Μεγαλοπρεπής εορτασμός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο
Με τη δέουσα λαμπρότητα, η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε την μνήμη των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, με επίκεντρο τον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό στην παραλία του Βόλου.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσέβιος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, εκπροσώπων των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθους ευσεβών προσκυνητών. Στο τέλος του Εσπερινού ο κ. Ευσέβιος προχείρισε σε Πνευματικό τον ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργακόπουλο, στον οποίο ευχήθηκε πλούσια την Χάρη του Θεού στην κορυφαία και καίρια διακονία της Πνευματικής Πατρότητος.
Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στην παραλία, με κατάληξη το μνημείο των Ηρώων, όπου τελέστηκε η αρτοκλασία και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, αναφερόμενος στους ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τον Μητροπολίτη της ακριτικής Σάμου με την Τοπική μας Εκκλησία. Επαίνεσε τον κ. Ευσέβιο για το έργο στην επαρχία του και την πολύτιμη παρουσία του στους κόλπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία του εμπιστεύθηκε κορυφαία και πολύ υπεύθυνη διακονία.
Από την μεριά του, ο κ. Ευσέβιος, εξέφρασε την συγκίνηση του για την παρουσία του στο Βόλο και μνημόνευσε την διακονία του στον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος, το 1974, και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όσο και τον πρώτο του διορισμό, ως Διάκονος, στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε ότι «η σημερινή εορτή είναι αφορμή μεγάλης χαράς και εθνικής υπερηφάνειας για όλους τους Ορθόδοξους Έλληνες. Σήμερα εορτάζει όλη η Ορθόδοξη Ελλάδα μας, όλοι οι Ορθόδοξοι Έλληνες απανταχού της γης, ολόκληρη η Ρωμηοσύνη. Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε το κέντρο της Αυτοκρατορίας από την παλαιά Ρώμη στην Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, έκτοτε ο Έλληνας Ορθόδοξος Χριστιανός καλείται Ρωμηός και ο Ορθόδοξος Ελληνισμός, Ρωμηοσύνη. Εορτάζουμε όλοι μας σήμερα, γιατί από τον Μέγα Κωνσταντίνο έλκουμε την καταγωγή μα ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί…».
Ο κ. Ευσέβιος σημείωσε ότι ο εορταζόμενος Άγιος «κατέστησε τον Χριστιανισμό παράγοντα ενότητας του Έθνους… με το Διάταγμα των Μεδιολάνων κήρυξε την ανεξιθρησκεία… θεσμοθέτησε την αργία της Κυριακής… συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο… δεν καταδέχθηκε να ονομάζεται επί γης θεός… πάνω στο στέμμα και το σκήπτρο του και στους ιστούς των σημαιών τοποθέτησε το σύμβολο του Σταυρού… ενώ ολίγο προ της τελευτής του έλαβε το Άγιο Βάπτισμα… ως μία ακόμη επισφράγιση της αποφασιστικής αγάπης του Θεού, που βρίσκει τους κατάλληλους δρόμους και τρόπους για την σωτηρία κάθε ανθρώπου, ακόμα κι όταν πρόκειται για βασιλείς». Ο Ιεράρχης της Σάμου ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος «να φανούμε, πάνω στη γη, άξιοι κληρονόμοι του πνευματικού πλούτου της Ελληνορθοδοξίας μας, της Ρωμηοσύνης μας, διαχειριστές και συνεχιστές της ιεραποστολικής δραστηριότητας των Αγίων μας, ώστε να πολιτογραφηθούμε ασφαλώς και στην Βασιλεία των Ουρανών».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς Αρχιερείς για την ευλογητή παρουσία στην πανήγυρή μας και χαρακτήρισε τον πανηγυρίζοντα Ναό «σύμβολο και στολίδι της πόλης μας, σημείο συνάντησης, όπου συνεχίζεται η πνευματική και κοινωνική παράδοση της ενορίας». Διαβεβαίωσε τον Σεβ. κ. Ευσέβιο «για τη θερμή προσευχή και συναντίληψη όλων μας προς τους ακρίτες της Σάμου, που αγωνίζονται και αγωνιούν για ν΄ αντεπεξέλθουν στα κύματα των προσφύγων… Η Εκκλησία, στο πρόσωπό σας, αναδεικνύεται, γι΄ άλλη μια φορά πραγματική μάνα του Έθνους και της πατρίδας μας».