881 έως σήμερα.

Όπως χαρακτηριστικά  αναφέρει ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο εισαγωγικό σημείωμα του τεύχους, το εξώφυλλο του οποίου επιμελήθηκε για μία ακόμη φορά, με μία πρωτότυπη σύνθεση αφιερωμένη στον άγιο Γεδεών ο σπουδαίος Λαρισαίος εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, “πάνω στις ρίζες μας μπορούμε να στηρίξουμε την προοπτική του μέλλοντος του Γένους μας, την συνέχεια της πορείας μας και της επιβιώσεώς μας μέσα σε περιβάλλον εν πολλοίς αντιξοοτήτων και δυσχερειών…γι’ αυτό έχει για μας νόημα το ’21, διότι ποτέ ο Ελληνισμός δεν πορεύτηκε με άνεση, σε περιβάλλον ευμενές και έχοντας πλήρη μέσα στην διάθεσή του. Είμαστε η ανατροπή όσων ιστορικών θεωρήσεων διδάσκουν πως τα υλικά μέσα διασφαλίζουν επικράτηση, ακμή και ευημερία σε αυτοκρατορίες και λαούς… οι πρόγονοί μας έδειξαν πως όχι μόνο άντεξαν, αλλά και στάθηκαν ικανοί να τιμήσουν τους δικούς τους και δικούς μας προγόνους, τις Παραδόσεις μας, την Πίστη και την ευθύνη προς την Εκκλησία και την Πατρίδα. Ας μάθουμε ότι του ’21 η ψυχή είναι ψυχή δική μας και με αυτή την ψυχή, όσο πολλή δουλειά και να θέλει, γυρίζουμε πάντα τον ήλιο”!

Το περιοδικό μπορεί να προμηθευθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος από την Ιερά Μητρόπολη και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.