Λαμπρή υποδοχή των Τιμίων Καρών των Τεσσάρων Μαρτύρων του Ρεθύμνου στην Ιεραπετρα

  • Dogma

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχών και του ευσεβούς λαού πραγματοποίηθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1 Ιουνίου 2024 η υποδοχή των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, τις οποίες κόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής της πόλης της Ιεράπετρας.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Κλήρο, τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας, μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ιεράπετρας «Κρητικός Χορός» ενδεδυμένα με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές και τον περιεστώτα λαό στο προαύλιο του πανηγυρίζοντα ιερού ναού, απ’ όπου σχηματίσθηκε πομπή και κατευθύνθηκε στον κυρίως ναό.

Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Προδρόμου, και συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύντης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Πριν το τέλος του Εσπερινού, ο Σεβ. κ. Κύριλλος προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομο, τον οποίο καλοσώρισε και ευχαρίστησε εγκάρδια για τη μεγάλη ευλογία και τιμή να κομίσει στην Ιεράπετρα τις Τίμιες Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, με αφοργή το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από το μαρτύριό τους το 1824 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Καθεδρικός Ναός που φέρει το όνομά τους τους στην πόλη του Ρεθύμνου. Όπως τόνισε και οι δύο υπήρξαν συνοδοιπόροι και διακόνησαν από τις ίδιες θέσεις τα Συνοδικά Σέκρετα, καθώς τον διαδέχθηκε στη θέση του Κωδικογράφου, του Υπογραμματέα και του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχ. Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, και σε νεαρά ηλικία εξελέγη Μητροπολίτης στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου σε νεαρά ηλικία και σε διαδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, μια Εκκλησιαστική Επαρχία με πολλά και ιστορικά μοναστήρια και πολλούς αγίους, αλλά και με ευσεβείς, λεβέντες, φιλογενείς και φιλοπάτορες κατοίκους.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος, με αφορμή την παρουσία των ιερών λειψάνων των Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου που ο Σεβ. κ. Πρόδρομος θα λιτανεύσει σε όλη την Κρήτη, επεσήμανε ότι στους Ιερούς Ναούς όλης της Κρήτης έχουν «φυτευθεί» λείψανα τους, τα οποία έχουν εναποτεθεί στο «φυτό» της Αγίας Τράπεζας, κατά τα ιερά εγκαίνια και έτσι η τιμή τους έχει καθιερωθεί σε όλη την Κρήτη. Τέλος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. κ. Πρόδρομο για την έλευση των ιερών λειψάνων προκειμένου να συμπανηγυρίσουμε την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, καθώς και τους συμμετέχοντες κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό.

Με χειμαρρώδη καρδιακό λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλο, «για αυτό που είναι» και αναφέρθηκε στα χαρίσματα και κυρίως στη απλότητα και την εγκαρδιότητα της αναστροφής του, επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπο του Επισκόπου πρέπει να αντανακλά ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

Στη συνέχεια έκανε λόγο στη λαϊκή ευσέβεια που κράτα τα ζώπυρα της πίστεως και αναφέρθηκε τόσο στο «καλό συναπάντημα» της συνάντησης της Σαμαρείτιδος με τον Χριστό στο φρέαρ του Ιακώβ, η οποία ανέτρεψε τη ζωή της και από αμαρτωλή γυνάικα την κατέστησε Ισαπόστολο και Μεγαλομάρτυρα, καθώς μαρτύρησε η ίδια, τα αδέλφια και τα παιδιά της για τον Χριστό. Αναφερόμενος στους Τέσσερις Μάρτυρες του Ρεθύμνου σημείωσε ότι ήταν έγγαμοι και μαρτύρησαν εξ επιλογής, όταν έπαυσαν να είναι κρυπτοχριστιανοί, προκειμένου να ζήσουν αιώνια. Φέτος με αφορμή τα διακόσια χρόνια από το μαρτύριό τους περιοδεύσουμε από άκρον είς άκρον της μεγαλονήσου τις τρεις Κάρες τους, καθώς η τέταρτη βρίσκεται στη Ρωσία, για να δώσουμε δύναμη, επιστηριγμό, υπομονή και αγάπη σε όλους τους Κρήτες.

Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ, Αδελφό του κ. Κύριλλο για την καρδιακή υποδοχή, συνεχάρη τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τους συνεργάτες του για την παρουσία τους, με την οποία δίδουν το καλό παράδειγμα στο λαό του τόπου, και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το «καλό συναπάντημα» της πανηγύρεως.

Κατακλύοντας την ομιλία του ευχήθηκε σε όλους η ζωή τους να είναι μια διαρκής πρόγευση του παραδείσου και να έχουν πνευματικές χαρές, αφού κατά τη ρήση μακαριστού Αγιορείτη Γέροντα, «εάν η ζωή μας μέσα στην Εκκλησία είναι ένας Παράδεισος, τότε, αλήθεια, δεν χρειάζεται να περιμένομε κανένα άλλο Παράδεισο». Τέλος, απευθυνόμενος στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο του ευχήθηκε «έντεινε και κατευοδού» χαιρόμενος και σεμνυνόμενος για το ποίμνιό του.

Στη υποδοχή των ιερών λειψάνων και στην Ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γεώργιος Κουγιουμουτζάκης και κ. Φωτεινή Περακάκη, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλιου κ. Νικόλαος Τζουμάκας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχαήλ Μπαχλιτζανάκης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Αθλητισμού κ. Μαρίνα Αχλάτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης και κ. Κων/νος Ασπτροπεκάκης κ.α. Πλήθος πιστών προσήλθε καθ’ όλη τη διάρκεια του Εσπερινού για να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία των ιερών λειψάνων των Αγίων ενδόξων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, κατακλύοντας τον πανηγυρίζοντα ναό.

TOP NEWS