Μ. Χαρακόπουλος: «Το Ολοκαύτωμα συνιστά διαχρονικό δίδαγμα αποφυγής του διαχωρισμού των κοινωνιών»
Μήνυμα απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλία Καμπελή, με αφορμή την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής στη Λάρισα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να παραστεί στις εκδηλώσεις λόγω της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ωστόσο αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση, εκφράζει την λύπη του για την απουσία του αναφέροντας τα εξής στο μήνυμα του:
«Ο ελληνισμός θυμάται και τιμά τους Μάρτυρες και Ήρωες Έλληνες Εβραίους που μαρτύρησαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος, ως θύματα μιας απάνθρωπης, βάρβαρης και ολοκληρωτικής ιδεολογίας. Τα ζοφερά αυτά γεγονότα που παραμένουν στίγμα ανεξίτηλο στην ανθρώπινη ιστορία καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια του σεβασμού και την ανοχής στον συνάνθρωπό μας. Το Ολοκαύτωμα συνιστά διαχρονικό δίδαγμα αποφυγής του διαχωρισμού των κοινωνιών με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών και τη ρατσιστική μεταχείριση της μιας ή της άλλης θρησκευτικής κοινότητας. Η Ευρώπη σήμερα έχει κατακτήσει ένα υψηλότατο επίπεδο δημοκρατίας, ανοχής, αλληλεγγύης και ισότητας. Ωστόσο, ακόμη αναζωπυρώνονται εστίες ολοκληρωτικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, που σπέρνουν το μίσος και τη βία. Υποχρέωση όλων μας είναι αυτές οι εστίες να σβήσουν δια παντός».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, συνεχίζει υπογραμμίζοντας «οι Εβραίοι συμπατριώτες μας στη Λάρισα έχουν μακρά παρουσία και σημαντική συμβολή στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, παρά τον αποδεκατισμό που επιχείρησαν οι ναζιστές στην περίοδο της κατοχής. Ως Ορθόδοξοι Έλληνες δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε περηφάνεια για τους προγόνους μας που πρόσφεραν προστασία στους Εβραίους συμπατριώτες τους, με κίνδυνο της ζωής τους, κάνοντας πράξη το ευαγγελικό “οὐκἔνιἸουδαῖοςοὐδὲἝλλην”.
Σήμερα, που κάποιοι επιχειρούν να κάνουν διαχωρισμούς με γνώμονα τη θρησκεία, και προβάλλουν εκ νέου τη βία ως μέσο επιβολής των επιδιώξεών τους, οφείλουμε να αναδείξουμε τη συναλληλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής».