Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε προηγηθεί και από την οποία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης τους με την κοινωνία».
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στο άρθρο 347 προβλέπεται η σύσταση δύο χιλιάδων τριακοσίων έντεκα (2.311) μόνιμων οργανικών θέσεων Εφημερίων στη Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες θα καταληφθούν από Εφημέριους ήδη μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο με απόφαση διορισμού δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επιπλέον, με το άρθρο 348 στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στιςΜητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης συνιστώνται εννιακόσιες πενήντα πέντε (955) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες επίσης θα καταληφθούν από Εφημερίους ήδη μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο με δημοσιευμένη απόφαση διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αναλυτικότερα:
Σε σύνολο 213 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν 56 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής καθώς και επί του άρθρου 296 για τα πανεπιστημιακά δάση, είχε καταθέσει το ΚΚΕ.
Η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 29 άρθρων και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα άρθρα 7 και 18.
Ανάμεσα στα επίμαχα άρθρα που υπερψηφίστηκαν ήταν:
‘Αρθρο 7 για τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ: «Ναι» ψήφισαν 157 βουλευτές, «Όχι» 56
‘Αρθρο 18 για αρμοδιότητες εκτελεστικού διευθυντή: «Ναι» ψήφισαν 158 βουλευτές, «Όχι» 55
‘Αρθρο 296 για πανεπιστημιακά δάση (συγχώνευση – απορρόφηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από ΑΕΙ): «Ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές, «Όχι» 33» και «Παρών» 1
‘Αρθρο 335 για οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων: «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές, «Όχι» 7 και «Παρών» 17
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ- ΜΠΕ