Λαμπρή η πανήγυρη του Ι.Ν Αγίου Αποστόλου Παύλου Φέρμων

  • Dogma

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια πανηγύρισε το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, Απόδοση της Πεντηκοστής και εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Παύλου Φέρμων Ιεράπετρας.

Την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και μίλησε επίκαιρα στο εκκλησίασμα.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του κατά την ώρα του «Κοινωνικού» ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο μετέφεραν το μήνυμα του Ευαγγελίου σωτηρίας «έως εσχάτου της γης» και σφράγισαν το ιεραποστολικό τους έργο με το μαρτύριό τους στη Ρώμη.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο των Εθνών Παύλο, σημειώνοντας ότι χάρη σ’ αυτόν ο Χριστιανισμός βγήκε έξω από τα όρια  της Παλαιστίνης και του λαού του Ισραήλ, και έφτασε στον ελληνικό κόσμο και στους τότε «εθνικούς», μεταφέροντας σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού και της σωτηρίας του ανθρώπου.

Όπως, επίσης, επεσήμανε ο Απ. Παύλος καθαγίασε με την παρουσία του πολλά μέρη της πατρίδος μας αλλά και την Κρήτη, όταν οδηγούμενος σιδεροδέσμιος το 60-61 μ.Χ. στη Ρώμη για να τον δικάσουν, το πλοιάριο του διέπλευσε  από το ανατολικότερο ακρωτήριο Σαμώνιο, πέρασε από τα νότια παράλια των Φέρμων και αναγκαστικά προσόρμισε στους Καλούς Λιμένες, εγκαθιστώντας τον συνέκδημο και μαθητή του Απόστολο Τίτο ως πρώτο Επίσκοπο της Μεγαλονήσου.

Τέλος τόνισε ότι ο Πρωτοκορυφαίος Απόστολος Παύλος είναι «στόμα Κυρίου» με τις δεκατέσσερις θεόπνευστες επιστολές Του, με τις οποίες επηρέασε βαθιά την ανθρωπότητα με τις αρχές της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αγάπης, της ελευθερίας, της ισότητας, της αδελφοσύνης και των άλλων ανθρωπίνων αξιών, και κατέληξε με την προτροπή όλοι να μαθητεύσουμε στον Απόστολο Παύλο μέσα από τη διδασκαλία του και να τον παρακαλέσουμε να πρεσβεύει στον Κύριό μας Ιησού Χριστό για να βαδίζουμε τη «στενή και τεθλιμμένη οδό» της σωτηρίας.

Στην Αρχιερατική ΘείαΛειτουργία έλαβαν μέρος ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, συνταξιούχος Εφημέριος, ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, Εφημέριος της Ενορίας Μαύρου Κολύμπου και Αρχιερ. Επίτροπος ΣΤ΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. Ιερεύς Μιχαήλ Βουγιουκλής, Εφημέριος της πανηγυρίζουσας Ενορίας και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάσθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμίου κ. Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκης, τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας κ. Ευαγγελία Βουγιοκλή κ. Νικόλαος Αθάνατος και πολλοί πιστοί της ευρύτερης περιοχής.

TOP NEWS