Dogma

Μέγας Δισαρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Κυπριανού στο Ηράκλειο Αττικής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Κυπριανού και Ιουστίνης στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αναστασιαδείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος στο Ηράκλειο Αττικής.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών, ενώ συμπροσευχόμενοι εντός του Ιερού Βήματος παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ανέων κ. Μακάριος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, φορείς της πόλεως και πλήθος πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού αρχικά καλωσόρισε με θερμά λογια τον συγχοροστατούντα Επίσκοπο κ. Τιμόθεο, εξαίροντας το πλούσιο και πολυσχιδές ιεραποστολικό του έργο στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού, στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτυρικό βίο των δύο Αγίων του Χριστού Κυπριανού και Ιουστίνης, τονίζοντας τη θερμή και ακατάβλητη πίστη τους στον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στις τραγικές πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καλώντας τον πιστό λαό να εντείνει τις προσευχές του για την επικράτηση της ειρήνης.

Ανήμερα της εορτής το πρωί θα ψαλλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το εσπέρας της εορτής και ώρα 6:30μ.μ. θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κυπριανού. Στη συνέχεια θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στον Άγιο Κυπριανό.