Dogma

Μαθητές Λυκείου επισκέφθηκαν τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Αντώνιο Σταυρόπουλο, Θεολόγο και τους καθηγητές τους κ. Αγγελική Κυριάκου, Θεολόγο, κ. Αναστασία Γεώργαρη, Πληροφορικής και κ. Κωνσταντίνα Γεωργακά, Μαθηματικό,

Πενήντα μαθητές και μαθήτριες της (Β΄) και (Γ΄) τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου επισκέφθηκαν, χθες, τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο στην Κροκίδειο Αίθουσα της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου.

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Αντώνιο Σταυρόπουλο, Θεολόγο και τους καθηγητές τους κ. Αγγελική Κυριάκου, Θεολόγο, κ. Αναστασία Γεώργαρη, Πληροφορικής και κ. Κωνσταντίνα Γεωργακά, Μαθηματικό,

Ο Μητροπολίτης υποδέχτηκε με πολλή χαρά τους μαθητές και τους καθηγητές τους και με τον αναστάσιμο χαιρετισμό «χαίρετε», που χρησιμοποίησε ο Χριστός όταν, μετά την Ανάστασή Του, φανερώθηκε στους μαθητές Του δίδοντάς τους την ειρήνη Του.

Ακολούθως, μίλησε στα παιδιά για την ιστορικότητα ολοκλήρου του οικοδομικού τετραγώνου που τους φιλοξενεί, δηλαδή, της Κροκιδείου Αιθούσης, του Επισκοπείου και της πρώην Ιερατικής Σχολής, όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Κορίνθου.

Στην συνέχεια έθεσε με πατρικό τρόπο το θέμα της μελλοντικής αποκατάστασής τους αναφερόμενος στην φράση «τά ἀγαθά κόποις κτῶνται» και στην παράφραση αυτής ότι τα αγαθά «όπλοις κτώνται» ή «κόλποις» επισημαίνοντας ότι ακόμα και να αποκτήσει κάποιος πολλά υλικά αγαθά, εάν δεν τα μοιραστεί, δεν θα αισθάνεται το «χαίρετε» του Χριστού, ούτε και την «ειρήνη» Του, καταλήγοντας σαν τον άφρονα πλούσιο του Ευαγγελίου. Σήμερα τα υλικά αγαθά χρησιμοποιούνται βάναυσα, με σκοπό όχι να ζήσει καλύτερα ο άνθρωπος αλλά οι λίγοι να ζουν και οι πολλοί να πεθαίνουν.

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να μας δώσει ποιότητα και προοπτική ζωής, δηλαδή, να ζήσουμε αιώνια κοντά Του. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, έχοντας στοιχεία θεϊκά, όπως η αθανασία και η ελευθερία, τα οποία όμως τα έχασε με την έκπτωση των Πρωτοπλάστων και ο Χριστός με την Σάρκωσή, την Σταύρωση και την Ανάστασή Του επαναχορήγησε στον άνθρωπο την δυνατότητα της αιώνιας ζωής.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο Σεβασμιώτατος στους νέους και τις νέες μας ήταν οι φυλετικές διαφορές και διακρίσεις επεξηγώντας ότι στην Ορθόδοξη Πίστη δεν μιλάμε για θρησκεία αλλά για Εκκλησία και μέσα σε Αυτή δεν υπάρχουν διακρίσεις και όλοι είμαστε το ίδιο μπροστά στον Χριστό, όπως χαρακτηριστικά λέει ο μεγάλος Απόστολος μας Παύλος: «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲἝλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶθῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Γαλ. γ΄, 28).

Ας εορτάσουμε επομένως τα εφετινά Χριστούγεννα και ανθρώπινα και θεϊκά εφαρμόζοντας στην ζωή μας την διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο εορτασμού με στροφή από τον υλισμό και τον τεχνητό – ηλεκτρονικό τρόπο ζωής προς την πνευματικότητα, που με τόσο κόπο μας άφησαν οι πατέρες μας, καθώς όσο και αν περάσει στην νοοτροπία μας η λεγόμενη «μετά άνθρωπο εποχή», που στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τα παράγωγά της, πάλι άνθρωποι του Θεού θα είμαστε.

Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Σταυρόπουλος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη για την ολοκλήρωση της επισκέψεως και τα πατρικά του λόγια και οι μαθητές του προσέφεραν εις ένδειξη αγάπης ένα συμβολικό δώρο.

Ο Σεβασμιώτατος μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες αντευχήθηκε καλή πρόοδο και καλά Χριστούγεννα και προσέφερε «ευλογίες», κεράσματα, το νέο εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου που είναι αφιερωμένο στον Λουτρακιώτη Εθνοϊερομάρτυρα κατά τα χρόνια της Γερμανο – Ιταλικής κατοχής αείμνηστο πρώην Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό Χατζόπουλο και το βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου (Φούντα) με τίτλο: «ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», το οποίο εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προτρέποντας τα παιδιά να το μελετήσουν, ώστε να έρθουν σ᾿ επαφή με τα κείμενα της Καινής Διαθήκης και ειδικά αυτά που αναφέρονται στους Κορινθίους.