Dogma

Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Αποστόλου του Νέου στο Πήλιο

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εμπειρία του Δεκαπενταυγούστου και στις Παρακλήσεις, που διοργάνωσε ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», σε διάφορα μέρη της επαρχίας μας, που συνοδεύονταν από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παναγία.

Την μνήμη του Τοπικού μας Αγίου, Αποστόλου του Νέου, εόρτασε σήμερα η Εκκλησία της Δημητριάδος, μάλιστα στην γενέτειρά του τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Την παραμονή της εορτής, ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου, τελέστηκε υπαιθρίως, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, εκπροσώπων των Αρχών και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εμπειρία του Δεκαπενταυγούστου και στις Παρακλήσεις, που διοργάνωσε ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», σε διάφορα μέρη της επαρχίας μας, που συνοδεύονταν από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Παναγία. Μίλησε δε και για την πολύπαθη Ίμβρο, στην οποία ήταν, επίσης, αφιερωμένες οι φετινές Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις, για τον καταγόμενο απ’ αυτήν Οικουμενικό Πατριάρχη, οποίος συμβάλλει δυναμικά στην αναγέννηση του ελληνικού στοιχείου της νήσου, με αποτέλεσμα, σήμερα, να λειτουργούν ελληνικά σχολεία, οι Έλληνες κάτοικοι να επιστρέφουν και οι Εκκλησίες να λειτουργούν. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, τελικά, «αυτό που σώζει την Ρωμηοσύνη, τον Ελληνισμό, είναι η κοινή μας πίστη και η τόλμη να επανέλθουμε σε μέρη που αφήσαμε, η Παναγιά, που ενώνει τα παιδιά Της».

Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο Απόστολο τον Νέο, παρατήρησε ότι «παρά την σκλαβιά, στην εποχή του, οι κάτοικοι του χωριού γιόρταζαν την Παναγιά, προστάτη τους είχαν τον Άγιο Λαυρέντιο. Αυτά ζούσε και ο ίδιος, βιώνοντας την Ορθόδοξη πίστη, την Θεία Λειτουργία, τον Χριστό και τους Αγίους, τα πανηγύρια των Αγίων. Γι’ αυτό, όταν κλήθηκε να αρνηθεί την Ορθόδοξη πίστη, παρέμεινε σταθερός και εδραίος και δεν πρόδωσε ποτέ. Μαρτύρησε κι έγινε ο Θαυματουργός προστάτης και Άγιός μας, καθώς το ιερό του Λείψανο έγινε πηγή χάριτος για όλους μας».

Στην συνέχεια, εξέφρασε την χαρά του για την συμμετοχή, καθ’ όλο τον Δεκαπενταύγουστο, πολλών νέων μητέρων με τα παιδιά τους, «που έτσι εμβολιάζονται με την πίστη μας, γνωρίζουν την Παναγία και τον Άγιό μας, στους οποίους θα μάθουν να προστρέχουν, ζητώντας την προστασία τους. «Σήμερα δεν κινδυνεύουμε από σκλαβιά», παρατήρησε ο κ. Ιγνάτιος. «Ένας είναι ο κίνδυνος, η υπογεννητικότητα, τα μεγέθη της οποίας είναι τραγικά κι εδώ στον τόπο μας, στο Πήλιο. Δεν απελπιζόμαστε, όμως, γι’ αυτό επιδιώκουμε σε κάθε χωριό να υπάρχει Ιερέας, γιατί είναι ο μόνος που μένει, που λειτουργεί και ενώνει τον λαό μας».

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο, παρουσία πλήθους προσκυνητών.