Λαμπρά εορτάστηκαν τα Ελευθέρια της Λάρισας
Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Ελευθέρια της Λάρισας στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί.
Στην επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της Λάρισας από τον τουρκικό ζυγό (1881) χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασιλείου Κόκκαλη και όλων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και αφού ανέλυσε την θέση του οικοδεσπότου ως του Θεού-Πατέρα και την θέση των γεωργών του αμπελώνος ως των Προφητών και των Αποστόλων, μίλησε για το πώς ο Κύριος φανερώνει στο σημείο αυτό την δική του Μεσσιανική θέση. Ο Κύριος, είπε ο Σεβασμιώτατος, με αυτήν την παραβολή απεκάλυψε ότι αυτός ο ίδιος είναι ο λίθος, ο ζων, ο έντιμος, ο εκλεκτός, ο ακρογωνιαίος και ακόμη ότι εμάς μας θέλει λίθους ζώντες, που θα συναπαρτίζουμε την θεία οικοδομή του σώματος της αγίας μας Εκκλησίας.
Στην δε επίσημη δοξολογία, τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε με μεγάλη επιτυχία η Φιλόλογος κ. Σοφία Σουφαράπη, η οποία παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα συγκινητικά γεγονότα από την συγκλονιστική εκείνη ημέρα που η Λάρισα χτύπησε χαρμόσυνα τις καμπάνες των μισοκατεστραμένων εκκλησιών της. Μίλησε για την στάση και την μεγάλη χαρά της τοπικής Εκκλησίας και του ποιμνίου της και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις στιγμές που ο απελευθερωτικός στρατός έμπαινε στη Λάρισα λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο απελευθερωτικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Σκαρλάτο Σουτσο κατέβηκε από το βουνό Όρθη όπου ήταν τότε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Τρικάλων εισήλθε στη Λάρισα. Σημαιοστολισμοί, λουλούδια και στεφάνια δάφνης υπήρχαν παντού.
Η υποδοχή υπήρξε θερμή, ενθουσιώδης και η χαρά των κατοίκων της Λάρισας απέραντη. Ένας δημοσιογράφος της εποχής περιγράφει την χαρά των Λαρισαίων ως μεγαλυτέρα από αυτή των Ιουδαίων, που περνώντας την έρημο έμπαιναν στη γη της Επαγγελίας. Οι κάτοικοι της πόλεως πέταξαν τα φέσια στον αέρα , ζητωκραύγασαν, και ύψωναν την Ελληνική σημαία παντού, ενώ τραγουδούσαν εμβατήρια μέσα σε κλίμα δακρύων και ιεράς συγκινήσεως!