Η επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Σύμης, όπου ακολούθησε ο Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά το οποίο χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.
Από το παραθρόνιο, ο συμπροσευχόμενος Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προσφώνησε κατάληλλα τον Σεβ. κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε εγκάρδια σημειώνοντας ότι αποτελεί ιστορικό αυτό γεγονός για το νησί της Σύμης.
Ακολούθως ο Σεβ. κ. Κύριλλος αντιφώνησε αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σχέση του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καψά με τη νήσο της Σύμης, που ξεκίνησε από τους Συμιακούς σπογγαλιείς, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες ψάρευαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μονής και είχαν γνωρίσει τον άγιο.
την υποδοχή και στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος οι Κληρικοί του νησιού και οι Πατέρες του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Καψά, και παρέστη πλήθος πιστών με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τους Αντιδημάρχους και την Πρόερδο του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης, καθώς και τους εκπροσώπους των Στραιωτικών και λοιπών τοπικών Αρχών, καθώς και ο Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικοὐ Πατριαρχείου κ. Θεοδόσιος Κολιάδης.
Το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Χώρας Σύμης, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, και στη συνέχεια ακολούθησε η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και τα Μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Καψά, Αιδεσ/τοι Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης και Οικον. Νικόλαος Παθιάκης και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της νήσου Σύμης.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος κύρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο για την ευαγγελική περικοπή της κλήσεως των τριών μαθητών Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου για να γίνουν από ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ σε αλιείς ψυχών, αναφερόμενος παράλληλα και στη ζωή του Οσίου Ιωσήφ, η οποία όπως επισήμανε αποτελούσε έμπρακτη εφαρμογή των εντολών του Κυρίου. Όπως σημείωσε «θεωρήσαμε ιερό χρέος το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του τοπικού μας αγίου να παραμείνει μόνιμα στον Ενοριακό Ιερού Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Χώρας, όπου διετέλεσε Εφημέριος τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, ο κατά σάρκα εγγονός του Οσίου, Αρχιμ. Ιωσήφ Γεροντάκης, μεταφέροντας στη Σύμη και την τιμή του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, προς ενίσχυση, ευλογία και αγιασμό των ευσεβών Συμιακών».
Πριν από την Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ιδιαίτερη αυτή ευλογία για το νησί τους, καθώς και τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο π. Μεθόδιο Περάκη, ο οποίος είχε και την ιδιαίτερη ευλογία να πραγματοποήσει την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου, κατόπιν παροτρύνσεως του συγχρόνου μας αγίου, Οσίου Πορφυσίου του Καυσοκαλυβίτου. Ως ελάχιστο δείγμα ευχαριστίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος προσέφερε στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο Αρχιερατικό εγκόλπιο, ενώ στον Ηγούμενο π. Μεθόδιο ένα επιστήθιο Σταυρό, καθώς και άλλες ευλογίες στους λοιπούς Πατέρες του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Καψά.
Αντιφώνησε με συγκινητικά λόγια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση αγάπης και αδελφικής φιλίας με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, που ξεκίνησε τα χρόνια που ήταν Μοναχός στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. Ο Σεβ. κ. Κύριλλος μετά την Απόλυση σ᾿ όλους τους πιστούς που κατέκλυσαν μέσα και έξω τον παλαίφατο Ναό του Αγίου Γεωργίου διένειμε ως ευλογία εικονίδιο του Οσίου και παράλληλα Ενθύμιο – Δίπτυχο επιμελημένο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο.
Τέλος, με μέριμνα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των κυριών της Ενορίας προσφέρθηκαν στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους καφές και πλούσια πατροπαράδοτα κεράσματα στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα και το προαύλιο του Ναού.