Μεγάλη αύξηση Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα
Οι Ουκρανοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά την έναρξη του πολέμου δικαιούνται άδεια διαμονής, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στις μετακινήσεις στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που προσφέρονται ως ευρωπαϊκή πολιτική.
Τάνια Γεωργιοπούλου
Αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα Ουκρανών προσφύγων παρατηρείται τους δύο τελευταίους μήνες. Ετσι, ενώ τον Μάρτιο του 2022 είχαν έρθει στην Ελλάδα 14.630 πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους δύο επόμενους μήνες σημειώθηκε σταδιακή πτώση. Τον Απρίλιο έφτασαν 7.750 άτομα και τον Μάιο 8.700.
Ωστόσο, τον Ιούνιο έφθασαν στην Ελλάδα 15.135 άτομα από την Ουκρανία και μόλις τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου (έως 13/7) ήδη 9.830 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη χώρα. Συνολικά από την αρχή του πολέμου έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα 57.550 πρόσφυγες από την Ουκρανία, όμως αρκετοί από αυτούς έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό για να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για την αναγνώριση προσφυγικού προφίλ για ένα χρόνο, μέσω της ειδικής διαδικασίας που έχει προβλεφθεί συνολικά στην Ευρώπη για τους Ουκρανούς. Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων, κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων, συνδυάζεται με το γεγονός ότι σε κάποιες γειτονικές της Ελλάδας χώρες είχαν παραχωρηθεί για διαμονή ξενοδοχεία, τα οποία όμως έπρεπε να αδειάσουν λόγω του τουρισμού.
Αν και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, 18.648 άτομα έχουν υποβάλει αίτημα προσωρινής προστασίας, ελάχιστοι, μόλις 229, έχουν ζητήσει στέγαση και διαμένουν στις δύο δομές φιλοξενίας που έχει προβλέψει το υπουργείο στην Ελευσίνα και στις Σέρρες. Πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν ότι υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας σε ομοεθνείς τους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, αλλά η δυσαρέσκεια για τις συνθήκες διαμονής στις δύο δομές ήταν έντονη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυσαρέσκεια έφτασε μέχρι και τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να ενταχθούν και οι Ουκρανοί προσωρινοί πρόσφυγες στο πρόγραμμα επιδότησης στέγης HELIOS. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε και συνεχίζει να αφορά τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες.
Τον Απρίλιο έφτασαν 7.750 άτομα, τον Μάιο 8.700, τον Ιούνιο 15.135 και μόλις τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου έχουν ήδη εισέλθει στη χώρα 9.830.
Με βάση τις προδιαγραφές του προγράμματος, οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού το οποίο επιθυμούν να νοικιάσουν και στη συνέχεια το κράτος θα επιδοτεί το ενοίκιο με βάση τα άτομα τα οποία θα διαμένουν. Η επιδότηση ξεκινάει από 230 ευρώ τον μήνα (για ένα άτομο) και μπορεί να φτάσει τα 800 ευρώ για διαμονή περισσότερων από έξι ατόμων. Προβλέπεται, επίσης, η επέκταση του χρονικού διαστήματος επιδότησης για όλους τους ωφελουμένους από 6 μήνες που ίσχυε έως τώρα στους 12 μήνες. Επιδότηση ενοικίου μπορούν να εισπράξουν και όσοι φιλοξενούν αφιλοκερδώς τους τελευταίους μήνες Ουκρανούς πρόσφυγες. «Για την επιβράβευση των πολιτών που ανιδιοτελώς προσφέρουν κατοικίες τους για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων θα υπάρχει δυνατότητα να καταβάλλονται ενοίκια στα σπίτια όπου ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες χωρίς να υπάρχει ανάγκη να μετακινηθούν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης.
Εκτιμάται, πάντως, ότι η ανταπόκριση των Ουκρανών που διαμένουν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες θα είναι μεγάλη, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει άμεση προοπτική επιστροφής στην πατρίδα τους. Οι Ουκρανοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά την έναρξη του πολέμου δικαιούνται άδεια διαμονής, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στις μετακινήσεις στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που προσφέρονται ως ευρωπαϊκή πολιτική.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/