Λαγκαδά Ιωάννης: Η Εκκλησία αφθαρτίζει τον άνθρωπο και τον καινοποίει
Την Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβη εις την κωμόπολη των Λαγυνών, όπου χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον περικαλλή Ιερό του Αγίου Νικολάου, με την οποία και ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του εφόρου και προστάτου της περιοχής.
Τον Σεβασμιώτατο Λαγκαδά πλαισίωναν οι εφημέριοι του Ναού καθώς επίσης κληρικοί και διάκονοι, ενώ το αναλόγιο του Ιερού Ναού στόλισαν με την παρουσία τους, τα παιδιά της Νεανικής Βυζαντινής Χορωδίας «Ακαδημίας Ψαλτικής Ειρμός».
Τον Κυριακάτικο Θείο Λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, Ιεροκήρυκας της καθ΄ημάς Μητροπόλεως και Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., οποίος και ανέλυσε εκτενώς τα νοήματα της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής της θεραπείας της συγκύπτουσας γυναικός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εικόνα της ασθενούς γυναικός που περιγράφει το σημερινό Ευαγγέλιο, η ταλαιπωρία της, ο κόπος της και ο πόνος της, γεννά έντονα και σημαντικά ερωτήματα, από πού πηγάζει αυτό το κακό και αυτή η ασθένεια, και πως εισήλθε μέσα στον κόσμο;. η αιτία όλων αυτών είναι η αμαρτία και διά της αμαρτίας, της παρακοής και της πτώσεως, εισήλθε και η ασθένεια, και η φθορά και ο θάνατος στην ανθρώπινη φύση».
«Ο Χρίστος ήρθε στον κόσμο για να σώσει τον κόσμο, ως οικτίρμων ιατρός, να θεραπεύσει την πεσμένη φύση του ανθρώπου και να γίνει ο αιώνιος Σωτήρας», συνέχισε ο π. Νικόδημος με τον μεστό και θεολογικό του λόγο, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «εκεί όμως είναι που επαναστατεί η υποκρισία, η τυποποιημένη ευλάβεια, το γράμμα του νόμου που σκοτώνει και όχι το πνεύμα του θελήματος του Θεού που ζωοποιεί. Είναι ο ευσεβισμός, αυτό που έπαθε στην Δύση ο Προτεσταντισμός, ο οποίος αποζητάει τα εξωτερικά σχήματα, έχοντας παράλληλα εσωτερικά κενά. Υπάρχει ο εαυτός μας, αλλά να απουσιάζει ο Κύριος. Κυριαρχεί δυστυχώς ο άθεος υπαρξισμός και η εγωτική ανασφάλεια, ο φόβος της αμφισβήτησης της εξουσίας και της αρρωστημένης αυτόεπιβεβαίωσης του ανθρώπου. Αυτό έπαθαν τότε οι Φαρισαίοι, αυτό παθαίνουν και σήμερα οι υποκριτές».
«Το Σάββατο τότε, σήμερα Κυριακή για εμάς, είναι ημέρα αγιασμού, αγάπης, ευσπλαχνίας και Κοινωνίας προς τα πλάσματα του Θεού», τόνισε εν συνεχεία για να καταλήξει λέγοντας ότι «Ο πλησίον μας, είναι εκείνος που υπερβαίνει τον τύπο, γιατί η αγάπη η ίδια υπερβαίνει τον φόβο της τυπολατρίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σωθούμε, παρά μόνο μέσα από την θυσιαστική αγάπη προς τον πλησίον μας».
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, παίρνοντας αφορμές από τον λόγο του π. Νικοδήμου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ζωή μας και η παρουσία μας θα πρέπει να συνδέονται με τα έργα της αγάπης, με το φως του Χριστού και το αληθινό νόημα της επικείμενης εορτής των Αγίων Χριστουγέννων, και ταυτόχρονα θα πρέπει να ζούμε συνεχώς μέσα στην Θεία Δωρεά και την Ευλογία του Θεού».
«Από την στάση της δική μας ζωής, εξαρτάται το πόσο θα ζούμε μέσα σ΄ αυτό το φως και μέσα σ΄ αυτή την χαρά και την ευλογία του Παραδείσου. Η απουσία του φωτός φέρνει το σκοτάδι και η απουσία της Χάριτος του Θεού φέρνει στην ζωή μας όλες εκείνες τις κακοδαιμονίες που υπάρχουν».
«Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα αφθαρτίζει τον άνθρωπο και τον καινοποίει. Μέσα από την χάρη των Μυστηρίων και των Αγίων, δίδει ο Θεός τον άνθρωπο, την δυνατότητα εκείνη ώστε να μπορεί, αν πραγματικά το θέλει, κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, να πάρει δύναμη και να κάνει όλες εκείνες τις σωστές επιλογές, που θα τον οδηγήσουν στην Ουράνιο Βασιλεία».
Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος πληροφορηθείς την εις Κύριον εκδημία του Γέροντος Ιερομονάχου Εφραίμ (Αριζόνα-Η.Π.Α.) τέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη του, ενώ προέβη και στη χειροθεσία τριών νέων αναγνωστών, του Αστερίου Βαρσάμη, του Χριστοφόρου Αϊβαζίδη και του Λάζαρου Αλατζά, οι οποίοι είναι εκλεκτοί βλαστοί της Παιδικής και Νεανικής Βυζαντινής Χορωδίας «Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός», εις τους οποίους ο Σεβασμιώτατος απεύθυνε προτρεπτικούς λόγους αγάπης, ώστε να συνεχίζουν να διακονούν το Αναλόγιο με ιερό ζήλο και ενθουσιασμό, πλησίον του δασκάλου τους και χοράρχη κ. Σπυρίδωνα Ασπιώτη.